Önce Bakan Koca ardından uzmanlar uyardı! Sakın ağzınıza atmayın anında öldürüyor

Önce Bakan Koca ardından uzmanlar uyardı! Sakın ağzınıza atmayın anında öldürüyor

Doç. Dr. Murat Doğan, vatandaşların, doğadan hasat edilip yenilen mantarların, tehlikeli hatta ölümcül zehirlenmelere sebep olabileceği hususunda ikaz etmekte. "Yenen mantarlar, tüketildikten altı saat sonrasında belirtilere neden olabilir ve ciddi ya da ölümcül nitelikte zehirlenmelere yol açabilir. Bu mantarların yutulmasının ardından belirtiler bir ila üç saat arasında görülür ve bunlar mide bulantısı, kusma, karın krampı ve ishali içerebilir. Hastane ziyareti şarttır." şeklinde belirtiyor.

Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı'nda görev yapan Doç. Dr. Murat Doğan, yazılı beyanında, bahar aylarında yaşanan yağışların mantarların gelişimine elverişli bir çevre sunduğunu, fakat doğada yetişen mantarların bilinçsiz tüketiminin ölümle neticelenebilecek zehirlenmelere zemin hazırlayabileceğini aktardı. Doğan, mantar kökenli zehirlenmelerin genellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında yağmurların başlangıcıyla kırsal alanlarda, bahçelerde ve geniş alanlarda bilinçsizce toplanan mantarların yenmesi sonucunda ortaya çıktığına işaret etti, çoğu durumda tüketilen mantar türlerinin belirsiz olduğunu vurguladı.

1-014.jpg

"Mantar zehirlenmelerinde genellikle hafif belirtiler görülür." diyen Doğan, "Tüketildikten altı saat sonrasında belirtilere neden olan mantarlar, ciddi ya da potansiyel olarak ölümcül nitelikte zehirlenmelere yol açabilir. Bu mantarların yutulmasının ardından belirtiler bir ila üç saat arasında görülür ve bunlar mide bulantısı, kusma, karın krampı ve ishali içerebilir. Ağır zehirlenme durumlarında karaciğer hasarı, böbrek yetmezliği ile baş dönmesi, titreme, nöbet ve koma gibi nörolojik belirtiler oluşabilir. Bunun neticesinde hastalar, hayatlarını tehlikeye atan çoklu organ yetmezliği ile karşılaşabilir ve hatta ölümle sonuçlanabilir." açıklamasını yaptı.

Halk arasında dolaşan dedikodulara kulak asmamak gerektiğini vurgulayan Doğan, "Hayvanlar tarafından daha önce yenmişse yenebilir. 'Uzun süredir bahçemizdeki mantarları topluyoruz' gibi düşünceler doğru değil. Çünkü en çok karşılaştığımız mantar zehirlenmesi vakaları, bu hastalıklardan oluşmakta. Halk arasında bir diğer yanlış inanış ise mantarların pişirilerek zehirlerinin geçeceği yönünde. Ancak çoğu mantar türü sıcağa dayanıklıdır. Bu yüzden mantarları haşlamak ya da pişirmek zehirlenmeyi engellemez. Mantar yedikten sonra karın ağrısı, ishal, baş dönmesi, uyuşukluk gibi durumlar yaşandığında mutlaka hastaneye başvurulması gereklidir." ifadelerini kullandı.

2-010.jpg

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, birkaç gün önce sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Karaman'da mantardan zehirlenen genç bir kızın Ankara Bilkent Şehir Hastanesi'nde gerçekleştirilen karaciğer nakliyle hayata yeniden tutunduğunu anımsattı. Genç kızın anne ve babasının da hastaneye yatırılarak tedavi altına alındığını belirten Koca, "Mantar zehirlenmelerinde her 100 hastadan 3'ü hayatını kaybeder. Zehirlenmelerin bir kısmı ciddi durumlar oluşturarak böbrek ve karaciğer yetmezliğine neden olabilir. Dünya genelinde 6 binin üzerinde mantar türü var ve bunlardan en az 100'ü hayati tehlikeye atan zehirli çeşitler olduğu bilinmektedir. Zehirlenme riskini önlemek için doğada bulunan mantarların tüketiminden kaçınılmalı ve kültür mantarları tercih edilmelidir. Hastalarımıza acil şifalar diliyor, karaciğer naklini ve tedavileri başarıyla gerçekleştiren ekiplerimizi kutluyorum." dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN