Uzmanlar, sebze ve meyvelerin karbonatlı suda bekletilmeden yenmemesi gerektiğini vurguladı. Pestisit kalıntıları ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
2050 yılında dünya nüfusunun 10 milyarı aşması beklenirken, tarım ürünlerine olan talep hızla artıyor. Bu da üretimde daha yoğun kimyasal kullanımını beraberinde getiriyor. Ancak uzmanlar, sofraya gelen sebze ve meyvelerdeki pestisit kalıntılarına karşı ciddi bir uyarıda bulunuyor.
Medicana Sağlık Grubu İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Devrim Deniz, pestisitlerin bağışıklık sistemine zarar verebileceğini, sindirim sistemindeki faydalı bakterileri yok edebileceğini belirterek, bu ürünlerin kesinlikle iyi temizlenmeden tüketilmemesi gerektiğini söyledi.
“KABUĞUYLA YENİLECEKSE ÖNCE KARBONAT, SONRA SİRKE”
Dr. Deniz, özellikle kabuğuyla tüketilecek sebze ve meyvelerin önce karbonatlı, ardından sirkeli suda 15 dakika bekletilmesi gerektiğini vurguladı. Bu yöntemle zararlı kalıntıların büyük ölçüde giderilebileceğini ifade etti.
Organik ürünlerin bile mevsiminde tüketilmesi ve hijyenik koşullarda yıkanması gerektiğine dikkat çeken Dr. Deniz, “Bilinçli olurken, organik bile olsa sebze ve meyveler mevsiminde tüketilmelidir. Her ihtimale karşı alınan bir meyve ve sebzenin, dalından taze koparılmış olsa bile yıkanması gerekir. Suda çözünen ve sistemik olmayan bir pestisit kalıntısını, bir bitki kabuğunun içinde yetişen kuru baklagiller için, su ile yıkamak yeterli olabilmektedir. Kabuğuyla yenen meyve ve sebzeleri önce karbonatlı sonra sirkeli suda 15 dakika beklettikten sonra durulamak, kalıntıların büyük oranda arındırılmasını sağlayabilir. Mutfaklarda kullanılan gıdaların yetiştirilme şeklinin yanında tüketilmeden önce hijyen ve pestisitten arındırılmış olması konusunda da dikkati elden bırakmamak çok önemlidir” dedi.