Yakın ve uzak gözlüğü kullanmamak için ne yapabiliriz?

Son dönemlerdeki teknolojik gelişmelerle birlikte herkesin elinde telefonunun olması ve bütün işlerimizi yakın mesafede telefondan halletmek zorunda kalmamız sebebiyle yakın görme uzak görmeden daha ön plana çıkmış durumda. Hastaların en çok sorduğu soru; "Yakın ve uzak gözlüğü kullanmamak için ne yapmamız lazım, ne tür tedaviler var" oluyor.

Tüm bu sebepten dolayı yakın görmeyi düzeltmek için farklı tedavi seçenekleri de ortaya çıktı. Bunlardan en önemlisi, en çok gündemde olan ve en fazla soru alınan konu da Trifokal mercekler diğer bir deyişle akıllı mercekler. Akıllı merceklerin özellikleri nelerdir, ameliyatı nasıl yapılır, kimler için uygundur, ameliyat sonrası nelere dikkat edilmeli tüm bu soruların cevaplarını Dünya Göz Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Fevzi Akkan yanıtladı.

Trifokal mercek nedir?

Her gözün kendine ait ölçümlerine özel olarak üretilen, akıllı mercekleri gözümüzün içine yerleştirip uzak, yakın varsa astigmat ve orta mesafedeki bütün kırma kusurlarını düzeltip gözlüksüz olarak 18 yaşındaki gibi bir görme elde etmemizi sağlayan merceklerdir.

50'li yaşlardan sonra gözümüzün içindeki merceğin saydamlığı azalır ve görmemiz yavaş yavaş bozulur. Buna en fazla sebep olan şey katarakt gelişimi, katarakt ameliyatı yaparken de gözümüzün kendi merceğinin içindeki bozulan materyali boşaltırız ve onun yerine mercek koyarız. şu anda en çok kullandığımız merceklerde akıllı mercekler sınıfında olan mercek tipleridir.

Trifokal merceklerin özellikleri nelerdir?

Bütün kırma kusurlarını gözlük ihtiyacı olmadan çözmesidir. Yakın uzak orta mesafe ve astigmatı o lensin üzerine yerleştirip yükleyip ona göre bir mercek kullanıp görmemizi 45'li yaşlardan sonra artık gözlüğe mahkum olmadan düzeltebiliyoruz. Akıllı merceklerin kendi içlerinde de farklı tipleri, hem kalite olarak hem de işlev olarak farklı çeşitleri vardır. Burada önemli olan hastamızın gözünün hangisi ile en iyi göreceğini belirlemek bunun için ameliyat öncesi yapılacak olan testler çok çok önem kazanmakta. Her insanın gözü birbirinden farklıdır ve her hastaya takacağımız mercek tipi birbirinden farklıdır. Bunun için ameliyat öncesi yaklaşık 7-8 adet farklı cihazla yapılacak ölçümlerin hepsinin göz önünde bulundurulup hastanın yaşam tarzı, yaşı, ne işle meşgul olduğu, aktif olarak çalışıp çalışmadığı çok çok önemli kriterlerdir. Bütün bunlar göz önünde bulundurulup hastanın ihtiyacı olan en iyi akıllı merceği, en iyi ameliyatla, en iyi lazerle birleştirip uygun hastaya uygun mercekle uygun lazerle bir ameliyat yapmak hastanın hem ameliyat sonrası iyileşmesinin çok çabuk olması, görmesinin erken düzelmesi ve hastanın mutlu olarak bundan sonraki yaşamına devam etmesi açısından çok önemlidir

Akıllı lens ameliyatı nasıl yapılır?

Ameliyat öncesi tam teşekküllü muayenemizi ve testleri yapıp yapacağımız ameliyatı ve gözün içine koyacağımız akıllı merceğe karar verdikten sonra sıra ameliyat kısmına gelir. Ameliyatı son sistem lazerle beraber fako cerrahisi ile beraber yapmak akıllı mercek takıldıktan sonraki başarıyı arttıracaktır. Akıllı merceklerin odakları yaklaşık 1 mm kadardır. Bunun için gözün içine yerleştirildikten sonra da tam odağa yerleştirilmesi ve yerleştirildikten sonra orada sabit kalmaları başarıyı arttıracaktır. Bunun için akıllı mercek yapıldığı cerrahi yöntemler çok çok önemlidir.

Ameliyat süresi yaklaşık 10 dakikadır. lokal anestezi dediğimiz sadece göze damla damlatıp gözümüzü uyuştururuz ve yaklaşık 5 dakika bir ışığa baktıktan sonra ameliyatımızı o süre içinde gerçekleştirmiş oluruz. Gözümüzün içindeki kendi doğal merceği ya da katarakt gelişen merceğin içini lazerle erittikten sonra yerine akıllı merceği 2 milimetrelik bir alanda gözün içine koyup oraya yerleştiririz.

Ameliyat sonrası nelere dikkat etmeliyiz?

Hastanın gözünü artık ameliyattan sonra kapatmıyoruz. Sadece koruyucu bir gözlük veriyoruz ve gözleri açık kalıyor. Bu da ameliyattan sonra kendi işlerini yapmakta daha rahat oluyorlar ve başkasına muhtaç olmamalarını sağlıyor. Hastalara 2 damla veriyoruz bu damlaları günde 4 defa damlatmalarını istiyoruz. Hasta kimseye muhtaç olmadan aynı gün oturup televizyon izleyebiliyor, yemeğini yiyebiliyor hatta ameliyata insanlar tek başlarına gelip tek başlarına evlerine dönebiliyor. Ertesi gün, birinci gün kontrolü bizim için önemli hastanın o gün de tekrar kontrolünü yapıyoruz. Verdiğimiz koruyucu gözlüğü kaldırıyoruz, hasta artık Kendi İşine dönebilecek duruma gelebiliyor.

Akıllı mercekler kimler için uygundur?

Akıllı merceklere en uygun hastalar gözlerinde başka problem olmayan hastalardır. Onun için ameliyat öncesi mutlaka tam teşekküllü gözün bütün tabakalarının ayrı ayrı kontrol edilmesi gerekir. Retinanın, Korneanın, görme sinirinin, göz tansiyonunun normal olması bizim için önemlidir. Eğer bunlarla ilgili tedavi edilebilecek durumlar varsa önce bunları tedavi ederiz. Sonra hastayı tekrar değerlendiririz, bu şekilde hastalığı olup da tedavi olduktan sonra akıllı mercek takılan hastalarımız da var. Bunun için benim hastalığım var, başka bir problemim var, kesinlikle bana akıllı mercek olmaz gibi bir kati görüşümüz yoktur. Burada önemli olan hastanın gözünün tekrar tam olarak değerlendirip ona göre karar verilmesidir.

Akıllı mercek ameliyatından sonra başka bir ameliyat olunabilir mi?

Akıllı mercek sizin daha sonra gelişebilecek başka problemleriniz için hiçbir ameliyatınıza engel değildir. kolaylıkla bütün retina ameliyatları, kornea ameliyatları, lazer ameliyatları tekrar yapılabilir.

Akıllı mercekler çıkartılabilir mi?

Biz Ameliyat öncesi muayenemizi testlerimizi ve koyacağımız merceği başta çok iyi karar verirsek hiçbir zaman tekrar o merceği yerinden çıkartma ihtiyacı olmayacaktır. Ama farklı sebeplerden dolayı daha önce yapılmış ameliyatlarda eğer merceğin çıkması gerekiyorsa tabii ki her mercek gibi akıllı mercekte rahatlıkla yerinden çıkarılabilir.

Her hastanın göz yapısı, özellikleri, görme yeteneği ve ihtiyacı olan akıllı mercek farklıdır. Akıllı mercekler kendi içlerinde iki sınıfa ayrılırlar. Burada da yine hastanın yaşam tarzı, yaptığı meslek çok önemlidir. Gözünün yapısına göre en uygun merceğe karar verirken mutlaka hastanın görüşünü de alarak karar veririz.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN