Çiğ tavuğu yıkamak hangi hastalıklara yol açar?

Çiğ tavuğu yıkamak hangi hastalıklara yol açar?

Çoğu insan, çiğ tavuğun yıkandığında daha temiz ve sağlıklı olduğunu düşünüyor. Bu nedenle de tavuğu pişirmeden önce iyice yıkıyorlar. Ama sık yapılan bu hareket, gıda zehirlenmesini beraberinde getirebiliyor. İşte, özellikle ev hanımlarının yaptığı tehlikeli mutfak hatasının detayları…

Neredeyse herkes tavuk etini pişirmeden önce mutlaka bir kere sudan geçiriyor. Yıkanan tavuk, su ile temas ettiğinde gıda zehirlenmesi riski ortaya çıkıyor. Bu durumda insanların mutfağa dair en çok araştırdığı konuların başında, “Tavuğu pişirmeden önce yıkarsak ne olur?” sorusunun cevabı geliyor. Bu konuya dair merak edilen her şey haberimizin devamında.

TAVUĞU PİŞİRMEDEN ÖNCE YIKARSAK NE OLUR?

Gıda güvenliği konusunda en dikkatli ülkeler arasında yer alan İngiltere’nin Gıda Standartları Kurumu, çiğ tavuğun yıkanması halinde yaşanacak tehlikelere dikkat çekti. Pek çok kişinin yaptığı gibi tavuğu bol suda yıkamanın, ‘kampilobakter’ isimli bir bakterinin türemesine ve bunun başta özellikle tezgah, el, mutfak eşyaları olmak üzere çevreye yayılmasına neden olacağı belirtiliyor. Ortaya çıkan bu tehlikeli bakteri nedeniyle ishal, karın ağrısı, ateş, bulantı ve kusma gibi durumlar kendini gösterebiliyor.

1-4.jpg

Yabancı gıda uzmanları, çiğ tavuğu yıkamak yerine yeteri kadar yüksek ısıda pişirdiğimiz zaman mikropların öleceğini belirtiyor. Fakat bunun tartışmaya açık bir konu olduğunu belirtmemiz gerekiyor.

Tüm bunların yanı sıra çiğ tavuk ile temas eden mutfak araç gereçlerine dikkat edilmeli. Çatal-bıçak ve doğrama tahtası gibi eşyaların bol su ve deterjan ile güzelce temizlenmesi son derece önemli. Böylelikle çiğ tavuk kaynaklı bakterilerin yayılması önlenebilir.

Yapılan bazı yabancı bilim çalışmalarına göre, çiğ tavukta bir miktar bakteri bulunabilir fakat piştiğinde, yok olur ve tehlike teşkil etmez. Ama bunun yerine çiğ tavuğu su ile yıkarsanız üzerindeki bakteriler etrafa yayılacaktır. Yaptığınız bu işlem sağlığınız için daha ciddi sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir.

1-5.jpg

Bunlara rağmen yine de tavuğu yıkayarak kullanmak istiyorsanız, uymanız gereken bazı hijyen kuralları var. Öncelikle tavuk kesiminde kullanılan mutfak eşyalarını (tahta, bıçak, süzgeç vb.) sadece tavuk eti için kullanmalı, diğer gıdaları ile temas ettirmemelisiniz. Yıkama ve kesme işleminin ardından da tüm malzemeleri güzelce deterjanlı suda yıkayarak dezenfekte etmelisiniz. Bunlara ek olarak ellerinizi 1 dakika boyunca sabun yardımıyla güzelce yıkamalısınız. Son bir aşama daha kaldı. Mutfak tezgahını ve lavabosunu güzelce dezenfekte ederek yıkamalısınız. Çünkü çiğ tavuktan yayılan bakterilerin bizi hasta etmesini istemeyiz.

NOT: Haberimizdeki hiçbir bilgi, tavsiye niteliği taşımıyor. Tavuk yıkama ve kesme işleminde kullanılan tüm araç, gereçlerin dikkatli bir şekilde dezenfekte edildiğinden emin olmalısınız.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN