Uyumadan önce bir adet tüketin, bir ayda mucizeye tanık olun! Faydaları saymakla bitmiyor

Uyumadan önce bir adet tüketin, bir ayda mucizeye tanık olun! Faydaları saymakla bitmiyor

Her mevsimde yenebilen muzun sağlığa pek çok faydası bulunuyor. Zinde tutan ve enerjik hissettiren muz, aynı zamanda tokluk hissi de verir. İçinde bulunan mineral ve vitamin sayesinde vücudun direncini artırır. Beslenme uzmanları, uyumadan önce her gün bir adet muz yenmesini öneriyor. İşte, muzun faydaları...

Türkiye'de en sevilen meyvelerden biri olan ve tatlılara da ayrı bir hava katan muz, zengin içeriğiyle insan sağlığına faydalarının yanı sıra mutluluk hormonunu da artırıyor. Sabah kahvaltılarında da baş köşede yer alan muz, içerisinde pek çok farklı vitamin barındırıyor.

UYUMADAN ÖNCE MUZ YENİRSE NE OLUR?

Beslenme uzmanları, sağlığa birçok faydası olan muzun, gece yatmadan önce yenmesi tavsiyesinde bulunuyor. Muzun faydalarından daha çok faydalanmak için çok sayıda yemek, başka sağlık sorunlarına neden olabilir.

Muzun zengin vitamin ve minerallerinden yararlanmak için gece yatmadan bir adet tüketilmeli. Muz, zengin potasyum ve magnezyum içeriği sayesinde kasların gevşemesini sağlayarak rahat bir uykuya yardımcı olur. Aynı zamanda da vücudun ertesi gün daha dinç olmasını sağlar.

MUZUN FAYDALARI NELER?

* Beslenme düzenine muzun eklenmesi kan şekerinin düzenlenmesinde rol oynar.

* Muz tüketimi, kalp sağlığının korunmasında önemli bir etken.

* Beslenme düzenine yeterli miktarda muz eklenmesi, insülin direncinin artmasında yardımcı olur.

* Lifli yapısında dolayı muz tüketimi, sindirim sisteminin düzenlenmesinde etkisi yapabilir.

* Böbrek sağlığında olumlu etkisi var.

* Muz faydaları arasında tokluk hissi sağlaması da önemli bir avantajdır. Yarattığı tokluk hissi açlığı uzun süre bastırmada etkilidir. Bu yüzden diyetlerde rahatlıkla kullanılabilir.

* Muz, antioksidan etki yaratarak hücrelerin oksidatif stresten korunmasında oldukça etkili.

* Atletik performansın artırmasına yardımcı olan muz sporcuların da tercih ettiği besin.

* Muz aynı zamanda cildi de güzelleştirir.

* Mide hastalıklarını dindirmede yardımcı olur.

* İçerisinde bulunan potasyumdan dolayı, güçlü bir enerji kaynağı.

muz.jpg

MUZ GÜNDE KAÇ ADET TÜKETİLMELİ?

Muzun faydaları oldukça fazla ancak tüketirken sınırları zorlamamak gerekir. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi, yetişkinlerin günde iki muzdan fazla yememesini öneriyor. Çok fazla muz tüketimi oldukça tehlikeli olabilir.

MUZUN ZARARI VAR MI?

Uygun miktarda muz tüketiminin her hangi bir zararı olmadığı gibi sayısız faydası var. Ancak çok fazla tüketilmesi zararlı olabilir. Muzun fazla tüketilmesinde vücut hiperkalemi (kandaki potasyum seviyesinin olması gerektiğinden daha yüksek seviyede olması) geliştirmekte ve kalbe zarar verir.

Kas güçsüzlüğü, düzensiz kalp ritmi ile karşılaşamamak için fazla muz tüketiminden uzak durulmalı. Çok fazla muz tüketimi baş ağrısı ve uyku problemi de yapabilir.

MUZUN BEBEK VE ÇOCUKLARDA FAYDALARI NELER?

Muz, kolaylıkla mama haline getirilebilir.

Muz içerisindeki vitamin ve mineraller açısında bebeklere de oldukça faydalı.

Kabızlık sorunu yaşayan bebekler için muz tüketimi tavsiye edilmez ancak ishal gibi sorunlarda çocuk ve bebeklere muz yedirmek oldukça faydalı.

Muzun çocuklara faydası özellikle sahip olduğu temel mineral ve vitaminlerden gelir. Özellikle kan basıncını düzenlemeye yardım eden muz, böbrek taşlarına karşı korumaya ve yaşlanma ile ortaya çıkabilecek kemik kaybını önlemeye yardımcı olan bir mineral olan potasyum açısından zengin.

Birçok gıda potasyum içerir ve bu nedenle sağlıklı bir beslenme programı uygulanan çocuğun bu besin maddesinde yetersiz olması muhtemel değil. Muz ayrıca çeşitli diğer minerallerin yanı sıra a, b6, b12 vitaminleri de dahil olmak üzere bazı vitaminlere de sahip.

MUZ HANGİ HASTALIKLARA İYİ GELİR?

* Muz, kalp sağlığı için oldukça önemli. Kan basıncını dengelemede oldukça yardımcı.

* Muz aynı zamanda tokluk hissi verdiği için kilo verme konusunda da yardımcı. Anemi, artrit, idrar rahatsızlığına iyi geldiği biliniyor.

* Yüksek magnezyum içeriği ile regl öncesi ağrılarına ve yanıklara da iyi gelebilir.

MUZ DİYET YAPARKEN YENİR Mİ?

Bir orta boy muzun yaklaşık 150 kcal içeriyor. Aynı zamanda içerisinde glisemik indeksin yüksek olduğunun bilinmesi ve ona göre ölçülü miktarlarda tüketmesi önemli. Ayrıca içerisinde bulunan yüksek lif sebebiyle de tok tuttuğu ve enerji verdiği için sporcu diyetlerinde de tercih edilebilir.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN