Çiğ sucuk tüketmek zararlı mı? Çiğ sucuk yemenin zararları

Çiğ sucuk tüketmek zararlı mı? Çiğ sucuk yemenin zararları

Sucuk, salam ve sosis gibi işlenmiş olan et ürünlerinin nasıl tüketileceği konusunda araştırma yapanlar, bazı durumlarda çiğ olarak da tüketilebilen salam ve sosis gibi ürünlerin haricinde sucuğun çiğ yenip yenmeyeceğini merak ediyorlar.

Yumurta ile uyumlu, kurufasülye ile çok yakıştırılan, tavada ve mangalda çok sevilen sucuğun çiğ olarak tüketilip tüketilmeyeceği merak ediliyor. Salam sosis gibi işlenmiş et ürünleri arasında yer alan sucuğun çiğ olarak yenmesinin ne gibi zararları olacağı araştırılıyor. Peki, çiğ sucuk tüketmek zararlı mı? İşte, merak edilen sorunun yanıtı..

Çiğ sucuk yemenin zararları

Çiğ sucuk yemenin zararları

İçeriğinde koruyucu madde içeren ve işlenmiş et ürünü olarak piyasalarda satılan sucuğun çiğ olarak tüketilmesi uzmanlar tarafından hep sakıncalı bulunmuştur. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ise sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş olarak piyasalarda olan bu et ürünlerini kanserojen olarak tanımlamıştır.

Çiğ sucuk tüketmenin çok ciddi hastalıklara yol açabileceğini söyleyen uzmanlar özellikle ısıl işlem görmüş olan sucukların her ne kadar pişirilse de yemeden önce mutlaka yeniden pişirilmesi gerektiğini ifade ediyorlar.

Çiğ sucuk yemenin zararları

Sucuğu pişirmeden çiğ olarak tüketmenin bağırsaklarda kurt oluşmasına neden olabileceğini belirten uzmanlar bu bağırsak kurtlarının ilaçlı tedavisi olmasına rağmen çiğ sucuğu sürekli tüketmenin zamanla bağırsağın zarar görmesine neden olduğunu ada söylüyorlar.

Midede parazit oluşmasına neden olur

Uzman isimlerin çiğ sucuk tüketimindeki zararlara ilişkin hazırladıkları raporlarda şu zararlardan bahsedilir;

Çiğ sucuk tüketimi en büyük zararı mideye verir. Midede kramp meydana gelir. Hatta mide yaralanmalarına bile neden olan çiğ sucuk mide parazitine de neden olur.

Çiğ sucuk yemenin zararları

Cilt problemlerine neden olabilen çiğ sucuk ciltte kuruma ve dökülme de meydana getirebilir. Sucuğun pişirilmeden tüketilmesi ise egzamada oluşturabilir.

İçeriğinde canlı mikroorganizmaların olduğu söylenen çiğ sucuk hücrelerde hasara yol açar ve bu durum da iç kanamaya neden olur. Ciddi sağlık problemi olarak görülen bu durum kişinin hayatını riske sokabilir.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN