Elektronik sigara ortaokula kadar indi! Uzmanlar uyarıyor: DNA hasarı ve akciğer kanseri kapıda!

Elektronik sigara ortaokula kadar indi! Uzmanlar uyarıyor: DNA hasarı ve akciğer kanseri kapıda!

Elektronik sigaralar ve ısıtılmış tütün ürünleri, zararsız sanılsa da ciddi sağlık tehditleri barındırıyor. Uzmanlar, bu ürünlerin DNA hasarına, akciğer kanserine ve solunum yolu hastalıklarına neden olabileceğini vurguluyor. Özellikle 13-15 yaş arası çocuklar arasında kullanım oranı hızla artarken, içeriklerinde nikotin ve hatta uyuşturucu madde bulunabileceğine dikkat çekiliyor. Ailelerin daha bilinçli olması ve çocuklarını bu tehlikeden koruması hayati önem taşıyor.

Elektronik sigaralar ve ısıtılmış tütün ürünleri, masum sanılsa da ciddi sağlık tehditleri barındırıyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ayşegül Karalezli, bu ürünlerin özellikle çocuk yaşta kullanılmaya başlandığını belirterek, "13-15 yaşındaki çocuklar elektronik sigara kullanıyor. İçeriğinde ne olduğunu bilmeden nikotin ve bağımlılık yapıcı maddeleri soluyorlar. Aileler bu konuda çok dikkatli olmalı. Elektronik sigaralar zararsız değil, DNA hasarına ve akciğer kanserine yol açabiliyor" dedi.

ELEKTRONİK SİGARALAR ZARARSIZ DEĞİL: DNA’YA ZARAR VERİYOR, KANSER RİSKİNİ ARTIRIYOR

9-12 Nisan tarihleri arasında Antalya’da düzenlenen 10. Uluslararası Katılımlı Akciğer Sağlığı Kongresi’nde konuşan Prof. Dr. Karalezli, elektronik sigaraların içerdiği katkı maddelerinin DNA hasarına neden olduğunu ve bunun da akciğer kanserine zemin hazırladığını vurguladı. “Son yıllarda gençler arasında yaygınlaştı çünkü zararsız olduğu düşünülüyor. Ancak bu çok büyük bir yanılgı” ifadelerini kullandı.

elektrnik-sigara-ortaokul-1200x640.jpg

GENÇLER BAĞIMLILIK YAPICI MADDELERİ FARK ETMEDEN SOLUYOR

Prof. Dr. Karalezli, özellikle gençlerin ilgi gösterdiği PAF cihazları hakkında da uyarılarda bulundu:

“Renkli, kokulu ve aromalı bu cihazlar gençler için cazip hale getiriliyor. Ne yazık ki içinde nikotin ya da başka bağımlılık yapıcı maddeler olduğunu bilmeden kullanıyorlar. Bazı likitlerin içinde uyuşturucu maddeler bile olabiliyor. Yasal düzenlemeler var ancak bu ürünler hâlâ elektronik ortamdan kolaylıkla temin edilebiliyor.”

ORTAOKUL ÇAĞINDAKİ ÇOCUKLAR BİLE KULLANIYOR

Bu ürünlerin kullanım yaşının çok düştüğünü söyleyen Karalezli, "13-15 yaşındaki çocuklar arasında kullanımı yaygın. Bu cihazlar tek kullanımlık olsa da içeriğinde 10 bin kullanımlık solüsyon bulunuyor. Bir cihazı birçok kişi ortak kullanıyor, bu da enfeksiyonlara davetiye çıkarıyor" dedi. Elektronik sigara kullanımının, akciğer hasarına yol açan EVALI isimli ciddi bir duruma da sebep olabileceğine dikkat çekti.

elektronik-sigaralar-zararsiz-degil-1200x640.jpg

83 FARKLI ZARARLI MADDE TESPİT EDİLDİ

Elektronik sigara ve ısıtılmış tütün ürünlerinin arkasında büyük tütün şirketlerinin olduğunu vurgulayan Karalezli, “Sigara satışları azalınca firmalar yeni pazar arayışına girdi. Elektronik sigaralar bu şekilde piyasaya sürüldü. Bu ürünlerde 83 farklı zararlı madde tespit edildi, bazıları kanserojen. Ayrıca ısıtıldığında ortaya çıkan nikel gibi metaller, normal sigaraya kıyasla 100 kat daha fazla oranda solunabiliyor” dedi.

DENETİMLER SÜRÜYOR, AİLELER BİLİNÇLİ OLMALI

Prof. Dr. Karalezli, denetim çalışmalarının Sağlık ve İçişleri Bakanlıkları tarafından sürdürüldüğünü belirtirken, ailelere de önemli bir sorumluluk düştüğünü söyledi:

“Ülkemizde çok iyi tütün kontrol yasaları var. Ancak aileler çocuklarını bu konuda bilinçlendirmeli. Biz uzmanlar da toplumu bilgilendirmeye devam etmeliyiz. Elektronik sigara masum değil, ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN