HPV yılda bin 250 kadının ölümüne neden oluyor

HPV yılda  bin 250 kadının ölümüne neden oluyor

Rahim ağzı kanseri ve birçok rahatsızlığa neden olan HPV, aşı yöntemiyle önemli boyutlarda engellenebiliyor. Türkiye'de aşının yaygın kullanımı gerçekleşemezken ücretinin yüksek olması da kullanılmasına engel en büyük nedenleri arasında. Sağlık Bakanı Koca, geçtiğimiz günler HPV aşısının programa dahil edilerek ücretsiz uygulanacağı duyurusunu yapmıştı.

Rahim ağzı kanserine neden olan ve HPV (Human Papilloma Virüs) olarak bilinen virüs, aşı uygulaması ile yol açtığı rahatsızlıkların önüne büyük ölçüde geçilebiliyor. Aşının hem fiyatının yüksek olması hem de ulusal aşı takviminde yer almaması nedeniyle yaygın bir şekilde kullanılamıyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçtiğimiz yıl ülke genelinde kamuoyuna yansıyan talep doğrultusunda HPV aşısının takvime alınarak ücretsiz uygulanacağı müjdesini vermişti. Henüz takvime alınamayan HPV aşısının uygulanması, akıllarda soru işareti bıraktı.

1kapak.jpg

YILDA BİN 250 KADIN HAYATINI KAYBEDİYOR

Aşının ücretsiz olması için çalışmalar yürüten eczacı Buğra Üstündağ, yılda bin 250 kadının rahim ağzı kanserinden dolayı yaşamını yitirdiğini belirterek, “Boyun Eğmeyen İlaç Emekçileri olarak HPV aşısı farkındalığını başlattık. Bu gündem oluştuktan sonra Bakan Koca, açıklama yapmak zorunda kaldı. HPV aşısını ücretsiz yapacağını, bunun için çalışmalara başladığını söyledi. Bunun üzerinden tam 11 ay geçti” diye konuştu.

Cumhuriyet’in aktardığına göre, aşının uygulandığı ülkelerden örnekler veren Üstündağ, “Birçok ülke bu aşıyı uyguluyor, erkeklere dahi uygulayan ülkeler var. Mozambik, Birleşik Arap Emirlikleri’nde bu aşılar ücretsiz. Bizim de bu aşıların ücretsiz olması gerektiğine dair mücadelemiz devam ediyor. Hatta ocak ayı dünyada rahim ağzı kanserine karşı farkındalık ayı ve ocak ayına kadar öncelikle kadınlara artık bu aşı ücretsiz olarak uygulanmalı” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN