CHP'li Emir: ‘Kızamık artar’ denmiş hazırlık yapılmamış

CHP'li Emir: ‘Kızamık artar’ denmiş hazırlık yapılmamış

Türkiye’de kızamık vakaları artarken Sağlık Bakanlığı’nın 2020 yılı raporlarında bunu öngördüğü ve salgınla mücadelede ‘kapasitenin geliştirilmesi’ uyarısında bulunduğu ortaya çıktı. Bakanlığın kendi uyarılarını dikkate almadığını savunan CHP’li Murat Emir, ayrıca 2021 yılında bulaşıcı hastalıklara karşı aşılama faaliyeti için bütçeden 512 milyon lira kaynak ayrıldığını ancak Bakanlığın bu bütçenin yalnızca 11 milyon lirasını harcadığını iddia etti.

Sağlık Bakanlığının kızamık salgınına karşı yeterli önlemleri almadığını savunan CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, salgının giderek daha da yaygınlaştığına ve vaka sayısının geçmiş yıllara göre 10’a katlandığına dikkat çekti. Sağlık Bakanlığı faaliyet raporlarında da son üç yıldır risk uyarısı yapıldığını ancak hiçbir önlem alınmadığını savunan Emir, yazılı açıklama yayımladı.

VERİLERİ DSÖ’DEN ÖĞRENİYORUZ

Emir açıklamasında, “Türkiye, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Nisan 2022-Mart 2023 tarihleri arasında Avrupa’daki kızamık olgularına baktığımızda 457 vaka ile üçüncü sıraya yerleşmiş durumda. Biz bu sayıları DSÖ verilerinden öğreniyoruz çünkü Bakanlık, yine salgına karşı süreci şeffaf bir şekilde yürütmüyor. Türkiye’de 2021 yılında yalnızca 50 kızamık vakası görülürken bu sayı bir sonraki yıl 2022’de 103’e yükselmişti. Yani bir yılda iki katına çıkmıştı. Şimdi de Nisan 2022-Mart 2023’ü kapsayan bir yıllık döneme baktığımızda 5’e, hatta 2021’e göre 10’a katlandığını görüyoruz” ifadelerine yer verdi.

İMPORTASYON RİSKİ RAPORDA

Bakan Koca, Bakanlığının uyarılarını bile dinlemiyor” diyen Emir, “Sağlık Bakanlığı’nın kendi bünyesinde yayınlamış olduğu raporlara baktığımızda aslında 2020 yılında bakanlık bürokratlarının, tehlikenin farkına varmış olduğunu görüyoruz. Ve bu raporları hazırlayan bürokratlar aynen şu ifadeleri kullanıyor: ‘Tüm dünyada olduğu gibi DSÖ Avrupa Bölgesi’nde de 2005 yılından bu yana çeşitli ülkelerde kızamık salgınları yaşanmaktadır. Ülkemiz, bulunduğu konum ve günümüzde artan insan hareketleri sebebiyle importasyon riski altındadır” Diğer yandan bakanlık, son üç yıldır her yayınladığı raporda ‘Bulaşıcı hastalıkların mücadelesinde erken uyarı ve cevap sistemi kapasitesi geliştirilmeli ve bağışıklama programları geliştirilerek sürdürülmelidir’ demektedir ancak somut hiçbir girişimde bulunulmamaktadır” ifadelerini kullandı.

512 MİLYON TL’NİN 11 MİLYON TL’Sİ KULLANILMIŞ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın uyarılara kulak asmayarak bakanlığın bütçesini yine yandaş müteahhitlere kaynak yaratmak için kullandığını öne süren Murat Emir, “Bakanlığın geçmiş yıllara ilişkin bütçe harcamalarına baktığımızda bulaşıcı hastalıklara karşı aşılama faaliyeti için 2021 yılında 512 milyon TL ayrıldığını ancak, başlangıç ödeneğinin yalnızca 25 milyon TL olduğunu, bunun da yıl sonunda sadece 11 milyon TL’sinin harcandığını görüyoruz. Yani 2020 yılında ‘risk artıyor’ diye uyarı yapan bakanlık, kendi uyarısını bile dinlememiş. Yine 2022 yılında da 1.4 milyar TL’lik ödeneğin ayrılmasına karşın toplam harcamanın yalnızca 140 milyon TL’yi bulduğunu tespit ettik” değerlendirmesini yaptı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN