Kan grubunuzu biliyor musunuz? O kan grubu sadece 43 kişide var! Altın kana sahip olanlardan biri de siz misiniz?

Kan grubunuzu biliyor musunuz? O kan grubu sadece 43 kişide var! Altın kana sahip olanlardan biri de siz misiniz?

8 milyar insan A, B, AB, 0 kan grubuna sahipken öyle bir kesim var ki dünyada nadir rastlanan o kan grubuna sahiptir. Dünyada yalnızca 40 kişide bulunan kan grubu bu kan grubuna sahip kişiler altın değerinde. Rhnull kan grubu hakkında merak edilenleri sizlerle paylaşıyoruz. İşte altın kan hakkında merak edilen tüm detaylar…

İnsan bedeninde hayati bir öneme sahip olan kan oksijen ve besinleri taşıma görevlerini yerine getiriyor. Bunun yanı sıra vücuttaki enfeksiyon ile mücadele etmek için de önemli bir görevi üstleniyor. Dünyada 8 milyar insan yaşarken farklı kan grupları da görülmektedir. Herkesin bildiği 4 ana grup 0, A, B, AB grupları Rh faktörü (+/-) ile birlikte 8 farklı kan grubunu temsil ediyor. Ancak çok nadir görülen ve “altın kan” adı verilen bir kan grubu var ki dünyada yalnızca 43 kişide bulunuyor. İşte altın kan hakkında merak edilen tüm detaylar…

DAHA ÖNCE BU KADAR DEĞERLİ BİR KAN GÖRMEDİNİZ

Rhnull kan grubuna sahip insanlar altın değerinde görülmektedir. Kan vermek için oldukça değerli olan bu kişiler RH faktörü negatif olan hastalara uyum sağlamaktadır. Bu kan grubuna sahip olmak ender bir kan grubuna sahip olmak anlamına gelmektedir. Dünyada sadece 43 kişide bulunan bu kan grubu birçok zorluğu da beraberinde getiriyor. Bu kişilerin acil kana ihtiyacı olduğu durumlarda kan temini etmek de oldukça zor bir hale geliyor. Bu kişiler kan temin etmek için genellikle yüksek maliyetler ödemektedir.

kan.jpg

ALTIN KAN NEDİR?


Dünyada altın kan ismi ile bilinen ve bilimsel olarak Rhnull veya Rhesus negatif kan olarak adlandırılan bir kan grubu bulunmaktadır. Kırmızı kan hücreleri içerisinde Rh faktörü adı verilen bir protein bulunmaktadır. Kan içerisinde bulunan bu protein ise kanın pozitif ya da negatif olduğunu belirlemek için kullanılmaktadır. Altın kan grubuna sahip kişilerin genlerinde bu proteinleri oluşturacak mutasyonlar bulunmamaktadır. Bu kapsamda kan gruplarında pozitif ya da negatif değerler bulunmuyor.

kan-alinmasi.jpg
Altın kan grubu dünyada oldukça Nadir bulunan bir kan grubu olarak karşımıza çıkmaktadır. Dünya genelinde tespit edilen yalnızca 43 onaylı altın kan vakası bulunuyor. Bu kapsamda Dünya nüfusunun sadece yüzde 0,000007’si bu kan grubuna sahiptir. Bilim insanları altın kanın 6 milyonda bir görüldüğünü ifade ederken bu kan grubuna sahip insanların da altın değerinde olduğu vurgulanmaktadır.

ALTIN KAN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Altın kan grubuna sahip olan insanların kanları diğer insanlarla uyumsuzdur. Bu nedenle sadece kendi kan grubuna sahip olan kişilerden kan alması gerekiyor. Altın kanal sahip olan kişiler kendi kan grupları dışında diğer kan gruplarını asla kabul etmez. Bu kan grubuna sahip insanların vücudundaki kan diğer kan gruplarına karşı antikor üretemiyor. Bu da sonuç olarak ciddi bir sağlık sorunu olarak görülmektedir.

kan-grubu.jpg

Altın kana sahip olan insanlar için kan bulmak ciddi bir problem haline gelirken hemotransfüzyon veya kan nakli gibi tıbbi prosedürler sırasında bu kan grubu kullanılmaktadır.

Altın kan olarak belirlenen Rhnull diğer kan grupları için referans değerinde görülmektedir. Ender bulunması nedeniyle bu kan grubunun sağlık sektöründe kullanımı da oldukça sınırlı düzeyde yer alıyor. Bu kan grubuna sahip bir kişi ilk kez 1961 yılında Avustralya'da keşfedildi. Bir kadında keşfedilen altın kan günümüzde dünyada sadece 43 kişide görülmektedir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN