Sigara ve alkol kullananlarda zatürre riski daha fazla

Sigara ve alkol kullananlarda zatürre riski daha fazla

Zatürre vakalarının sigara ve alkol kullananlarda daha sık görüldüğünü belirten Doç. Dr. Sibel Günay, en sık görülen belirtilerin öksürük ve balgam olduğunu ifade ederek, riskli kişilere maske uyarısında bulundu.

Zatürrenin sigara ve alkol kullananlarda daha sık görüldüğünü belirten Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Sibel Günay, bu bireylerde immün siteminin zayıflaması sonucu zatürre riskinin daha da arttığını kaydetti.

Günay, zatürrenin havada bulunan mikroorganizmaların ağız ya da burundan vücuda girerek akciğere ulaşması sonucu görülebildiğini ifade ederek, kronik böbrek hastaları, karaciğer hastaları, kalp yetmezliği, akciğer hastaları, kanser hastaları, kan hastaları olan veya bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç kullanan kişilerde daha sık görülebileceğini ifade etti.

En sık görülen belirtilerin öksürük ve balgam olduğunu ifade eden Günay, “Buna ateş, göğüs ve sırt ağrısı, bazen virüslerin neden olduğu zatürrelerde karın ağrısı, bulantı ve baş ağrısı eşlik edebilir” dedi.

Zatürre teşhisinin ardından en kısa sürede antibiyotik tedavisine başlanması gerektiğini vurgulayan Günay, “Ek olarak istirahat edilmesi ve bol sıvı alınması tedaviyi destekler. Çoğu zaman ayaktan verdiğimiz tedavi ile iyileşebilir. Yüzde 5-10 kadar daha ağır seyreden hastaların hastanede yatması gerekir” ifadelerini kullandı. Günay, kalabalık ortamlardan kaçınılması, maske ve mesafe kuralına uyulması ve el hijyenine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN