Ramazan öncesi uzmanlardan oruç uyarısı! Diyabet hastaları oruç tutabilir mi? Diyabet hastası oruç tutarken neye dikkat etmeli?

Ramazan öncesi uzmanlardan oruç uyarısı! Diyabet hastaları oruç tutabilir mi? Diyabet hastası oruç tutarken neye dikkat etmeli?

Ramazan ayına sayılı günler kala uzman isimlerden çeşitli uyarılar gelmeye başladı. Özellikle 'Diyabet hastaları Ramazan ayında oruç tutmalı mı?' sorusu en çok merak edilenler arasında. İşte uzman isimden uyarılar...

Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte diyabet hastalarının oruç tutup tutamayacağı konusu yeniden gündeme geldi. Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Gülçin Cengiz Ecemiş, diyabet hastalarının sağlıklarını riske atmamak için mutlaka doktor kontrolünde hareket etmeleri gerektiğini vurguladı.

ORUÇ TUTMAK DİYABET HASTALARI İÇİN RİSKLİ OLABİLİR

Diyabet hastalarının oruç tutma durumlarının birçok faktöre bağlı olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirten Doç. Dr. Gülçin Cengiz Ecemiş, şu kriterlerin dikkate alınması gerektiğini ifade etti: "Hastanın yaşı, kaç yıldır şeker hastası olduğu, şekerle ilgili kullandığı ilaçlar, diyabete eşlik eden hastalıklar ve bunlarla ilgili takip sürecinin nasıl olduğu bir bütün olarak değerlendirilmelidir. Tüm bu parametrelerle hastanın risk derecesi belirlenir. Şeker hastası oruç tutmak istiyorsa mutlaka bu kararı hekiminin onayıyla almalıdır"

Diyabet hastalarına ’oruç’ uyarısı

ORUÇ TUTMASI SAKINCALI OLAN DİYABET HASTALARI KİMLERDİR?

Bazı diyabet hastalarının oruç tutmasının ciddi sağlık riskleri doğurabileceğini belirten Doç. Dr. Ecemiş, özellikle şu gruptaki bireylerin oruç tutmaması gerektiğini söyledi: "İnsülin kullanan hastaların dışında bazı özel durumları olan kişilere de oruç tutmayı önermiyoruz. İster insülin, ister şeker hapı kullansın şeker kontrolü düzgün gitmeyen hastaların, diyabete eşlik eden nörolojik ve kardiyovasküler olay geçirmiş ve bunlarla ilgili tedavi alan, böbrekle ilgili sorunları olan veya şeker hastalığına bağlı nörolojik problemleri olan hastaların oruç tutmasını istemiyoruz"

Bu hastaların oruç tutmasının ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurgulayan uzman, diyabet hastalarının kesinlikle doktor tavsiyesi olmadan oruç tutmaya karar vermemesi gerektiğinin altını çizdi.

Oruç tutan diyabet hastaları dikkat: İftarda çok yemeyin - Beden Sağlığı

DİYABET HASTALARI ORUÇ TUTABİLİR Mİ?

Oruç tutmayı düşünen diyabet hastalarının, öncelikle doktorları ile birebir görüşerek sağlık durumlarını değerlendirmeleri gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Ecemiş, şu önemli uyarılarda bulundu: "Şeker hastası oruç tutmak istiyorsa mutlaka bu kararı hekiminin onayıyla almalıdır. Hasta, hekimi ile bu konuyu özel olarak görüşmeli, şeker takipleri düzgünse, hastanın kullandığı şeker ilaçları uzun etkili değilse uygun bir diyet planlaması ile oruç tutmayı denemelidir. Tabii ki burada dikkat edilmesi gereken, yakın kan şekeri ölçüm takipleriyle bu sürecin kontrollü yönetilmesi gerektiğidir. Hekiminize danışmadan lütfen kendi başınıza hareket etmeyin"

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN