Bebekler ne zaman görmeye başlar? Yeni doğan bebekler dünyayı nasıl görür?

Bebekler ne zaman görmeye başlar? Yeni doğan bebekler dünyayı nasıl görür?

Bebekler doğduğunda dünyayı görmeye başlasa da henüz tam gelişmeyen görme yetisi nedeniyle dünyayı bulanık bir şekilde görürler ve sadece siyah, beyaz ve gri renkleri fark ederler. İşte, bebeklerin görme gelişimi...

Yeni doğan bebeklerin görme yetisi, aydan aya farklılık gösterir ve bebek 1 yaşına geldiğinde bir yetişkin kadar iyi görmeye başlar. Zamanla el-göz koordinasyonun gelişmesiyle bebekler hem hareket eden nesneleri takip eder hem de elleriyle onları yakalamaya çalışırlar.

BEBEKLER NE ZAMAN GÖRMEYE BAŞLAR?

Bebeğiniz doğumun hemen ardından görebilir, ancak görüş net değildir. Bebeğinizin görme yeteneği, doğumdan sonraki ilk yıl içinde kademeli olarak ilerleyecektir. Bebeğinizin son derece zıt renklere daha fazla ilgi duyduğunu fark edebilirsiniz, ancak çeşitli renkleri yorumlama ve işleme yeteneği tam olarak gelişmemiştir. Vizyon doğumda mevcutken, bebeğinizin beyni bu aşamada bu kadar karmaşık bilgileri kaldıramaz. Yeni doğmuş bir bebeğin vizyonunun gelişimi 20/400 civarında bir yerde başlar ve bebeğiniz üç ila beş yaşına geldiğinde 20/20 olabilir.

BEBEKLER NE ZAMAN RENGİ GÖRÜR?

Yeni doğan bebeğinizin görme yeteneği çeşitli renkleri ayırt edecek kadar gelişmemiştir. Bebeğinizin bunu yapabilmesi için biraz daha zaman gerekebilir ancak, bebeğinizin yüksek kontrastlı, siyah beyaz oyuncaklara veya nesnelere tepki verdiğini veya tepki verdiğini fark edebilirsiniz. Doğumdan sonraki birkaç hafta içinde bebeğinizin görüşü güçlenecek ve farklı renkleri görebilecektir. Küçük bebeklerin (üç ay ve üzeri) yeşil, kırmızı, sarı ve mavi renklere iyi tepki verdiği görülmüştür. Bebeğiniz beş aylık ölçüye dokunduğunda; daha renkli bir vizyona sahip olacak.

BEBEKLERDE GÖRME GELİŞİMİNİN AŞAMALARI

Bebeğinizde görmenin gelişimi kademelidir ve aşağıdaki aşamalara ayrılır:

1) Yeni doğan bebeğin doğumda görme yeteneği

Yeni doğan bebeğiniz, gözlerden yaklaşık sekiz ila on inç uzaktaki nesnelere odaklanabilir. Ancak bu aşamada bebeğiniz gözlerini bir nesneden diğerine hareket ettiremeyecektir.
Bebek doğduğunda gözlerinin ve beyninin sinir hücreleri henüz gelişmemiştir ve bebeğiniz yalnızca beyaz, siyah veya gri olan şeyleri görebilir.

Yeni doğan bebeklerin gözlerinde kırma kusuru vardır. Ancak, bebeğiniz büyüdükçe bu kendi kendine düzelir. Bebeğinizin retinası geliştikçe, daha parlak ışıklara maruz kaldığında bebeğinizin gözlerini kapatıp kırptığını fark edebilirsiniz.

Doktorunuz yeni doğan bebeğinizi herhangi bir doğuştan rahatsızlık belirtisi görmek için muayene edecektir. Doktorunuz, bebeğinizin göz enfeksiyonlarını önlemek için göz damlası bile verebilir.

2) Doğum - 2 ay

Bebeklerin beyni görsel görüntüleri henüz anlamlandıramaz bu nedenle bebeğinize baktığınızda veya gülümsediğinizde bebeğiniz size boş ifadeler verecektir.

Bu aşamadaki bebeğiniz sisli görüşe sahip olacaktır. Bebeğinizin dikkatini çekmek için daha büyük ve canlı renkli nesneler kullanmanız gerekecek.

Doğumdan yaklaşık bir ay sonra bebeğinizin gözlerinin daha uzun süre açık kaldığını fark edeceksiniz. Bunun nedeni, retinanın gelişmesi ve daha fazla ışığın girmesine izin vermesidir.

Bebeğinizin mavi, kırmızı ve yeşil gibi ana renkleri ayırt etmesi muhtemeldir. Ancak bebeğinizin görüşü, kırmızı ve turuncu gibi birbirine yakın renkler arasındaki farkları anlayacak kadar güçlü değildir.
Bebeğiniz iyi bir çevresel görüşe sahip olacak, bu da bebeğinizin gözlerinden iki ila üç fit uzakta olan şeylere odaklanabileceği anlamına gelir.

Bebeğinizin komik göz hareketleri yaptığını (şaşı veya gözlerini kısarak) fark edebilirsiniz ki bu çok normaldir. Bebeğiniz odaklanmayı öğreniyor.

3) 2-4 ay

Bu zamana kadar bebeğiniz renkleri görebilir ve ayırt edebilir. Böylece bebeğinizin dünyası daha renkli hale gelir.

Bebeğiniz nesnelere odaklanabilir ve eğer bebeğinizin yakınındaki bir nesneyi hareket ettirirseniz veya kaydırırsanız, bebeğinizin gözü de onunla birlikte hareket eder. Bebeğinizin izleme becerileri bu yaş aralığında gelişiyor.

Bebeğinizin gözleri ve beyni daha iyi bir koordinasyona sahip olacaktır. Bu, derinlik algısı kazanmanıza yardımcı olacaktır, bu da bebeğinizin çeşitli nesnelerin ne kadar yakın veya uzak olduğunu belirleyebileceği anlamına gelir.

Dördüncü ayın sonuna doğru, bebeğiniz uzaktaki nesneleri daha iyi görebilecek. Bebeğinizi bir pencerenin önüne koyarsanız, bebeğiniz cam bölmenin ötesine bakacaktır.

4) 4-8 ay

Bebeğiniz beş aylık olduğunda; bebeğinizin sağlam renkli bir görüşü olacaktır.

Bebeğiniz tanıdık nesneleri ve yüzleri hatırlayacak ve buna tepki verecektir. Bu zaman dilimi boyunca, bebeğinizin nesne aşinalığı ve derinlik algısı daha da gelişecektir.

Sekizinci ayın sonuna doğru, bebeğinizin görmesinin bir yetişkin gibi olduğunu fark edeceksiniz. Bir şeyleri bebeğinizin önüne taşımaya çalışırsanız, bebeğiniz onu kaydedecektir.

5) 9-12 ay

Bebeğinizin göz rengi hayatının geri kalanında bu aşamada olduğu gibi kalacaktır.
Bebeğinizin görmesi neredeyse bir yetişkin gibidir, bu da bebeğinizin iyi gelişmiş derinlik algısına ve renk görüşüne sahip olduğu anlamına gelir.

Bu zamana kadar bebeğiniz daha iyi bir göz ve kas koordinasyonuna sahip olacaktır. Bu yaştaki kas hareketleri o kadar sağlam olmayacak olsa da, bebeğiniz iyi gelişmiş bir vizyona sahip olacaktır.

Bebeğiniz bir yaşına geldiğinde; bebeğinizin görüşü bir yetişkinin görüşü kadar iyidir. Bebeğiniz tanıdık nesneleri ve yüzleri tanıyabilir, renkleri ayırt edebilir, uzaktaki nesneleri görebilir ve ayrıca daha yakın ve uzaktaki nesneleri de fark edebilir.

6) 1-2 yaş

Bu aşamada bebeğiniz daha iyi göz-el koordinasyonu geliştirecektir. Bununla birlikte bebeğinizin derinlik algısı daha da gelişecektir.

Bu yaş civarında bebeğiniz ilginç görünen herhangi bir nesneyi görmek ve ona dokunmak isteyen küçük bir kaşif olacak. Bebeğiniz de size dikkatle bakacak ve sizi dikkatle dinleyecektir.

Doktorunuz, bebeğin görme gelişiminin çeşitli aşamalarında size rehberlik edebilir. Bebeğinizin görme yeteneği veya görmesiyle ilgili olağandışı bir şey fark ederseniz, derhal tıbbi yardım almalısınız.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN