Obezite salgınının doğal bariyeri: Tarçın

Obezite salgınının doğal  bariyeri: Tarçın

DSÖ Avrupa Bölge Ofisi tarafından açıklanan 2022 Avrupa Obezite Raporu’na göre Türkiye obezitede Avrupa’da birinci sırada. Obezite riskinde dünya genelinde önemli bir artış olmasıyla yapılan araştırmalarda 3-6 gram toz tarçını sabah ve akşam tüketen Tip1 diyabetliler ve MS hastalarında 12 hafta sonunda dikkate değer bir kilo kaybı gözlenmiş. Aynı şekilde tarçın çubuklarını içme suyunda bekletip içmekte benzer etkiler gösteriyor.

NUR ŞAHİN

Dünya genelinde önemli bir halk sağlığı sorunu olan obezite, bizim ülkemizde de kontrolü sağlanmaz ve önüne geçilmesi için ciddi hamleler yapılmazsa; bir çok sağlıksızlık hali yaratacak bir sorun olarak karşımızda. DSÖ Avrupa Bölge Ofisi tarafından açıklanan 2022 Avrupa Obezite Raporu’na göre Türkiye obezitede Avrupa’da birinci sırada. Yetişkin nüfusun yaklaşık yüzde 59’u aşırı kilo veya obezite ile karşı karşıya. Obezite yalnız aşırı kilo sorunu değil, aynı zamanda bir çok kronik hastalığın önünü açan, dikkat edilmesi gereken ölümcül ve sinsi bir hastalık.

KAN ŞEKERİNİ DENGELİYOR

Son yıllarda obezite riskinde dünya genelinde önemli bir artış olması, beslenme ve yaşam değişikliklerine ek olarak vücut ağırlık kaybını sağlayacak ve destekleyecek birçok araştırmaların yapılmasına neden oldu. Uzun yıllardır süregelen, bitki ve baharat kullanımı da; bu konu özelinde yarar-fayda sağlamak amacıyla araştırılmaya devam ediliyor. Bu bitkilerin başında ise tarçın geliyor. Kan şekerini dengeleyici etkisi ve sahip olduğu yararlı bileşenler, insan vücudunda olumlu etkilere neden oluyor. Tarçının kilo kontrolünde başarılı sonuçlar gösterdiği, yapılan birçok araştırmada da kanıtlanmış durumda.

AŞIRI YEME İSTEĞİNİ BASKILIYOR

Günümüzde bir çok kronik hastalığın tedavisinde, medikal (tıbbi) tedaviye ek olarak geleneksel ve tamamlayıcı tedavi yöntemlerinden yararlanma oranı da gün geçtikçe artıyor. Obezite tedavisinde de beslenme alışkanlıkları ve fiziksel aktivite müdahalelerini içeren yaşam tarzı değişiklikleri gerekli ve zorunlu olmakla birlikte; günlük beslenmede; tarçın, zencefil, kimyon ve sarımsak gibi bitkilerin kullanılmasının, vücut ağırlık kaybının sağlanmasında etkili olduğu kanıtlayan çalışmalar da mevcut. Tarçın kan şekerini düzenlediği için kişi ani açlık krizlerinin ve aşırı yemek yeme isteğinin önüne geçiyor.

Bütün tarçın türleri (Çin tarçını, Seylan tarçını) kötü bakteri, mantar, virüs ve enfeksiyona karşı düzenli kullanımda da koruyucu etkiler gösterip, kilo dengemizi korumasının yanı sıra bağışıklığımızı da güçlendiriyor. Geleneksel tıpta ise tarçının sindirimi kolaylaştırıcı etkileri ile soğuk algınlığı ve grip semptomlarını azaltıcı özelliklerinden yararlanılıyor. Tarçının insülin duyarlılığını artırdığı; açlık ve tokluk kan şekerini, HbA1c (son 3 aylık kan şekeri ortalaması) seviyelerini normal düzeyde tutmayı başardığı da kanıtlanmıştır. Bu etkileri göz önüne alındığında; tarçının başta diyabet olmak üzere, dislipidemi (kandaki yağ seviyelerinin anormal durumda olma sorunu), obezite tedavisinde önemli rol oynadığı ve metabolik sendromla ilişkili olan risk faktörlerini iyileştirdiği düşünülüyor.

BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİYOR

Bu bilgiler doğrultusunda yapılan araştırmalar sonucunda 3-6 gram toz tarçını sabah ve akşam tüketen Tip1 diyabetliler ve MS hastalarında 12 hafta sonunda dikkate değer bir kilo kaybı gözlenmiş. Aynı şekilde tarçın çubuklarını içme suyunda bekletip içmekte benzer etkiler gösteriyor. Bu bilgilerin ışığında, bu hafta KARAR okurlarına insan sağlığına birçok faydası bulunan tarçın tüketimini arttıracak lezzetli ve tüketimi keyifli yulaf lapası öneriyorum. Üstelik sağlıklı ve düşük kalorili malzemeler kullanılarak yapılan bu tarifi çok pratik bir şekilde hazırlayabilirsiniz. Hazırladığınız tarçınlı elma yulaf lapasını kaselere paylaştırarak ailedeki herkese servis edebilirsiniz. Bu tarif, sağlıklı bir kahvaltı veya ara öğün olarak tercih edilebilir. İçeriğindeki elma ve yulaf lif açısından zengin, tarçın ise tatlandırıcı, kilo kaybını destekleyici, bağışıklık güçlendirici özelliğiyle birlikte metabolizmamıza faydalı olacaktır.

ELMA VE YULAFLI LEZİZ BİR TARİF

  • 1 su bardağı yulaf ezmesi l 2 su bardağı süt veya badem sütü l 2 adet rendelenmiş elma

  • 1 tatlı kaşığı tarçın l Bir tutam tuz

  • Bal veya agave şurubu (isteğe bağlı)

YAPILIŞI

Bir tencerede sütü veya badem sütünü kaynatın. Kaynadıktan sonra yulaf ezmesini ekleyin ve karıştırarak kısık ateşte pişirin. Arada karıştırarak, yulaflar yumuşayıncaya kadar yaklaşık 5-7 dakika pişirin. Yulaflar piştikten sonra rendelenmiş elmaları, tarçını ve bir tutam tuzu ekleyin. Karıştırarak yaklaşık 2-3 dakika daha pişirin. Pişirdikten sonra ocaktan alın. İsteğe bağlı olarak bal veya agave şurubu ile tatlandırabilirsiniz.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN