Görmeden geçip gidiyorsunuz ama tam bir şifa deposu! Yaraları iyileştiriyor kalp-damar sağlığını koruyor

Görmeden geçip gidiyorsunuz ama tam bir şifa deposu! Yaraları iyileştiriyor kalp-damar sağlığını koruyor

Doğada yetişen çoğu besin ve bitkinin sağlık açısından son derece yararlı etkileri bulunuyor. Bunların başında gelen iğde de hem sağlıklı hem de lezzetli olmasıyla ön plana çıkıyor. İşte, iğdenin yaraları iyileştirme etkisi başta olmak üzere diğer faydaları…

İçeriğinde bulunan yararlı enzim ve vitaminler sayesinde insan sağlığı açısından oldukça değerli bir besin olan iğdenin faydalarını sizin için haberimizde paylaşıyoruz.

İĞDE MEYVESİNİN FAYDALARI

  • İğde sindirim sistemini düzenleyerek kabızlığı önler
  • Ağız ve diş sağlığı için yararlıdır
  • Karaciğer yağlanmasını azaltabilir
  • Bağışıklık sistemini destekler
  • Böbrek taşı düşürmeye yardımcıdır
  • Kolesterolü düşürerek kalp sağlığını korur
  • Kansere karşı koruyucu etkisi bulunan bileşenler içerir
  • Düşük glisemik indekse sahip olduğundan kan şekerini düzenlemeye yardım eder
  • A vitamini ve lutein içerdiğinden göz sağlığı için yararlıdır
  • Omega 7 içeriğinden dolayı saç ve tırnakları güçlendirebilir
  • Egzama hastalığının tedavisi için destekleyici etki gösterebilir

YARALARI İYİLEŞTİREBİLİR

Doğanın bir harikası olan iğde meyvesi, yaraların iyileşmesi sürecini hızlandırabilir. Flavonoidler gibi fenolik bileşikler içermesi, hücre çoğalmasının hızlanması, daha fazla kolejen üretilmesi ve hiyalüronat sentezi uyarıcı A vitamini de içeriyor olması yaraların hızlı iyileşmesinde son derece büyük bir etkiye sahip olabilir.

yeni-proje-2024-01-25t144051-921.jpg

KAS GEVŞETİCİ BİR ETKİ YARATABİLİR

İğde meyvesi özünün barındırdığı ekstratlar iğdenin doğal bir kas gevşetici görevi görmesine yol açabilir. Böylelikle kasları gevşetir ve oluşan ağrıları azaltmaya yardım edebilir. Bir diğer yandan da bağırsak kolik ağrılarını dindirmeye yardımcı olabilir.

KALP-DAMAR SAĞLIĞI İÇİN MUCİZE

Bol miktarda antioksidan içeren iğde meyvesi, kan basıncını düşürmeye yardım ederek kardiyovasküler hastalıklara karşı koruyucu etki bir kalkan görevi görebilir.

SİNDİRİM SİSTEMİ VE MİDEYİ DÜZENLER

İğde meyvesi tüketimi, gastrointestinal sorunların çözümünde etkili bir rol oynar. Mide asidi salgısını azaltarak mide rahatsızlıkları ve ülser için önleyici etki gösterebilir. Lif içeriği ile de kabızlık gibi sorunların ortadan kaldırılmasında yardımcı olabilir.

TAM BİR ANTİOKSİDAN DEPOSU

Polifenoller reaktif oksijen türlerinin (ROS) ürettiği oksidatif stresi baskılayabilmektedir. Serbest radikal türlerini de nötralize edebilir.

KAN ŞEKERİNİ DENGELEYEBİLİR

Düşük glisemik indekse sahip olan iğde, kan şekerini düzenleyici bir etki gösterir.

ANTİİNFLAMATUAR VE ANALJEZİK DEPOSU

İğde içerisinde ki ethanol ekstratı ile antiinflamatuar etki göstererek ağrı ve iltihap tedavisine yardımcı olabilir. Analjezik etki gösteren quercetin de içeren iğde, kas gevşetici etki gösterip osteoartrit semptomlarının azaltılmasına da yardım edebilir.

KAYNAK: memorial.com.tr

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN