Grip ve Kovid arttı: Maskeler geri döndü

Grip ve Kovid arttı: Maskeler geri döndü

Grip ve Kovid-19 vakaları birçok ülkede rekor seviyelere ulaştı. Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi, insanların kendilerini hasta hissetmeleri halinde evde kalmaları ve kalabalık yerlerde veya sağlık hizmeti verilen ortamlarda maske takmalarını tavsiye etti.

Koronavirüs salgını döneminin vazgeçilmezlerinden olan maskeler giderek yükselen Kovid ve grip vakaları nedeniyle tekrar zorunlu hale geliyor. İspanya’da hükümet, son haftalarda büyük artış gösteren grip başta olmak üzere Kovid-19 gibi solunum yolu enfeksiyonu vakaları nedeniyle hastanelerde veya sağlık merkezlerinde maske takılmasının zorunlu hale getirilmesini önerdi. Bu arada grip ve Kovid-19 Avrupa’ya hızla yayılırken, Akdeniz ülkesi İtalya, ülkede solunum yolu hastalığı enfeksiyon oranlarının rekor seviyeye ulaştığı uyarısında bulundu.

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi, insanların kendilerini hasta hissetmeleri halinde evde kalmaları ve kalabalık yerlerde veya sağlık hizmeti verilen ortamlarda maske takmalarını tavsiye etti. Yaşlı ve kronik hastalığı bulunanların aşı olmasını öngören ulusal talimatlara mutlaka uymaları gerektiği belirtilen açıklamada, gribin artık, aralarında Kovid-19’a neden olan Sars-CoV-2 virüsü de dahil olmak üzere diğer yaygın solunum yolu patojenlerinden daha yüksek seviyelerde görüldüğü kaydedildi.

İspanya’nın bazı bölgelerinde yerel yönetimler geçen hafta hastanelerdeki hastalara, ziyaretçilere ve hastane personeline maske takmaları talimatı vermişti. Merkezi hükümet ise pazartesi günü bu uygulamanın ülke geneline yayılmasını önerdi. ABD’nin en az dört eyaletinde de Kovid-19, mevsimsel grip ve diğer solunum yolu hastalıkları vakalarındaki hızlı artış nedeniyle hastanelerde maske zorunluluğu getirilmişti.

YAPAY ZEKA RÖNTGENDEN KOVİD’İ TEŞHİS EDİYOR

Araştırmacılar, göğüs röntgenlerinden Kovid-19 enfeksiyonunu yüzde 98 doğrulukla tespit edebilen bir yapay zeka algoritması geliştirdi. Özel Evrişimli Sinir Ağı (Custom-CNN) adı verilen derin öğrenme tabanlı algoritmanın PCR testine kıyasla çok daha hızlı ve doğru sonuçlar verdiği ortaya konuldu. PCR testi, Kovid-19 enfeksiyonunu teşhis etmek için en yaygın kullanılan yöntem olsa da maliyetli, sonuçlar yavaş olabiliyor ve yanlış negatifler üretmeye eğilimli. Scientific Reports dergisinde yayımlanan çalışmada sonuçlar, Özel-CNN modelinin Kovid, normal ve pnömoni görüntü örneklerinin sınıflandırılmasında yüzde 98,19’luk bir sınıflandırma doğruluğu elde ettiğini gösterdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN