Kızamık vakaları o ilimizde patladı! Bakan Koca vakaların yüzde 86'sının olduğu ili duyurdu

Kızamık vakaları o ilimizde patladı! Bakan Koca vakaların yüzde 86'sının olduğu ili duyurdu

Son zamanlarda tüm dünyada yayılan göç kaynaklı kızamık vakaları Türkiye'de de artış gösterdi. Vatandaşı "yeni bir salgın mı başlıyor?" korkusu sararken beklenen kritik açıklama Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan geldi. Vakalarla ilgili değerlendirmede bulunan Bakan Koca, vaka sayısının en fazla olduğu o ili de açıkladı.

ESMAGÜL KOÇAK | KARAR

Dün düzenlenen Kabine Toplantısı sonrası basın mensuplarıyla bir araya gelen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca gazetecilerin sorularını yanıtladı.
4 bin Suriyeli sağlıkçının istihdam edilmesinin yeniden gündem olduğunu söyleyen Fahrettin Koca, “Bundan iki yıl önce göç ve sağlık konulu uluslararası bir toplantıdaki sözlerim çarpıtılarak servis edilmiştir. Yabancı misyonlara bilgi vermek üzere, göçmen sağlığıyla ilgili ne yapılması gerektiğini anlattığımız bir konuşmaydı. Biliyorsunuz Göçmen Sağlığı Merkezlerindeki giderler, Avrupa Birliği fonlarından karşılanıyor. Ve Göçmen Sağlığı Merkezleri sadece yabancılara yani ağırlıklı Suriyelilere hizmet ediyor. Çalışanları da biz bir eğitimden geçirerek, Suriyeli vatandaşlardan seçerek, orada geçici süreyle sözleşmeli istihdam ediyoruz. Ve o parayı da Avrupa Birliği fonlarından ödüyoruz.

Yani Türkiye Cumhuriyeti’nin kaynaklarından, Suriyeli çalışan herhangi bir doktor veya hemşireye herhangi bir ücret ödenmesi söz konusu dahi değil. Üstelik biz Suriyeli olan sağlık çalışanıyla, göçmenlere sağlık hizmeti vererek üzerimizdeki yükü hafifletmiş oluyoruz. Avrupa Birliği fonundan da bunun giderlerini karşılıyoruz. Bu da yabancılara, Avrupa Birliği misyonlarına özellikle anlatılmaya çalışıldı. Bizim üzerimizdeki bu yükü, sağlık hizmetini bu şekilde yaparak, sistemi iyileştirdiğimizi anlatıyoruz. İki yıl önce yapılmış bir açıklamanın sanki 4 bin Suriyeli sağlıkçının bugün istihdam edilmiş gibi gündeme getirilmesi de manidar. Onu da sizlerin yorumuna bırakıyorum.” sözlerini kullandı.

yeni-proje-71.jpg

AŞIDA YERLİ ÜRETİME GEÇİLECEK!

Yerli üretim aşıda yolun yarılandığını söyleyen Bakan Koca, “Hıfzıssıhha merkezimiz şu an inşaat halinde. İlk etabı bitti, ikinci etabı devam ediyor. Bittiğinde, bugün kullandığımız tüm aşıların yüzde 86’sı yerli üretilir hale gelecek. Şu an Hepatit-A, suçiçeği ve kuduz aşılarını, teknoloji transferiyle yerlileştiriyoruz. Önemli bir aşamaya geldik, bitmek üzere. Hıfzısıhha merkezimiz de tamamlanıp devreye girdiğinde aşıda yerlileşme oranımız hızla yükselecek. Türkiye yıllar sonra yeniden aşı üretebileceğini Turkovac ile gösterdi. Devamı bağışıklama programındaki aşıları üreterek gelecek” dedi.

GÖÇ KAYNAKLI KIZAMIK VAKALARININ YÜZDE 86'SI İSTANBUL'DA

Son dönemlerde birçok ülkede artış gösteren kızamık vakası Türkiye'yi de etkisi altına almış durumda. Göç kaynaklı oluşan kızamık vakası artışı vatandaşta yeni bir salgın korkusu yaşatırken Bakan Koca, “Bir salgın durumu söz konusu değil, kontrol altında. Tespit edilen tüm vakalar için gerekli tedaviler uygulanıyor. Ayrıca filyasyon çalışmaları son derece sıkı şekilde yapılıyor. Şu an göç nedeniyle birçok ülkede kızamığın arttığını biliyoruz. Bizde de bölgesel, İstanbul ağırlıklı olmak üzere vakalar var. Vakaların yüzde 86'sı İstanbul'da. Ama dediğim gibi kontrol altında. Mobil sağlık ekiplerimizle takibini yapıyoruz. Vatandaşımızın hızla, eksik veya hiç aşısı yapılmayan çocuğu varsa yaptırmasını özellikle öneriyoruz. Biz 3 doz aşıyı bu dönemde önemsiyoruz. ilk iki doz 9 ve 12. aylarda , üçüncü doz ise dört yaşında yapılmalı. Aile hekimlerimiz başta olmak üzere, mobil ekiplerimizle de yaygın aşılamayı sürdürüyoruz.” sözleriyle endişe duyulacak bir salgının söz konusu olmadığını ve tedbir çalışmalarının yoğun bir şekilde devam ettiğini belirtti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN