'Üçlü pandemi'ye dikkat: Tehlike çanları çalıyor

'Üçlü pandemi'ye dikkat: Tehlike çanları çalıyor

Koronavirüsün hayatımıza girmesinin neredeyse üçüncü yılı dolacak. Pandemi ile tanışmış olduğumuz maske kullanımını ise yaz aylarının girmesi ile birlikte azaltmış olmak koronavirüs haricinde başka virüslerinde yaygınlaşmasına sebep oldu. Türk TORAKS Derneği ise şu anda tüm dünyada üçlü pandemi zamanında olduğumuzu açıkladı. Dernek, İnfluenza, RSV ve Covid-19 virüslerinin birleştirmiş olduğu epidemi hakkında açıklamalarda bulundu.

Türk TORAKS Derneği tarafından gerçekleştirilen açıklamaya göre; İnfluenza, RSV ve Covid-19 virüslerinin birleştirmiş olduğu bir üçlü epidemi yaşandığına dikkat çekildi. Pandemi başlangıcından bu yana alınan önlemler ile koronavirüs dışı virüslerin yüzde 55'ten yüzde 9.4'e gerilediği, fakat alınan önlemlerin gevşetilmesi ile birlikte bu oranın 39.5'a yükseldiği açıklandı.

Halktv.com.tr'nin haberine göre; Türk TORAKS Derneği Merkez Yönetim Kurulu II. Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Nurdan Köktürk alınan tedbirlerin gevşetilmesi ile birlikte grip ve benzeri şikayetler ile aile hekimlerine başvuruların arttığını ifade ederek, "üçlü epidemiye" dikkat çekti ve tavsiyelerde bulundu.

Prof. Dr. Köktürk tüm bunların haricinde, "Üç virüsün de tespit edilebileceği test kitlerinin Türkiye'de de kullanıma girmesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

21-27 KASIM'DA KRİTİK ZAMAN DİLİMİ

Prof. Dr. Köktürk, özellikle son zamanlarda tüm dünyada etkin olan ve üçlü epidemi olarak adlandırılan durumun varlığını konuşup şu ifadeleri kullandı:

"Covid-19 tedbirleriyle birlikte viral hastalıkların hepsi geçtiğimiz 2 yıl içinde ciddi oradan azaldı. Ülkemizden yapılan bir çalışmada pandemi öncesine göre karşılaştırıldığında, pandemi başlangıcı ile alınan önlemler ile Covid-19 dışı viral pozitiflik oranlarının yaklaşık yüzde 55’ten yüzde 9,4’e gerilediği saptanmıştır. 21 ila 27 Kasım tarihleri arasında yayınlanan haftalık influenza raporunda, aile hekimlerine en sık başvuru nedeninin influenza, rinovirüs, Covid-19 ve RSV olduğu görülüyor. Avrupa ve Türkiye’de influenza pozitiflik yüzdeleri pandemi öncesi aynı haftalar ile karşılaştırıldığında da daha yüksek oranda izlenmektedir. Aile hekimlerine yıllar içinde grip benzeri semptomlar ile başvurularda 2022-2023 sezonu başlangıcında artış görüldü."

224997.jpgProf. Dr. Nurdan Köktürk

SON ON YILDA BÖYLESİ GÖRÜLMEDİ

Şu anda baskın olan influenza, RSV ve korona virüsleri ile birlikte üçlü epidemi yaşandığını söyleyen Prof. Dr. Köktürk sözlerine şu şekilde devam etti:

"Alınan önlemlerin gevşetilmesi ile hastanelere ağır alt solunum yolu enfeksiyonu ile yatan hasta sayısı ve RSV pozitiflik oranlarında daha önceki yıllarda, aynı döneme göre artış var. Bu durumun, pandemi süresinde baskılanan virüslerin davranış şekilleri ve virüslerle daha az karşılaşılan dönemde bireylerin immün sisteminin değişmesi ile alakalı olduğu düşünülüyor. Amerika’da influenza nedenli hastane yatışlarının son on yılın en yüksek oranlarına ulaştığı bildirilmiştir. Özellikle 2 yaş altındaki çocuklar ve altta yatan kardiyak veya akciğer hastalığı olan yaşlı hastalar için riskli olabilen RSV enfeksiyonlarında da artış saptanmıştır. Ülkemizde de gelecek ay İnfluenza, RSV ve Covid-19 panellerinin tek örnekle çalışılabileceği çoklu PCR kitin kullanıma girmesi beklenmektedir."

"HASTA OLAN KİŞİLER MASKE TAKMALI"

Koronavirüsün hayatımıza girmesiyle birlikte bazı alışkanlıklarında oluştuğunu söyleyen Türk TORAKS Derneği Solunum Sistemi Enfeksiyonları Çalışma Grubu Üyesi Doç. Dr. Fatma Tokgöz Akyıl ise, "Solunum yolu virüslerinden korunmak için pandemi deneyimimiz toplumsal bilincin oluşması için uyarıcı olmalıdır" şeklinde konuşup şu uyarılarda bulundu:

224998.jpgDoç. Dr. Fatma Tokgöz Akyıl

  • Gerekli aşı programlarına uyulması,
  • Kapalı ortamların sık sık havalandırılması,
  • Toplu alanlarda, kapalı alanlarda mutlaka maske kullanılması,
  • Herhangi bir solunumsal semptomu bulunan bireylerin bulaşı önlemek adına mutlaka maske kullanması, mümkün ise evde istirahat etmesi,
  • Kişisel hijyen ve koruyucu önlem kurallarına uyulması artmaya başlayan viral enfeksiyonların önüne geçmek konusunda belirleyici unsurlardır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN