Uykunuzda Dişlerinizi Gıcırdattığınızın 3 İşaretini Açıklıyoruz

Uykunuzda Dişlerinizi Gıcırdattığınızın 3 İşaretini Açıklıyoruz

Uyurken vücudumuz üzerinde çok fazla kontrole sahip değiliz. Bir o yana bir bu yana yuvarlanıyoruz, tuhaf seğirmeler oluyor ve horluyor ya da kendi kendimize konuşabiliyoruz. Tabi birde bunlara ek diş gıcırdatmak var. Uyurken muhtemelen dişlerinizi gıcırdattığınızı bu şekilde anlarsınız...

Uykunuzda yapabileceğiniz başka bir şey de dişlerinizi gıcırdatmaktır. Diş hekimleri, dişlerinizi incelediklerinde bunu sık sık fark ederler, ancak bazen fark etmezler. Bunlar, uykunuzda dişlerinizi gıcırdatıyorsanız size gösterebilecek üç semptomdur. Bu size dişlerinizi gıcırdatıp gıcırdatmadığınızı söyleyebilir.

basliksiz-6-001.jpg

UYKUNUZDA DİŞLERİNİZİ GICIRDATTIĞINIZIN 3 İŞARETİNİ AÇIKLIYORUZ

Dişlerinizi gıcırdattığınızda, bu genellikle oldukça güçlü bir şekilde olur. Çoğu diş öğütücü bunu uykularında bilinçaltında yapar. Diş gıcırdatan bir kişinin yanında uyuyan biri çok rahatsız edici bir gıcırdama sesi duyacaktır. Gün içinde diş gıcırdatan insanlar bunu yaparken genellikle gürültü yapmazlar, ancak dişlerini sıkma olasılıkları daha yüksektir.

DİŞ GICIRDATMAYA NEDEN OLAN NEDİR?

Geceleri dişlerinizi gıcırdatmanın birçok farklı nedeni olabilir. Genetik, zamanın yüzde 40 ila 60'ının arkasındaki nedendir. Ancak diğer nedenler stres, çözülmemiş travma, sigara ve alkol kullanımı olabilir. Diş gıcırdatma, sigara içenlerde içmeyenlere göre iki kat daha sık görülür. Bunun yanında ilaç ve ilaç kullanımı da sorumlu olabilir.

Tanıyabileceğiniz üç büyük diş gıcırdatma belirtisi vardır. Birincisi dişlerinizin aşınmaya başlamasıdır. Bilinçaltınızda dişlerinize çok fazla baskı uyguladığınız ve onları hareket ettirdiğiniz için dişlerinizdeki minenin bir kısmı dökülebilir. Bunu hemen fark etmeyebilirsiniz, ancak diş hekiminiz bunu görebilir ve size söyleyebilir. Ve gelecekte çok fazla baskı uygulamanızı önleyecek bir ağız koruyucusu sağlayabilirler.

buruksizm-dis-sikma-hastaligi.jpg

DİŞLERİNİZİ GICIRDATTIĞINIZDA NE OLUR?

- Baş Ağrısı

Dişlerinizi gıcırdattığınız anlamına gelebilecek ikinci semptom, sık görülen baş ağrılarıdır. Çenelerinizi sıkmak baş ağrısına ve hatta migrene neden olabilir. Sık sık baş ağrısıyla mı uyanıyorsunuz? O zaman bu, gece boyunca dişlerinizi gıcırdattığınız anlamına gelebilir.

- Ağrıyan Çene

Gıcırdatırken veya sıkarken, istemeden çenenize çok fazla baskı uygularsınız ve bu da çenenizin ağrımasına neden olabilir. Bunu çiğnerken veya yutarken fark edebilirsiniz. Ayrıca ağzınızı düzgün açamayabilirsiniz ve ağrı kulağınıza da gidebilir.

Tedavisi Nedir?

Diş gıcırdatma için 'tedavi' yoktur, ancak semptomları hafifletebilecek çözümler vardır. İlk yapmanız gereken diş hekiminizden geceleri takmanız için bir ağız koruyucusu yaptırmasını istemektir. Bunun yanı sıra diş hekiminiz dişlerinizde daha önce oluşmuş olan hasarı düzeltmenizi tavsiye edebilir. Çenenizi çok sıkarsanız, sıkma davranışınızı değiştirmenize yardımcı olacak gevşeme egzersizleri öğretecek bir fizyoterapiste gönderilebilirsiniz. Sorununuz zihinsel sorunlardan kaynaklanıyorsa, bir psikolog bunları çözmenize yardımcı olabilir. Hiçbir şey işe yaramazsa, Botox son çare olabilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN