Bu ilaçları kullananlar dikkat! Yanında sakın o besinleri yemeyin, ilacın faydasından çok zararı oluyor

Bu ilaçları kullananlar dikkat! Yanında sakın o besinleri yemeyin, ilacın faydasından çok zararı oluyor

Bu ilaçları kullanıyorsanız dikkat edin! İlacın faydasından çok zararı oluyor! Uzmanlar uyardı! Yanında sakın o besinleri yemeyin! İyileşeyim derken daha kötü olabilirsiniz! İşte besin ve ilaçların uyumsuzluğuna dair önemli bilgiler...

Hastalanınca iyileşmek için hepimiz ilaç kullanıyoruz. Sağlığımız için kullandığımız ilaçların yanında tükettiğimiz besinler büyük önem taşıyor. Bazı besinlerle belirli ilaçların aynı anda tüketilmesi, istenmeyen etkileşimlere sebep olabilir. Uzmanlar, özellikle aşağıda sıralanan besin ve ilaç kombinasyonlarını kaçınmanızı öneriyor.

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ İLE ANTİBİYOTİKLER

1200x675.webp

Süt ve süt ürünlerinde bulunan kalsiyum, antibiyotiklerin etkisini azaltabilir. Peynir, süt, yoğurt gibi yiyeceklerin ilaç kullanımından en az 2 saat sonra tüketilmesi tavsiye edilir. Ayrıca kafeinli içecekler ve asidik besinler de mide hassasiyetine neden olabilir.

ET VE ET ÜRÜNLERİ İLE DEMİR İLAÇLARI

et-1200x675.jpg

Et tüketiminden sonra demir ilacı kullanmak veya tam tersi, demirin emilimini engelleyebilir. Demir ilacı alıyorsanız, kalsiyum içeren yiyeceklerden 1.5-2 saat uzak durmanız önemlidir. Ayrıca çay, kahve ve kırmızı şarap da demir emilimini azaltabilir.

GREYFURT VE ANTİBİYOTİK İLE ALERJİ İLAÇLARI

6038b752bf214421148de358.webp

Greyfurt, bazı antibiyotiklerle etkileşime girerek fazladan doz antibiyotik etkisi yaratabilir. Bu nedenle, antibiyotik kullanmadan en az 4 saat önce greyfurt tüketiminden kaçınılmalıdır. Ayrıca greyfurt, alerji ilaçlarıyla beraber kullanıldığında baş dönmesi ve sersemlik hissini artırabilir.

MUZ VE PATATES İLE İDRAR SÖKTÜRÜCÜ İLAÇLAR

431.jpg​​​​​​​

Hipertansiyon tedavisi için kullanılan bazı idrar söktürücü ilaçlar, vücuttan su ve sodyumu atarak potasyum seviyelerini artırır. Bu durumda, doktorunuz potasyum alımınızı kısıtlayabilir. Muz, patates, kayısı ve taze yeşil yapraklı sebzeler gibi yüksek potasyum içeren besinlerin az tüketilmesi önerilir.

YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER VE KAN SULANDIRICI İLAÇLAR

5ee3597667b0a90e944848eb.webp​​​​​​​

Kan sulandırıcı ilaçlarla beraber tüketilen yeşil sebzeler, K vitamini açısından zengin olduğundan ilacın etkisini azaltabilir. Bu nedenle, hem yeşil yapraklı sebzeleri bolca tüketmek hem de kan sulandırıcı ilaçları kullanmak, kanın istenmeyen derecede seyrelmesine yol açabilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN