Odun ateşinde 3 gün boyunca pişiriliyor! Kış mevsiminin en sağlıklı yiyeceği bu… Vücudu sıcacık tutuyor, hastalıkları önlüyor

Odun ateşinde 3 gün boyunca pişiriliyor! Kış mevsiminin en sağlıklı yiyeceği bu… Vücudu sıcacık tutuyor, hastalıkları önlüyor

Her bölgenin kendine has yöresel lezzetleri bulunurken bu yiyecek Ordu’nun en çok tüketilen yiyeceklerinden biri olarak biliniyor. Tam 3 gün boyunca odun ateşinde pişirilen bu lezzet içinde bulundurduğu besinlerden dolayı vücuda besin depoluyor.

Ordu, kendine has yöresel lezzetleriyle farklı tatların insanlara sunulduğu şehirlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Bu yiyecek ise coğrafi işaret belgeli ve aynı zamanda tescilli olmasıyla oldukça meşhur. Özellikle de kış mevsiminde sıklıkla tüketilen ve cevizli helva olarak geçen bu yiyecekte çöven bitkisi kökü, limon tuzu, bol miktarda ceviz ve şeker bulunuyor.

yeni-proje-21.jpg

Perşembe cevizli helvası olarak da adlandırılan bu helva, odun ateşinde üç gün boyunca pişiriliyor. Helvanın en önemli noktası ise içinde kullanılan malzemelerin kaliteli olması. Malzemeler ne kadar kaliteliyse tadı da o kadar güzel oluyor.

yeni-proje-23.jpg

KIŞ AYLARINDA VÜCUDU SICAK TUTUYOR

Ordu’da cevizli helva üretimi ve satışını yapan Ekrem Kuvan, söz konusu bu helvanın vücudu sıcak tuttuğunu söyleyerek, “Çöven maddesi ile mide ve bağırsak sistemine de faydalı. Cevizin faydaları zaten oldukça fazla. Çöven vücudu çok sıcak tuttuğu için seviliyor ve özellikle Ordu’da çok fazla tercih ediliyor. Coğrafi işaret belgeli de bir üründür” dedi.

yeni-proje-22.jpg

ÜÇ GÜN BOYUNCA HAZIRLANMA SÜRECİ VAR

Helvanın yapımı hakkında bilgi veren Kuvan, “3 günlük bir yapım aşaması var. Çöven bitkisinin kökü, şeker ve ceviz var. İlk olarak çöven bitkisinin köklerini kaynatıyoruz, bu aşama 3 gün sürüyor. Sonra şekeri ağda haline getiriyoruz ve özel bakır tavalarda çövenle birleştirip köpük haline geliyor. Sonrasında vurarak karıştırıyoruz. Bu süreçte odun ateşinde pişiyor. Sıcak tutma özelliği ile kış aylarında daha çok talep görüyor. Bir seneye yakın da dayanabiliyor” diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN