Pandemi kaygısında Türk çocuklar ikinci sırada

Pandemi kaygısında Türk çocuklar ikinci sırada

İzolasyon tedbirlerin gevşemesiyle birlikte çocuklarda RSV enfeksiyonu vakalarında artış görüldüğünü belirten Doç. Dr. Elif Ünver Korğalı “Bu dönemlerde kalabalık ortamlara fazla girilmemeli. Bu virüsler salgısal yolla damlacık yoluyla bulaşıyor. Havada asılı kalabiliyor veya temas yoluyla bulaşabiliyor” dedi.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Çocuk Çalışmaları Birimi tarafından düzenlenen pandemi döneminde farklı ülkelerde eş zamanlı olarak gerçekleştirilen ‘KOVID-19 ve Çocuğun İyi Olma Hali’ araştırmasının sonuçları paylaşıldı. Dünyada 20 ülkede 24 bine yakın çocuğun katılımıyla yürütülen araştırmaya göre pandemi döneminde çocukların en fazla kaygı duyduğu ikinci ülke Türkiye oldu. İlk sırada ise Endenozya yer aldı. Türkiye ayrıca çocukların mutluluğunun pandemi öncesine kıyasla en fazla azaldığı ilk 5 ülke arasında yer alarak, 17’nci sıraya yerleşti. Pandemi süreci eğitim konusunda ise Türkiyeli çocukların yüzde 46.2’si eğitime uzaktan devam edebildiğini kaydetti. Araştırma bulgularına göre görüşülen çocukların dörtte biri ise kendisini ‘çok yüksek’ ya da ‘yüksek’ düzeyde bir sosyal medya kullanıcısı olarak görüyor. Bu konuda ülkeler arasındaki farklılıklar çok yüksek, Şili’den katılan çocukların dörtte üçü, Galler’den katılanların üçte ikisi kendilerini bu şekilde tanımlarken; Türkiye yüzde 26’lık oranla Bangladeş’i takiben sondan ikinci sırada yer alıyor.

Araştırmanın sonuçları santralistanbul Kampüsü’nde düzenlenen seminerde İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Pınar Uyan Semerci, Prof. Dr. Emre Erdoğan, Dr. Öğr. Üyesi Başak Akkan ile Çocuk Çalışmaları Birimi Koordinatörü Gözde Durmuş tarafından paylaşıldı. Araştırma kapsamında Cezayir, Bangladeş Endonezya, Kolombiya, Arnavutluk, Güney Afrika, Türkiye, Tayvan, Şili, Almanya, Belçika, Romanya İspanya, İtalya, İsrail, Finlandiya, Rusya, Galler, Estonya, Güney Kore dahil 20 ülkeden çocuklar incelendi. Araştırmacılardan Prof. Dr. Erdoğan, pandeminin düşük sosyoekonomik statüye sahip çocukları daha olumsuz etkilediğine dikkat çekti. Prof. Dr. Semerci de “Araştırma, katılan tüm çocukların kaygı, korku ve endişe yaşadığını gösterdi” diye konuştu. Dr. Öğr. Üyesi Akkan ise “Anlatılar tüm çocukların uzaktan ders takibinde sıkıntı yaşadığını gösteriyor. Ancak, özellikle sosyo-ekonomik farklılıklar, yani çocukların ev koşulları, teknolojik araçlara sahip olup olmamaları, internet erişimleri uzaktan eğitime erişimde eşitsizlikler yaratıyor” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN