Hastalık arttı, aşılama resmen başladı! Herkes sistemden kontrol etsin

Hastalık arttı, aşılama resmen başladı! Herkes sistemden kontrol etsin

Mevsim değişimiyle birlikte gribal hastalıkların arttığına ve grip aşısının belirli gruplarına yapılmaya başlandığını belirten uzmanlar, aşının hastalığı hafif atlatmayı sağladığını ve erken ölümü engellediğini söyledi. İşte, grip aşısının önemi...

Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte grip (influenza) vakalarında artış yaşanıyor. Hastalıktan korunmada grip aşısı çok önemli. Ancak aşılanmanın geçen yıllara göre düşük kaldığı belirtiliyor. Hekimler, özellikle kronik hastalığı olanlar, yaşlılar ve hamilelerin hastalığa karşı grip aşısı yaptırmaları gerektiğini belirterek, "Grip bazı risk gruplarında ağır seyredebilir hatta maalesef bazen ölüme neden olabilir" diyor.

RİSK GRUBUNDAKİLER İÇİN AŞILAMA BAŞLADI

Birgün'den Sibel Bahçetepe'nin haberine göre, 2023 Ağustos ayı sonuna doğru üç farklı firmadan 4,5 milyona yakın doza grip aşısı ülkeye getirildi. 15 Eylül 2023 tarihi itibarıyla da Sağlık Bakanlığı risk grubunda bulunanlar için aşı takvimini açtı.

17 Ekim 2023 tarihi itibarıyla ise özel yaptırmak isteyenler için de satışlar başladı. Edinilen bilgilere göre, geçen yıla göre bu yıl grip aşılama oranlarının bir hayli düşük kaldığı, bunun da önümüzdeki süreçte kronik hastalığı bulunanlar ile yaşlı, hamile gibi risk grubundaki kişileri ciddi anlamda etkileyeceği uyarısında bulunuldu.

GRİP AŞISI FAYDALI MI? GRİP AŞISI BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİR Mİ?

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. İftihar Köksal, aşının hastalıktan korunmada en ucuz tedavi olduğunu söyleyerek, "Özellikle enfeksiyon hastalıklarından korunmakta da birkaç önemli nokta vardır. El hijyeni, temiz su ve aşılar. Bu üçü hasta olmanın önündeki en önemli faktörlerdir" dedi.

Ülkede son yıllarda artan aşı karşıtlığı ve özellikle Kovid-19 sonrası sosyal medyadaki yanlış bilgilerin insanların aşıya bakışını olumsuz etkilediğini anlatan Prof. Dr. İftihar Köksal, şöyle konuştu:

"Aşılanmanın önündeki en önemli engeller sosyal algıdaki problemler. Grip aşısı, zatürre aşısı gibi birçok aşı hayat kurtarıcıdır. HPV aşısı rahim ağzı kanserinden koruyan aşıdır. Yani aşılar sadece enfeksiyon hastalıkları için değil kanserden de korur. Ancak toplumdaki sağlık okuryazarlık oranının düşük olması, erişkinlerin kendi sağlıklarının koruyacak bilgisinin yetersiz olması gibi çok sayıdaki faktör aşılanma oranlarını etkiledi."

GRİP AŞISI NE ZAMAN YAPILMALI?

Toplumda 27 milyon risk grubu yurttaşın bulunduğunu kaydeden Prof. Dr. İftihar Köksal, özetle şunları söyledi:

"65 yaş üzerindeki kronik hastalığı olanlar, bağışıklığı bir şekilde çökmüş olan kişiler, organ nakil hastaları hepsi aşı için aday kişiler. Bu grubun aşılanması önemli. Aşı hiçbir yan etkisi olmayan koruyuculuk oranı çok yüksek. Toplumda şöyle bir algı var: 'Aşı yaptırdım hasta oldum.' Aşılar her zaman hasta olmayı engellemez ama hastalığın hafif geçmesini ve erken ölümü engeller.

Mevsimlerin değişmesiyle 2023 Kasım ayı aşılama için artık ideal zaman oldu. Çünkü aralık ve ocak ayında hastalık pik yapar, şubat sonuna doğru influenza azalır ama nisan sonuna kadar vaka görürüz. Şu an grip vakalarında polikliniklere bir artış var."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN