Güney Kore'de yemekte takılan 'burun maskeleri' gündem oldu!

Güney Kore'de yemekte takılan 'burun maskeleri' gündem oldu!

Güney Kore'de yemek yerken maskesini çıkarmaktan rahatsız olanlara ilginç bir çözüm geldi. Ülkede "burun maskeleri" satışa sunuldu. Burun maskeleri, yemek yerken ağzın açık kalmasını sağlasa da hem insanları hem de uzmanları ikiye böldü!

Koronavirüs pandemisi yeni varyantlarla etkisini sürdürmeye devam ediyor. Omicron'un tüm dünyada baskın hale gelmesi ve şu ana kadar çıkan varyantların hepsinden çok daha hızlı bulaşması, maske kullanımını daha da önemli hale getiriyor. Özellikle kapalı alanlarda maske kullanımı büyük önem taşıyor.

Uzmanlar, kapalı alanlarda bırakın maskesiz olmayı çift cerrahi maske ya da N95 takılması gerektiğinin altını özellikle çiziyor.

Son olarak dünya genelinde etkili olan Omicron varyantı, insanları yeni önlemler almaya zorluyor. Bu önlemlerden biri de Güney Kore'de yaşandı.

GÜNEY KORE’DEN ‘GÜVENLİ YEMEK’ MASKESİ

Dışarıda Yemek yerken veya bir şeyler içerken ise maskemizi çıkarmak zorunda kalıyoruz. Güney Kore’de yemek yerken maske çıkarma konusuna ilginç bir çözüm geldi.

Hürriyet'te yer alan habere göre; yemek yerken ağız açıkta olsa da en azından burnun kapalı kalması düşünülerek tasarlanan ‘burun maskeleri’ ülkede satışa çıktı. Sadece burnu kapatan ve yeme-içme sırasında takılmaya devam edebilen anti-virüs maskesi, kısa sürede gündeme oturdu.

Korece burun ve maske kelimelerinin birleşiminden oluşan ‘kosk’ adı verilen bu ilginç maskeler, dışarıda yemek yerken veya bir şeyler içerken çıkarmak zorunda olduğumuz normal maskelerin altına takmak üzere tasarlandı.

Yani önce burun maskesini, ardından normal maskenizi takıyorsunuz. Yemek yerken maskenizi çıkardığınızda burnunuz açılmamış oluyor.

‘MASKEYİ BURNUN ALTINA İNDİRMEKTEN FARKSIZ!’

Sosyal medyada en çok konuşulanlardan biri olan burun maskeleri kullanıcılar tarafından binlerce eleştiri aldı. Birçok insan bu maskeleri gereksiz ve aptalca bulduğunu söyledi, “Maskesini burnunun altına takan insanlardan farksız” benzetmesi yapıldı.

Bazı kullanıcılar ise burun maskesinin hiç yoktan iyi olduğunu, ağız açık olsa da en azından burnun kapalı olmasının virüs kapma riskini azaltabileceğini savundu.

Deakin Üniversitesi'nin Avustralya'daki Sağlıkta Dönüşüm Enstitüsü'nde epidemiyoloji başkanı olan Profesör Catherine Bennett, burnu kapatan maskelerin “garip bir fikir” olduğunu söyledi, “Yine de hiç yoktan iyidir. Muhtemelen küçük bir fark yaratır” dedi.

Bazı araştırmalar, koronavirüsün vücuda girmesi için burnun en kolay yol olduğunu öne sürüyor. Bu sebeple acaba Burun Maskesi takmak göründüğü kadar saçma olmayabilir mi?

Ağız açıkken burnun kapalı olmasının hiçbir anlamı yok mu yoksa bu maskeleri kullanmak hiç yoktan iyi midir?

‘GERÇEKTEN ÇOK KOMİK’

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent, "Damlacıklar özellikle ağızdan çıkar. Solunumumuzun büyük bir kısmını burun aracılığı ile yaparız ama burnun kapalı olduğu durumlarda ağzımızdan da nefes alıp veririz ve damlacıklar ağızdan da girebilir. Bu nedenle bizler Covid-19’dan korunmak için maske kullanırken hem ağız hem de burnumuzu kapatıyoruz. Yani virüs sadece burundan bulaşmaz. Bu sebeple sadece burnun kapalı olması korunmak için yeterli değildir. Yemek yerken ağız açık, burun kapalı olmasının hiçbir anlamı yok” değerlendirmesinde bulundu.

‘HİÇ YOKTAN İYİDİR DİYE DÜŞÜNÜYORUM’

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Fatma Nurhayat Saydam da burun maskelerinin hiç yoktan iyi olduğunu düşünüyor. Saydam, "Ağız ve burnun her ikisi de sekresyon saçılması, enfeksiyon bulaşı açısından riskli. O yüzden ben ‘hiç yoktan iyidir’ tarafında olacağım. Neden olmasın? Aslında mesele yemek yerken ağzın açık olması değil, maske yokken konuşmak. Burada damlacıkların yayılmasının asıl sebebi maskesiz konuşmak oluyor. Özellikle ses ne kadar yüksekse, yani ne kadar bağırarak konuşulursa virüs o kadar uzağa saçılıyor" diye konuştu.

‘PRATİKTE İYİ SONUÇ VERMEYECEKTİR’

Burun maskelerinin kullanımının pek de yaygın hale gelemeyeceğini düşünen KTÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın da "Burun maskelerini", "Bu maske tipinin çok efektif olabileceğini düşünmüyorum; sürekli kullanılması çok sıkıntı yaratabilir, nefes alma güçlüğü yaratacaktır. Sadece yemekler esnasında kullanılması o ortamda bulunabilecek ve bulaşabilecek burun mukoza hücrelerine afinitesi olan virüsler için bir miktar önleyici fonksiyonu olabilecekse de ağız yoluyla oro-naso farinkse (ağız ve burnun yutak kısmında birleştikleri yer) ulaşan virüsler enfeksiyonu başlatabilirler.Normal maskeyi başarılı kullandırmadığımız gerçeğinden hareketle kullanımının yaygınlaştırılması zor görünüyor. Deneysel sonuçları iyi olsa dahi pratikte aynı verimi vermeyecektir" sözleri ile değerlendirdi.
Eleştiri oklarının hedefi olan burun maskesinin satışa sunulduğu Güney Kore'de koronavirüs vakaları, Omicron varyantının yayılmasıyla 2 Ocak’ta ilk kez 20.000'i aştı. 3 Ocak 2022’de ise Güney Kore’de 22.907 yeni vaka sayısı ile rekor kırıldı.Bununla birlikte, Güney Kore’de pandeminin başından bu yana 6.812 vefat gerçekleşti. Bu rakam pek çok ülkeye kıyasla nispeten daha düşük sayılıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN