Brokolinin bu faydalarını duyan eşiniz bundan sonra brokoliye burun kıvıramayacak! Brokolinin öyle bir faydası var ki...

Brokolinin bu faydalarını duyan eşiniz bundan sonra brokoliye burun kıvıramayacak! Brokolinin öyle bir faydası var ki...

Minik bir ağaç görünümde olan brokoli, pek çok kişinin piştiğinde yaydığı koku nedeniyle uzak durmasına neden olur. Genellikle eşlerimiz ve çocuklarımız burun kıvırır. Ancak brokoli içerdiği vitaminler sayesinde sağlığa saymakla bitmeyen faydalara sahip. İşte o faydalarından bazıları...

Brokoli, onlarca besin açısından zengin, doyurucu ve lezzetli bir sebze olarak bilinir. Diyetimize yeşil sebzeleri dahil etmeyi düşündüğümüzde, brokoli aklımıza gelen ilk sebzelerden biridir. Lahana ailesinden gelen brokoli, yenilebilir yeşil bir bitki olarak kategorize edilebilir.

İŞTE BROKOLİNİN FAYDALARI

1. KANSERİ ÖNLEME

Brokoli, karnabahar, Brüksel lahanası ve lahana gibi diğer turpgillerden sebzelerle kanserle mücadele ve bağışıklığı artırma özelliklerini paylaşır. Brokoli, genellikle vücutta kansere neden olan östrojenleri tüketen özellikler içerir. Araştırmalar, brokoli'nin meme ve rahim kanserini önlemede son derece uygun olduğunu gösteriyor.

2. KOLESTEROLÜ DÜŞÜRÜR

Birçok tam gıda gibi, brokoli de kolesterolü vücudunuzdan çeken çözünür lifle doludur. Bunun nedeni, brokolideki lifin sindirim sistemindeki safra asitleriyle bağlanmasına yardımcı olmasıdır. Bu da kolesterolün vücudumuzdan atılmasını kolaylaştırır. Gıda Araştırma Enstitüsü tarafından yapılan bir araştırmaya göre, belirli bir brokoli çeşidi kandaki LDL-kolesterol düzeylerini yüzde 6 oranında düşürmeye yardımcı olabilir.
brokoli.webp

3. ALERJİK REAKSİYONU VE İLTİHAPLANMAYI AZALTIR

Araştırmalar, kaempferolün alerjiyle ilgili maddelerin vücudumuz üzerindeki etkisini azaltma yeteneğini göstermiştir. Brokoli, anti-enflamatuar olarak iyi bilinen önemli miktarda omega 3 yağ asitlerine bile sahiptir. Bununla birlikte, brokoli, eklem tahribatına neden olabilen ve dolayısıyla iltihaplanmaya yol açabilen enzimleri bloke eden bir kimyasal olan sülforafan içerdiğinden, artritten muzdarip insanlara da yardımcı olabilir.

4. GÜÇLÜ ANTİOKSİDAN

Brokoli, vücuda çeşitli şekillerde yardımcı olabilecek antioksidanlar içerir. Brokoli, C vitamini ile derinlemesine konsantre olduğundan bağışıklık için harikadır. Bunun dışında brokoli, C vitamininin verimli bir şekilde geri dönüştürülmesine yardımcı olan flavonoidler de içerir. Ayrıca karotenoidler lutein, zeaksantin, beta-karoten ve diğer güç dolu antioksidanlar ile zenginleştirilmiştir.


5. KEMİK SAĞLIĞI

Brokoli, her ikisi de kemik sağlığı ve osteoporozun önlenmesi için önemli olan hem kalsiyum hem de K vitamini içerir. Brokoli, kalsiyumun yanı sıra magnezyum, çinko ve fosfor gibi diğer besinlerle de doludur. Bu özelliklerinden dolayı brokoli çocuklar, yaşlılar ve emziren anneler için son derece uygundur.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN