Genetik test kanser riskinde hayat kurtarıcı

Genetik test kanser riskinde hayat kurtarıcı

Türkiye’de her yıl 126 bin kişinin kanserden hayatını kaybettiğini söyleyen Doç. Dr. Mustafa Karaca, “Genetik testle ailesel risk analizlerini çıkartıp daha erken tarama programlarına alabiliyoruz. Kansere ne kadar erken yakalanırsanız hastalıktan kurtulma şansınız o kadar yüksek” dedi.

2024 itibarıyla dünyada 21 milyon kanser hastası olduğunu söyleyen Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Ana Bilim Dalı’ndan Doç. Dr. Mustafa Karaca, 2000’li yıllardan sonra gün geçtikçe artan kanser vakalarının ilerleyen yıllarda daha da yükselmesini beklediklerini kaydetti. Ülkemizde her yıl 126 bin hastanın kanser nedeniyle hayatını kaybettiğine dikkati çeken Karaca, 45 bin akciğer, 24 bin 174 meme kanseri hastası olduğunu söyledi. Doç. Dr. Karaca, “Kanser 55-70 yaş aralığında daha sık görülürken, artık giderek sıklığın ve yaş aralığının azaldığını görmekteyiz” dedi.

Kanser tedavileri hakkında bilgi veren Karaca, “2000 yılı bizim için milat. 2000 yılından önce elimizde sadece klasik kemoterapi ilaçları mevcuttu ama 2000 yılında insan hücresinin DNA’sı tespit edildi, sonra kanser hücresinin DNA’sını çok iyi öğrendik. DNA’sını bildikten sonra kansere neden olan mutasyonları biliyoruz. Mutasyonları bildikten sonra da bunlara yönelik akıllı hedefe yönelik tedaviler geliştirildi. Örneğin akciğer kanseri 54 hastada 5 yılda sağ kalım süreleri 10-11 ay civarındayken, akıllı hedefe yönelik tedavilerle 4- 4,5 yılı geçen sağ kalım süreleri elde edildi” diye konuştu. Genetik ayrıntılı analiz testlerinin her hastanede yapılmadığını belirten Karaca, “Bu testler değil ve çok pahalı. Bu konuda Akdeniz Üniversitesi olarak biz çok şanslıyız. Bu testlerin çok cüzi ücretle yapıldığı 3 devlet üniversitesinden biriyiz” dedi.

ALTTA YATAN HASTALIKLARI DA BULUYOR

Genetik ayrıntılı analizi yapılan hastanın altta yatan hastalıklarının da tespit edildiğini aktaran Mustafa Karaca, “Kanser olduktan sonra yapılan testin yanı sıra Akdeniz Üniversitesi’ndeki Genetik Hastalıklar Danışma Merkezi’nde kansere yatkınlık gösteren bazı genetik testler de yapılabiliyor. Örneğin ailesinde meme, yumurtalık kanseri olan hastalar bu genetik testleri yapıp onların ailesel risk analizlerini çıkartıp bunları daha erken tarama programlarına alabiliyoruz. Bu konuda hastalarımız çok şanslı” bilgilerini verdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN