Kalsiyum Açısından Sütten Daha Zengin İlk 8 Gıdayı Açıklıyoruz

Kalsiyum Açısından Sütten Daha Zengin İlk 8 Gıdayı Açıklıyoruz

Kalsiyumun faydalarını bilemeyen yoktur. Vücudumuz için çok önemli olan bu vitamini hangi besinlerden sağlayabiliriz? Sütten daha etkili kalsiyum vitamini içeren besinler hangileridir? İşte bütün sorularınızın cevabı haberimizde saklı...

Kalsiyum sağlığınız için neden önemlidir? Kalsiyum vücudun işleyişinde çok önemli bir rol oynar. Çünkü vücudumuzun ana fiziksel yapısında, yani kemikte, kalsiyum ana bileşendir. Bu, doğumdan günümüze vücudumuzun büyümesi için kalsiyuma ihtiyacımız olduğu anlamına gelir. Uzun boylu olmak isteyen çocukların kalsiyum tüketmesi gerekir. Kalsiyumdaki yetersizlik yavaş büyümeye, kırılgan kemiklere, osteoporoza vb. neden olur. Ayrıca kalsiyum vücuttaki göremediğimiz süreçleri kontrol eder. Örneğin, kasların çalışması, sinir sistemi, belirli hormonların yanı sıra kalp atışı. Çoğu insan, yüksek miktarda kalsiyum almak istiyorlarsa çok fazla süt içmeleri gerektiğini anlar, bu yanlış değildir. Peki ya sütten daha fazla kalsiyum içeren 8 seçeneğimiz varsa?

KALSİYUM AÇISINDAN SÜTTEN DAHA ZENGİN İLK 8 GIDA

iyi-bir-peynir-nasil-anlasilir-peynir-secmenin-puf-noktalari-1567597083-6205.webp

1. Peynir

Peynir, sütteki proteinin bir ürünüdür. Yani peynir, sütten iki kat daha fazla kalsiyum içeren bir besindir. Kalorisi de yüksek, ancak sütten daha az laktoz içeren Parmesan peyniri iyi bir seçimdir. Ayrıca büyüme çağındaki çocuklar için de faydalı bir atıştırmalıktır. Ancak kilo alma durumuna dikkat edin. Sağlığınız için peyniri ölçülü tüketin.

7kvdt7n6.jpg

2. Şekersiz Doğal Yoğurt

Fermente edilmiş sütten yapıldığı için şekersiz doğal yoğurt tercih edin. Ayrıca yoğurtta sindirim sistemi için oldukça faydalı olan mikroorganizmalar bulunur. Sadece bu değil, sütle aynı miktarda yoğurt yediğimiz zaman daha fazla kalsiyum da alıyoruz. Çünkü yoğurttaki mikroplar da kalsiyumu emmeye yardımcı olur.

603c2d7866a97c3b4b2673ef.webp

3. Tohumlar

Tohumların çoğu beyaz susam tohumları, keten tohumları, chia tohumları ve özellikle çörek otu tohumları gibi besinler açısından zengindir. İnek sütünden 8 kat daha fazla kalsiyuma sahiptirler. Günlük kalsiyum takviyesi için yemeklerinize ezilmiş kavrulmuş siyah susam serpmekten çekinmeyin. Bunun yerine bir bardak soğutulmuş siyah susam sütü de tercih edebilirsiniz. Lezzetli olmasının yanında kullanışlıdır.

sardalya372201511.webp

4. Sardalya

Diyet yapıyorsanız sardalya sizin için doğru besin olacaktır. Bunun nedeni, yüksek protein içermelerinin yanı sıra iyi yağlar açısından da zengin olmalarıdır. Dahası, konserve sardalye ucuzdur ve bulunması çok kolaydır. Kemiklerinizi beslemek için kullanılan çok fazla kalsiyum içeren eti ve yumuşak kemikleri yiyebilirsiniz.

badem-yerli.jpg

5. Badem

Dinlenirken atıştırmalık bir şeyler arıyorsanız, küçük bir kutu badem almayı deneyin. Lezzetli, gevrek ve tatlıdırlar. Ayrıca lif oranı yüksek olduğu için midenizi de doldurur. Dahası, süt içmekten daha fazla kalsiyum alırsınız. Her ikisi de kemikleri ve beyni besler. Alzheimer başlangıcını da yavaşlatabilir.

baklagillerin-faydalari.jpg

6. Baklagiller

Siyah fasulye, beyaz fasulye, kırmızı fasulye gibi tohum şeklinde yenen fasulyelerin yanı sıra baklagillerin besin açısından oldukça zengin olduğunu hepimiz biliyoruz. Özellikle protein bakımından yüksektir ve vitamin ve mineraller, özellikle kalsiyum bakımından zengindirler. Ancak mercimek, tembul fındık ve yeşil bezelye gibi baklada yenen baklagilleri mutlaka deneyin. Ayrıca kalsiyum emilimine yardımcı olan maddeler içerirler.

ravent-yetistiriciligi.jpg

7. Ravent (ışgın)

Ravent, her ikisi de osteoporozu önlemek için birlikte çalışan kalsiyum ve K vitamini açısından zengin bir bitkidir. Ekşi bir tada sahip olduğu için birçok şeyi pişirmek için de kullanılabilir. Yine de ravent yerken alınması gereken bazı önlemler vardır. Böbrek taşlarına neden olabilir. Güvenli tarafta olmak için yalnızca morumsu kırmızı saplarını yemeyi seçin.

613f40af86b2450ab0f5fdfd.webp

8. Kuru İncir

Kuru incir antioksidanlarda yüksektir ve çok fazla lif içerir. Ayrıca kalsiyum bakımından da yüksektirler. Eski atıştırmalıkları aynı anda daha az sıkıcı ve sağlıklı hale getirmek için kuru incir ile değiştirin. Hem kalsiyumunuz yüksek hem de zayıf olacaksınız. Ama dikkat et. Şeker ve kalorileri yüksektir, bu nedenle ölçülü olarak yenilmelidir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN