Bu meyve adeta diyabet hastaları için dünyaya gönderilmiş! Doğal şifa deposu, bilimsel araştırmayla kanıtlandı

Bu meyve adeta diyabet hastaları için dünyaya gönderilmiş! Doğal şifa deposu, bilimsel araştırmayla kanıtlandı

Diyabet, vücutta pankreas adlı salgı bezinin yeterli miktarda insülin hormonu üretmemesi ya da ürettiği insülin hormonunun etkili bir şekilde kullanılamaması durumunda gelişen ve ömür boyu süren bir hastalık. Diyabet hastası, yediği besinlerden kana geçen şekeri yani glikozu kullanamaz ve kan şekeri yükselir. Üniversitede yapılan araştırmada, diyabet hastalarının yiyebileceği en iyi meyveyi ve tüketilmesi gereken uygun miktarın ne kadar olduğunu belirlendi. İşte, diyabet hastaları meyve önerisi.

ABD'deki Maryland Üniversitesi Charles Bölge Tıp Merkezi'nde diyabet diyetisyeni olan Jocelyne Loran, diyabetli veya risk altında olan hastalarına bir fincan yaban mersini tüketmelerini önerdiğini açıkladı.

YABAN MERSİNİNİN FAYDALARI NELER?

Jocelyne Loran, yaban mersininin potansiyel olarak tehlikeli bir şeker artışına neden olma riskini en düşük düzeyde taşıdığı için tercih edildiğini söyledi.

Hastalık, kan dolaşımında glikozun birikmesine neden olur, bu da kan şekerini aniden yükseltir ve böylece zamanla enfeksiyonlu yaralar ve kalp sorunları gibi birçok ciddi komplikasyona yol açabilir.

Sözcü'nün Eating Well'den derlediği habere göre, ilk olarak, meyve şekerinin kan dolaşımına salınmasını yavaşlatan yüksek lif içeriği nedeniyle kan şekerindeki ani yükselişleri önleyebiliyor.

YABAN MERSİNİ KAÇ KALORİ?

Bir fincan yaban mersini yaklaşık 3,6 gram lif içerirken, bir muz 3,1 gram lif içerir. Elma daha fazla lif içerir, ancak yaban mersininde 4 gram daha az meyve şekeri bulunuyor.

Öte yandan Jocelyne Loran, diğer bazı meyvelerin aksine, daha büyük porsiyonlarda kilo alma riskinin çok düşük olduğunu, yaban mersinin ise kalori miktarının çok düşük olduğunu söylüyor.

Bir fincan yaban mersini sadece 84 kalori içerirken, bir fincana denk gelen muz porsiyonu yaklaşık 105 kalori içerir.

YABAN MERSİNİ NEYE İYİ GELİR?

Yaban mersininde ayrıca C ve K vitaminleri ve manganez de bulunur. Manganez, vücudun bağ dokusu ve kemik oluşturmasına yardımcı olan ve kanın pıhtılaşmasına yardımcı olan bir eser mineraldir.

Gıda Üretimi, İşleme ve Beslenme dergisinde 2023 yılında yayınlanan bir inceleme, yaban mersini içindeki bitki bileşiği polifenollerin kan şekerini iyileştirerek diyabet riskini azaltabileceğini öne sürdü.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN