Evinizde zeytinyağı varsa hemen deneyin! Gıda mühendisi püf noktasını açıkladı, artık herkes anlayabilir

Evinizde zeytinyağı varsa hemen deneyin! Gıda mühendisi püf noktasını açıkladı, artık herkes anlayabilir

Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte ev hanımları zeytinyağı stoklarını başladı. Kışın lezzetli yemekler için kullanılacak olan zeytinyağların fiyatları merak konusu olurken gelen zamlar sonrası sahte zeytinyağı satışları patlak vermiş durumda. Ev hanımları hangi zeytinyağının orjinal olduğunu çözmek istiyor ancak bu oldukça zor bir işlem. Size vereceğimiz bu yöntemler sayesinde orjinal zeytinyağınıza kavuşacaksınız. Mutfağınızda zeytinyağı varsa hemen test edin!

Ev hanımlarının her yemekte kullandığı zeytinyağları peş peşe zamlanmaya devam ediyor. Vatandaşlar kış öncesi zeytinyağı stoklamaya başladı ancak piyasa sahte zeytinyağları hızla artmaya başladı. Orjinal zeytinyağı bulmak neredeyse imkansız hale gelirken ev hanımları alacağı zeytinyağının orjinal olup olmadığını araştırmaya başladı. Bu yöntemler sayesinde evinize aldığınız zeytinyağlarının orjinal olup olmadığını hemen anlayacaksınız. Mutfağınızda zeytinyağı varsa hemen test edin! Gıda mühendisi püf noktasını açıkladı, artık herkes anlayabilir. İşte zeytinyağlarının orjinal olup olmadığını gösteren o püf noktalar...

GIDA MÜHENDİSİ PÜF NOKTASINI AÇIKLADI! HEMEN EVİNİZDE DENEYİN

Yağ fiyatlarındaki artış ile birlikte piyasalarda sahte zeytinyağları hızla çoğalmaya başladı. Bu sahte yağlar insan sağlığına oldukça zararlıdır. Peki zeytinyağının orjinal olup olmadığını nasıl anlayabiliriz? Gıda Mühendisi Bülent Nazlı, hakiki zeytinyağının yutulduğunda boğazda yanma hisse yaptığını söyledi. Genelde kokusundan anlaşıldığını ifade eden Nazlı, orjinal zeytinyağlarına uygulanacak olan yöntemleri tek tek açıkladı.

MUTFAĞINIZDA VARSA HEMEN BU YÖNTEMİ DEYİN

Orjinal zeytinyağı 0 ve -6 derece arasında kaldığında donmaya ve kristalleşmeye başlar. Bu yüzden bir bardak zeytinyağını dondurucuya koyun, Yarım saat beklettikten sonra çıkartın. Bardaktaki zeytinyağının tamamı donmuşsa hakikidir. Ancak bir kısmı donmuş, bir kısmı sıvı kalmışsa gerçek olmayabilir.

ghhghg-2023-10-06t135419-768.jpg

SU İLE TEST EDİN

Bir bardağı ılık su koyun ve üzerine az miktarda zeytinyağı ekleyin. Gerçek zeytinyağı baloncuklar çıkartarak suyun üzerine çıkar ve su yüzeyinde kalır. Sahte zeytinyağı ise baloncuk çıkartmadan su yüzeyine çıkar. Bir süre sonra suya karışmaya başlar.

KOKU VE TADINDAN ANLIYABİLİRSİNİZ

Zeytinyağının gerçek olup olmadığını anlamak için tadım testi uygulayabilirsiniz. Bir çay kaşığı zeytinyağının tadına bakın. Gerçek zeytinyağı boğazda yakıcı bir his bırakır ve bu his mideye kadar inmez. Eğer zeytinyağı genzinizi yakıyorsa gerçektir.

hghghgh-46.jpg

Geçek zeytinyağında baskın bir şekilde zeytin kokusu olur. Eğer kokladığınızda zeytin kokusunu alıyorsanız gerçektir. Ancak boyaya benzer bir koku alıyorsanız zeytinyağı sahtedir ve oksitlenmiştir. Bu tür yağlardan uzak durmak gerekir.

KALİTELİ ZEYTİNYAĞI NE RENK OLUR?

Zeytinyağı, sarıdan altın ve yeşile kadar farklı tonlarda olabilir. Zeytinyağının rengi bir kalite göstergesi değildir, seçimlerinizi rengine bakmadan yapabilirsiniz. Zeytinyağının rengine bakarak hatalı kararlar verilmemesi için Uluslararası Zeytin Konseyi (IOC), zeytin degüstasyon yani tadım bardaklarının koyu renkli olması zorunluluğunu getirmiştir. Zeytinyağı tadan kişiler, herhangi bir önyargı ile tadım yapmamak için koyu mavi bardak kullanır. Siz de zeytinyağı seçerken koyu renkli şişelerde bulunan yağları tercih edebilirsiniz. Zeytinyağının daha koyu renk bir şişede olması bozulmasını da engeller. Zeytinyağını ısı, ışık ve oksijenden koruyarak ambalajında belirtilen son tüketim tarihine kadar güvenle tüketebilirsiniz.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (16)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
16 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN