Duyanlar inanamıyor! ABD'nin o ülkedeki 'gizli' operasyonu ortaya çıktı: Uçakla havadan milyonlarca canlı böcek bırakıyorlar

Duyanlar inanamıyor! ABD'nin o ülkedeki 'gizli' operasyonu ortaya çıktı: Uçakla havadan milyonlarca canlı böcek bırakıyorlar

ABD'nin Panama’ya her hafta milyonlarca “kısır sinek” saldığı ortaya çıktı! Gizemli operasyonun ardında, “et yiyen” ölümcül vida kurduna karşı insanlık ve hayvancılık için yürütülen devasa biyolojik savaş var. Bilim kurgu değil, gerçek bir doğa mücadelesi!

Sosyal medyada ve çeşitli haber kaynaklarında (Milliyet, Onedio, Webtekno) kulaktan kulağa yayılan şaşırtıcı bir iddia gündem oldu: Amerika Birleşik Devletleri'nin her hafta Panama'ya milyonlarca canlı sinek bıraktığı konuşuluyor! Kulağa bir bilim kurgu filminden fırlamış gibi ya da bir komplo teorisi gibi gelse de, bu iddianın doğru olduğu ortaya çıktı. Ancak paniğe gerek yok! Bu 'sinek istilasının' ardında, insanlığa ve hayvancılığa hizmet eden, on yıllardır süren inanılmaz bir bilimsel ve ekolojik mücadele yatıyor.

HEDEFTEKİ DÜŞMAN: "ET YİYEN" ÖLÜMCÜL VİDA KURDU!

Peki, ABD neden böyle devasa bir operasyona girişiyor? Cevap, "Yeni Dünya Vida Kurdu" (New World Screwworm) olarak bilinen, bilimsel adıyla Cochliomyia hominivorax adlı son derece tehlikeli ve ölümcül bir parazitte gizli. Bu korkunç parazit, başta büyükbaş hayvanlar olmak üzere tüm sıcakkanlı hayvanların (ve nadiren de olsa insanların) açık yaralarına tek seferde 250 ila 500 yumurta bırakıyor. Yumurtadan çıkan larvalar, canlı hayvanın etini yiyerek besleniyor, bu da korkunç acılara, derin doku kayıplarına ve tedavi edilmezse genellikle kurbanın ölümüne yol açıyor. İşte ABD, bu "et yiyen" sinek kabusunu durdurmak için bilimsel bir savaşa girişmiş durumda.

SİLAH: MİLYONLARCA KISIRLAŞTIRILMIŞ SİNEKTEN OLUŞAN BİR ORDU!

Mücadele yöntemi ise tam bir bilim harikası! 1950'lerde entomolog Edward F. Knipling tarafından geliştirilen ve adına "Kısır Böcek Tekniği" (Sterile Insect Technique - SIT) denilen bir yöntem kullanılıyor. Panama'nın Pacora kentinde bulunan devasa bir "sinek üretim tesisinde" her hafta yaklaşık 20 milyon vida kurdu sineği özel olarak yetiştiriliyor. Bu sinekler daha sonra radyasyonla (gama ışınları) erkekleri kısırlaştırılıyor. Kısırlaştırılmış bu milyonlarca erkek sinek (yaklaşık 14,7 milyonu her hafta), uçaklarla Panama ve Kolombiya arasındaki stratejik sınır bölgesine salınıyor. Doğadaki vahşi dişi vida kurtlarıyla çiftleşen bu kısır erkekler, üremeyi tamamen engelliyor. Böylece parazitin popülasyonu çökertiliyor ve yayılması kontrol altında tutuluyor.

PANAMA NEDEN KİLİT NOKTA? OPERASYONUN DEVASA FAYDALARI!

Panama, bu biyolojik savaşta coğrafi konumu nedeniyle hayati bir rol oynuyor. Orta Amerika'da bir "biyolojik kalkan" görevi görerek, bu ölümcül parazitin kuzeye, yani Meksika ve özellikle de ABD tarım ve hayvancılığı için yıkıcı olabilecek alanlara yayılmasını engelliyor. Yıllık yaklaşık 15 milyon dolara mal olan bu dev operasyon, milyonlarca hayvanın korkunç bir ölümden kurtulmasını sağlıyor ve tarım sektörünü milyarlarca dolarlık potansiyel zarardan koruyarak maliyetinin katbekat fazlasını geri ödüyor.

amerika-biyolojik-silah-11zon.jpeg

KOMPLO TEORİLERİNE KARŞI BİLİMSEL GERÇEK!

İlk duyulduğunda "milyonlarca sineğin bir ülkeye bırakılması" kulağa ürkütücü gelebilir ve doğal olarak bazı yanlış anlamalara ya da komplo teorilerine yol açabilir. Nitekim X platformunda @ForumAmericaTR gibi bazı hesaplardan dün (18 Mayıs 2025) paylaşılan bu bilgi, bağlamı tam olarak anlaşılmadığında şaşkınlık ve endişe yaratabiliyor. Ancak altını çizmek gerekir ki bu operasyon, ABD ve Panama hükümetleri arasında on yıllardır (Panama'da 1980'lerden beri) süren, tamamen bilimsel temellere dayanan ve insanlık ile hayvan refahı yararına yürütülen uluslararası bir iş birliği projesidir. Benzer kısır böcek salımı teknikleri, dünya genelinde Akdeniz meyve sineği gibi diğer zararlı böcek türleriyle mücadelede de başarıyla kullanılmaktadır.

Kısacası, ABD'nin Panama'ya her hafta milyonlarca sinek bırakması, zararlı bir niyetten değil, tam aksine, ölümcül bir parazitle mücadele ederek hem hayvan sağlığını korumak hem de büyük ekonomik kayıpların önüne geçmek gibi son derece olumlu bir amaç taşıyor. Bilimin, doğaya yine bilimle müdahale ederek nasıl olumlu sonuçlar doğurabileceğinin çarpıcı bir örneği!

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN