Herkes yorgunluk sanıyor ama meğer hastalıkmış! 2 haftadan fazla sürüyorsa hemen doktora başvurun

Herkes yorgunluk sanıyor ama meğer hastalıkmış! 2 haftadan fazla sürüyorsa hemen doktora başvurun

Uzm. Dr. Serdal Baysal, kıştan yaza geçiş sürecinde metabolizmanın dengesizliğe uğradığını ve bunun da vücutta çeşitli fizyolojik ve psikolojik sorunlara yol açtığını belirtti. Baysal, 2 haftadan uzun süren halsizlik, baş ağrısı ve uyku düzensizliği gibi belirtilerin hafife alınmaması gerektiğini söyledi.

Mevsim geçişleriyle birlikte birçok kişi kendini halsiz, isteksiz ve yorgun hissediyor. Özellikle bahar aylarında artış gösteren bu şikâyetler, çoğu zaman geçici bir durum gibi görülse de uzmanlar uyarıyor: Uzayan yorgunluk hali aslında “bahar yorgunluğu” adı verilen bir hastalığın belirtisi olabilir.

yeni-proje-17.jpg

MEVSİM GEÇİŞLERİ YORGUNLUĞA ZEMİN HAZIRLIYOR

Hava sıcaklıklarının dengesizliği, gündüzlerin uzaması ve artan nem oranı derken bahar ayları, vücudumuzda ciddi değişikliklere yol açabiliyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Serdal Baysal, özellikle kış boyunca yavaşlayan metabolizmanın baharla birlikte yeniden hızlanmaya çalışırken zorlandığını ve bunun da çeşitli sağlık sorunlarını tetiklediğini ifade etti.

BELİRTİLER GEÇİCİ SANILIYOR AMA HASTALIK OLABİLİR

Baysal, bahar yorgunluğunun hafife alınmaması gerektiğine dikkat çekti. Genellikle 2-3 hafta süren halsizlik, yorgunluk ve isteksizlik haliyle kendini gösteren bu durum, birçok kişinin iş hayatını ve sosyal yaşamını olumsuz etkiliyor. Özellikle süre uzadıkça mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini vurgulayan Baysal, “Yorgunluk çoğu zaman bir hastalığın ilk sinyali olabilir” dedi.

yeni-proje-16.jpg

YALNIZCA YORGUNLUK DEĞİL: MİDE, EKLEM VE CİLT SORUNLARI DA VAR

Bahar yorgunluğu yalnızca halsizlikle sınırlı değil. Dr. Baysal, bu dönemde yaygın şekilde görülen diğer belirtileri şöyle sıraladı:

  • Boyun, sırt ve omuz ağrıları
  • Eklem ağrıları
  • Mide ve bağırsak problemleri (gaz, şişkinlik, kabızlık, ishal)
  • Baş ağrısı
  • Uyku düzensizlikleri
  • Sinirlilik, isteksizlik ve sıkıntı hali
  • Cilt sorunları
  • Kalp, tansiyon ve şeker hastalıklarında alevlenme

BESLENME VE HAREKET ALIŞKANLIKLARI ETKİLİYOR

Baysal, bahar aylarında insanların beslenme düzenlerinin değiştiğini, fiziksel aktivitenin de genellikle azaldığını belirterek bunun vücutta adaptasyon sorunlarına yol açtığını ifade etti. “Vücut bir anda bu değişimi karşılayamıyor. Kimi zaman hormonal, kimi zaman nörolojik tepkilerle kendini savunmaya çalışıyor,” dedi.

yeni-proje-15.jpg

BUNLARI YAPARAK KORUNABİLİRSİNİZ

Bahar yorgunluğundan korunmak için bazı yaşam tarzı değişikliklerinin önemine dikkat çeken Dr. Baysal, şu önerilerde bulundu:

  • Günlük su tüketimini artırın.
  • Her gün açık havada yürüyüş yapın.
  • Günde en az bir kez duş alın.
  • Alkol, sigara ve kafein tüketimini azaltın.
  • Bol sebze ve meyve tüketerek vitamin ve mineral ihtiyacını karşılayın.
  • Bisiklet sürmek, yoga ve hafif egzersizlerle vücudu hareket ettirin.

YORGUNLUK BİR ŞİKÂYETTİR, HASTALIĞIN HABERCİSİ OLABİLİR

Son olarak, Baysal şu uyarıyı yaptı: “Yorgunluk bir hastalık değil, vücudun bize gönderdiği bir uyarı işaretidir. Eğer bu durum 2 haftadan uzun sürüyor, günlük yaşamınızı etkiliyorsa mutlaka bir uzmana başvurulmalı. Çünkü yorgunluğun altında diyabet, tiroit hastalıkları, kansızlık gibi ciddi hastalıklar yatabilir.”

SAĞLIKLI BİR BAHAR İÇİN VÜCUDUNUZA KULAK VERİN

Mevsim geçişlerinde yaşanan her halsizlik masum olmayabilir. Uzmanların uyarılarına kulak verin, vücudunuzu iyi gözlemleyin. Baharı daha sağlıklı, enerjik ve keyifli geçirmek sizin elinizde. Uzayan yorgunluklarda ise “geçer” diye beklemeyin, mutlaka bir doktora görünün.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN