Türkiye'de de kullanılan Kovid-19 aşıları için korkutan araştırma: Yeni hastalıklara gebe

Türkiye'de de kullanılan Kovid-19 aşıları için korkutan araştırma: Yeni hastalıklara gebe

Koronavirüs salgınına karşı geliştirilen mRNA bazlı Kovid-19 aşılarının nörolojik, kalp ve kan ile ilgili bazı hastalıklarda risk artışına neden olabileceğine dair önemli bulgular içeren bir araştırmanın sonuçları yayınlandı. Türkiye'de de kullanılan bu aşılarla ilgili en kapsamlı incelemelerden biri olan araştırmada, mRNA aşılarının nadir de olsa ciddi yan etkilere yol açabileceği belirtildi.

2019'un son haftalarında Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa bir süre içinde küresel bir salgın halini alan korona virüsü salgını, dünya genelinde sağlık otoritelerini ve bilim insanlarını aşı geliştirmek için yoğun çaba harcamaya yönlendirdi. Bu çabaların bir ürünü olarak geliştirilen mRNA bazlı Kovid-19 aşıları, salgının kontrol altına alınmasında önemli bir role sahip olmuştur. Ancak, aşıların sağlık riskleri ve potansiyel yan etkileri konusunda da detaylı araştırmalar yürütülmektedir.

NÖROLOJİK, KALP VE KAN HASTALIKLARINI TETİKLİYOR

Bu bağlamda, mRNA aşılarının sağlık etkilerini araştıran en kapsamlı çalışmalardan biri olan ve Vaccine isimli tıp dergisinde yayımlanan araştırma sonuçları, dikkatleri üzerine çekti. Pfizer/BioNTech, Moderna ve AstraZeneca'nın geliştirdiği mRNA aşılarının sağlık risklerini inceleyen araştırmada, bazı nörolojik, kalp ve kan ile ilgili hastalıklarda riskin artabileceği belirtildi. Ancak, bu riskin çok nadir görüldüğü ve aşıların milyonlarca insanın hayatını kurtardığı vurgulandı.

Sözcü'de yer alan habere göre; araştırmada, Guillain-Barre sendromu, beyinde şişme ve miyokardit gibi sağlık sorunlarının riskinin arttığına dikkat çekildi. Özellikle Guillain-Barre sendromunun iki kat, beyinde şişmenin ise 3.7 kat arttığı belirtildi. Bununla birlikte, çalışmada yer alan bilim insanları, bu tür rahatsızlıkların görülme olasılığının düşük olduğunu ve aşılamanın genel olarak insan sağlığı üzerinde olumlu etkilerinin ağır bastığını ifade etti.

KALP İLTİHABI RİSKİNİ DE ARTIRIYOR

Araştırmanın sonuçlarına göre, mRNA aşılarının bağışıklık sisteminin vücudun periferik sinir sistemine saldırdığı Guillain-Barre sendromu riskinin yanı sıra, miyokardit adı verilen kalp iltihabı riskinin de arttığı görüldü. Bu durumun özellikle Pfizer ve Moderna'nın mRNA aşıları ile ilişkilendirildiği ve bu aşıların koronavirüs proteinini üretme talimatı vererek bağışıklık tepkisini tetiklediği belirtildi.

'NADİR DE OLSA OLUMSUZ ETKİLERE YOL AÇABİLİR'

Araştırmanın baş araştırmacılarından Dr. Harlan Krumholz, aşıların milyonlarca insanın hayatını kurtarabileceği gibi, nadir durumlarda olumsuz etkilere yol açabileceğini belirterek, her iki durumun da göz önünde bulundurulması gerektiğini vurguladı. Sonuç olarak, aşılamanın genel olarak insan sağlığı için önemli bir koruma sağladığı, ancak potansiyel yan etkilerin de titizlikle takip edilmesi gerektiği üzerinde duruldu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN