Dünyada bir milyardan fazla kişi obez çıktı

Dünyada bir milyardan fazla kişi obez çıktı

Uzmanların 2030 yılına işaret ettiği ‘dünyada bir milyar kişi obez olacak’ uyarısının 2022’de gerçekleştiği ortaya çıktı. 190’dan fazla ülkede 220 milyondan fazla insanı inceleyen araştırmacılar, 2022’de 504 milyon yetişkin kadının ve 374 milyon erkeğin obez olduğu gerçeğiyle sarsıldı. Çocuklarda artışın son 20 yılda dört katına çıktığı belirtilirken, Türkiye ise obezite oranları açısından kadınlarda 42’inci; erkeklerde 60’ıncı sırada yer aldı.

Tıp dergisi Lancet’te yayımlanan bir araştırmaya göre dünyada bir milyardan fazla kişi obez. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ile birlikte yürütülen araştırmaya göre ‘obezite salgını’ özellikle yoksul ülkeleri vuruyor ve obezite oranı çocuklar ve ergenler arasında yetişkinlere göre daha hızlı artıyor.

4 Mart Dünya Obezite Günü öncesinde yayınlanan araştırmaya göre, 1990’da dünyada yaklaşık 226 milyon yetişkin, ergen ve çocuk obezitenin kıskacındaydı. Bu rakam 2022’de 1 milyar 038 milyona yükseldi. Doktorlar son birkaç yıldır obezite rakamlarının hızla arttığını söylese de bir milyardan fazla kişinin obez olacağı öngörüsü 2030 yılı için yapılıyordu. Ancak, 190’dan fazla ülkede 220 milyondan fazla insanı inceleyen araştırmacılar, 2022’de 504 milyon yetişkin kadının ve 374 milyon erkeğin obez olduğu gerçeğiyle sarsıldı. Araştırmada, obezite oranının 1990’dan bu yana erkeklerde neredeyse üç katına (yüzde 14), kadınlarda ise iki katından fazlasına (yüzde 18,5) çıktığını belirtildi.

DSÖ sağlık için beslenme direktörü Francesco Branca, bir milyarı aşan artış için “Beklediğimizden çok daha erken” yorumunu yaptı.

ÇOCUKLARDA 22 YILDA DÖRT KAT ARTTI

2022 verilerine göre bu kişilerin yaklaşık 880 milyonunu yetişkinler ve 159 milyonunu ise çocuklar oluşturuyor. Araştırmaya göre 1990’da yaklaşık 31 milyon olan çocuk ve ergenlerin sayısı 2022’de 159 milyona yükseldi. Çocuklarda ve ergenlerde obezite oranı 20 yılda dört katına çıktı. Araştırmada incelenen ülkeler arasında yer alan Türkiye ise obezite oranları açısından kadınlarda 42’inci; erkeklerde 60’ıncı sırada yer aldı.

Ada ülkeleri Tonga ve Amerikan Samoası, obez kadın oranının en yüksek olduğu yerler oldu. Amerikan Samoası ve yine bir ada ülkesi olan Nauru ise obez erkeklerin en yüksek olduğu konumlar oldu. Düşük ve orta gelirli ülkelerdeki hızlı yaşam tarzı değişikliklerine dikkat çeken Branca, “Geçmişte obeziteyi zenginlerin sorunu olarak düşünüyorduk, şimdi ise dünyanın sorunu olarak düşünebiliriz” dedi.

‘TEMEL SORUN KÖTÜ BESLENME’

Araştırmanın başyazarı Imperial College London’dan Majid Ezzati, yeterince yememek zayıf olmanın ana nedeni olsa da, kötü beslenmenin de obezitenin temel nedeni olduğu vurguladı. Uzmanlar, diyabete karşı yeni tedavilerin obeziteyle mücadeleye de yardımcı olabileceğini söylüyor. Ancak Branca, yeni ilaçların ‘önemli bir araç olduğunu ancak sorunun çözümü olmadığını’ söyleyerek, “Obezite uzun vadeli bir sorundur ve bu ilaçların uzun vadeli etkilerine veya yan etkilerine bakmak önemlidir” değerlendirmesini yapıyor.

‘GIDA SEKTÖRÜNÜN İŞBİRLİĞİ ŞART’

Araştırmayı yorumlayan DSÖ genel müdürü Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Bu yeni çalışma, obeziteyi yaşamın erken dönemlerinden yetişkinliğe kadar diyet, fiziksel aktivite ve gerektiği şekilde yeterli bakım yoluyla önlemenin ve yönetmenin önemini vurguluyor” dedi.

Ghebreyesus sözlerine obezite oranlarını düşürmeye yönelik küresel hedeflere ulaşmak için ‘tekrar yola devam etmenin’ ve ‘ürünlerinin sağlık üzerindeki etkilerinden sorumlu olması gereken özel sektörün işbirliğini gerektirdiğini’ ekledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN