Bağışıklığı güçlendirin yanında kilo da verin

Bağışıklığı güçlendirin yanında kilo da verin

Sonbahar ve kış döneminde hem bağışıklığı güçlendiren hem detoks etkisi bulunan besinleri KARAR okurları için sıralayan Diyetisyen Nur Şahin, “Araştırmalara göre özellikle kilo vermek ve vücudumuzu zararlı toksinlerden arındırmak ilk olarak bağırsak sağlığımızı göz ardı etmemekten geçiyor. Bağırsak floramızı yararlı bakterilerden zengin tutarsak; bağışıklığımız yüksek olur ve insanı hasta eden organizmalar vücudumuza zarar veremez” diyor.

NUR ŞAHİN

Enfeksiyonların kol gezdiği sonbahar, kış döneminde doğru bir beslenme ile hem kilo almamak hem de bağışıklığı güçlendirmek mümkün. Yapılan güncel araştırmalara göre özellikle kilo vermek ve vücudumuzu zararlı toksinlerden arındırmak ilk olarak bağırsak sağlığımızı göz ardı etmemekten geçiyor. Bağırsak floramızı yararlı bakterilerden zengin tutarsak; bağışıklığımız yüksek olur ve birçok insanı hasta eden ve günlük rutinini gerçekleştirmesine engel olan zararlı organizmalar vücudumuza zarar veremez.

TURUNÇGİLLERİ İHMAL ETMEYİN

Günlük beslenmemize detoks etkili probiyotik ve prebiyotik besinleri daha çok eklersek; bağırsak sağlığımızı korumamız oldukça kolaylaşır. Bağışıklığımızı yükseltecek detoks besinlerin başında ise turunçgiller geliyor. Limon ve diğer tüm turunçgiller güçlü birer antioksidan kaynağı olmasının yanı sıra, C vitamini yönünden zengin özelliği ile de bağışıklığımızı yükseltiyor. Günün herhangi bir vaktinde; diğer besinlerle kontamine etmeden sadece C vitamini yüksek gıdalarla beslenmek; bağışıklığımızı yükseltmemizde oldukça etkili bir yöntem olacaktır.

ENGİNAR KARACİĞERİ, AVAKADO BAĞIRSAKLARI TEMİZLER

Detoks etkili diğer besinlere baktığımızda, antioksidan bileşikler yönünden zengin olan enginar ayrıca karaciğeri temizleme özelliği sayesinde oldukça etkili bir besindir. Zengin içeriği ve içindeki antioksidan bileşikler sayesinde; safra akışını uyarıp, arttırır ve artan safra sıvısı, karaciğer temizleme özelliği gösterdiği için; detoks besinler arasında oldukça büyük önem taşır. Glutatyon ve tekli doymamış yağ asitleri içermesini nedeniyle kalp sağlığını koruyan avokadoyu da, aşırı miktar da tüketmemek şartıyla günlük beslenmemize ekleyebiliriz. Avokadonun içerisindeki glutatyon ve tekli doymamış yağ asitleri; bağırsağımızdaki yağ emilimini engelleyerek; bağırsak sağlığına iyi gelir ve oksidatif hasara neden olan bileşiklerin temizlenmesini sağlar.

MEVSİM MEYVESİ NAR TOKSİNLERİ UZAKLAŞTIRIR

Lahanagillerden özellikle brüksel lahanasını, en iyi K vitamini olan sebze sayabilir, yüksek sülfür içeriği ile detoksun bulunmaz kaynağı olduğunu söyleyebiliriz. Bağırsak sağlığını düzenleyen liflere de sahiptir ve az miktarda bitkisel omega 3 içerir. Kızılcık, çilek, kiraz, mürdüm eriği, böğürtlen, nar gibi kırmızı meyvelerin tamamı da cilt için en iyi işlevsellikteki antioksidan besinlerdir. Antioksidan etkileri nedeniyle; toksinlerin uzaklaştırılmasına yardımcı olurlar. Ülkemizde henüz çok yaygınlaşmamış olan tatlı patates ise; yüksek A vitamini ve anti-inflamatuvar ve antioksidan içeriği ile kilo vermeye yardımcı olan başlıca detoks besinler arasında yer alır.

GÜNDE BİR ÇAY KAŞIĞI ZENCEFİLİ ATLAMAYIN

Sağlıklı bir sindirim sistemine ve yoğun antioksidana ihtiyacımız olduğu bu sonbahar-kış döneminde; beslenmemize katmamız gereken önemli baharatlardan biri ise zencefil olmalı. Zencefil içerdiği anti inflamatuvar bileşenler ile bağışıklığımızı güçlendirir. Ayrıca, yapılan çalışmalar; günde bir çay kaşığı zencefil kullanımının metabolizma hızını yüzde 5 ile 15 arttığını gösteriyor. Bu da yılda ekstra 5 kg vermeye eş değer anlamına geliyor. Olmazsa olmaz yeşil çay ise, siyah çay ile aynı kökten gelmesine rağmen beyaz ve kokulu çaylara göre antioksidan yönünden en zengin çaydır. Ayrıca yeşil çayın içerdiği kafein; sahip olduğu diüretik etkisi sayesinde, şişkinliğe ve vücudumuzda tutulan fazla ödem ve fazla sıvıyı gidermek için tercih edilebilir.

DETOKS ETKİLİ KIŞ ÇORBASI

2 adet kabak Yarım demet dereotu Yarım demet maydonoz
1 küçük boy soğan 1 fincan haşlanmış nohut 1 yemek kaşığı zeytinyağı Yarım çay bardağı limon suyu 2-3 su bardağı su Karabiber, nane, pul biber

Tüm sebzeleri tencereye ilave edip, su ve limon suyunu ekleyip pişirin. Ardından haşlanmış nohutları da ilave edip blenderdan geçirin. Baharatları da ilave ederek tüketin.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN