Safra kesesi problemi olanlar dikkat! İşte yemeniz gereken gıdalar ve uzak durmanız gereken gıdalar

Safra kesesi problemi olanlar dikkat! İşte yemeniz gereken gıdalar ve uzak durmanız gereken gıdalar

Uygun bir diyet, safra kesesi taşlarının tüm semptomlarıyla savaşmaya veya sizi ameliyattan kurtarmaya yardımcı olmayabilir. Ancak sağlıklı bir beslenme planı, semptomların kötüleşmesini önlemeye yardımcı olabilir. İşte safra kesesi sorunu olanların yemesi ve yememesi gereken gıdalar...

Safra Kesesi, karnın sağ tarafında bulunan ve karaciğerin altında bulunan bir organdır. Karaciğeriniz tarafından salgılanan ve yağların parçalanmasına yardımcı olmak için ince bağırsağa salınan sindirim suyunu (safra) depolar. Safra taşları, safra kesesinde oluşan katı birikintilerdir ve bu durum tıbbi olarak kolelitiazis olarak bilinir. Bunlar çeşitli boyutlarda meydana gelir ve tek veya çoklu olabilir.

Safra kesesi taşlarının semptomları karın ağrısı, hazımsızlık, sırt ağrısı, ateş ve kusmayı içerebilir. Bu semptomlardan herhangi birini birkaç saat içinde veya tekrar tekrar yaşarsanız, teşhis ve tedavi için doktorunuza danışın.

Semptomların artmasını engellemek için vücudunuza doğru beslenme sağlamanın önemli olduğunu unutmayın. Peki safra kesesi taşlarınız olduğunda ne yemelisiniz ve hangi yiyeceklerden kaçınmalısınız?

YEMENİZ GEREKEN YİYECEKLER

basliksiz-4.jpg

BİTKİ BAZLI GIDALAR

Bitki bazlı gıdaların, vücudun sağlıklı ve işlevsel kalması için gerekli olan besinler açısından zengin olduğu yaygın bir bilgidir. Ayrıca bol miktarda vitamin, mineral ve antioksidan sağlarlar. Bu antioksidanlar esas olarak vücuttan toksinleri ve serbest radikalleri temizler. Bunlar, doğal vücut süreçleri ve işlenmiş gıda tüketimi nedeniyle gelişir. Yüksek düzeyde toksin birikimi vücudun doğal dengesini bozabilir ve hücre hasarına neden olabilir. Bu bitki bazlı gıdalar, daha iyi olmak için gereken beslenmeyi sunar ve sindirim sistemine neden olan stresi azaltmaya yardımcı olur. Diğer bir avantaj, bitki bazlı gıdaların bir kişide kolesterol riskini azaltmasıdır, bu da kolesterol safra kesesi taşlarının yönetilmesine yardımcı olabilir.

protein-iceren-besinler.jpg

YAĞSIZ PROTEİN

Doymuş yağ oranı düşük bir protein kaynağını dahil etmek, vücudumuzdaki kötü kolesterol miktarını düşürmeye yardımcı olabilir. İyi bir protein kaynağı olan kırmızı et, yüksek oranda yağ içerir ve bu da safra kesesine baskı yapabilir. Bu nedenle, yağsız protein kaynakları seçmek, safra kesesi taşlarının semptomlarını yönetmenize yardımcı olabilir. Bazı yaygın seçenekler şunlardır:

  • Az yağlı süt ve süt ürünleri.
  • Badem gibi fındık ve tohumlar.
  • Badem sütü, yulaf sütü ve soya sütü gibi süt alternatifleri.

Genellikle daha yüksek tuz içeriğine sahip oldukları için işlenmiş et ve süt ürünlerinden de kaçınmalısınız. Ulusal Sağlık Enstitüleri veri tabanında yayınlanan bir araştırmaya göre, daha yüksek bitkisel protein alımı, safra kesesi rahatsızlıkları riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

2880562-810x458.jpg

LİF AÇISINDAN ZENGİN BESİNLER

Lif, iyi sindirim sağlığı için gereklidir ve yiyeceklerin bağırsaklarımızdaki hareketini artırır. Bu nedenle, lif açısından zengin gıdalar, safra kesesi üzerindeki stresi azaltmaya yardımcı olabilecek sekonder safra asitlerinin üretimini düşürmeye yardımcı olur. National Library of Medicine'de yayınlanan bir araştırmaya göre, yüksek lifli bir diyet, safra çamuru üretimini azaltmaya yardımcı oldu. Bu çamur miktarının artması, safra kesesi hastalıkları riskinde artış anlamına gelir. Bu nedenle, lif açısından zengin bir diyet uygulayan kişilerde safra kesesi taşı riski daha düşük olabilir. Ayrıca, lif açısından zengin bir diyetin safra kesesi taşlarından etkilenen insanlara rahatlama sağlayabileceğini öne sürüyor. Bazı lif kaynakları şunlardır: -

  • Bütün meyve ve sebzeler
  • Mercimek ve nohut gibi baklagiller
  • Fındık, tohum ve tam tahıllar

c-vitamini-faydalari-nelerdir.jpg

C VİTAMİNİ

Ulusal Tıp Kütüphanesi tarafından yayınlanan bir Hastane Vaka Çalışmasına göre, C Vitamini, Magnezyum ve Folat, safra kesesi hastalıkları riskini azaltmaya ve safra kesesi sağlığınızı iyileştirmeye yardımcı olabilir. C vitamini yüksek bazı kaynaklar şunlardır:

  • Limon, portakal ve greyfurt gibi turunçgiller
  • Brokoli, kırmızı ve yeşil biber gibi sebzeler
  • Kivi ve çilek gibi diğer meyveler

UZAK DURMANIZ GEREKEN YİYECEKLER

Artık sağlıklı bir safra kesesi için diyetimize hangi yiyecekleri dahil etmemiz gerektiğini bildiğimize göre, kaçınmamız gereken bazı yiyeceklere bakalım.

kapak-21.jpg

RAFİNE EKMEK VE KARBONHİDRATLAR

Rafine edilmemiş karbonhidratlar sağlıklı kabul edilir ve tam tahıllar gibi bazı kaynaklar gerekli besinleri sağlayabilir. Ancak rafine karbonhidratların sindirimi daha zordur ve safra kesesi hastalıkları riskini artırabilir. Uzak durmanız gereken bazı karbonhidratlar:

  • İşlenmiş pişmiş ürünler
  • Eklenen şekerler, tatlandırıcılar ve çikolatalar
  • Beyaz Un ve Rafine Tahıllar

5afd707a8f1ed81cdc32e206.webp

DOYMUŞ VE TRANS YAĞLAR

Safra kesesinde üretilen safra, yağların çözülmesine yardımcı olur. Bununla birlikte, safra kesesi üzerindeki stresi artırabilecek doymuş ve trans yağları parçalamak zordur. Bu sağlıksız yağların bazı ana kaynakları şunlardır:

  • İşlenmiş etler ve kırmızı et
  • Süt ürünleri (az yağlı olanları dahil etmeyin)
  • İşlenmiş ve kızarmış yiyecekler
  • Şekerler, çikolatalar ve dondurma

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN