Uzmanlar uyarıyor! Karaciğer yağlanmasına sebep oluyor: Nefes darlığına kadar gidiyor

Uzmanlar uyarıyor! Karaciğer yağlanmasına sebep oluyor: Nefes darlığına kadar gidiyor

Karaciğer yağlanmasına sebep olan o sorun hakkında uzmanlar uyarıyor! Daha ileriye giderek nefes darlığına bile yol açıyor! İşte ayrıntılar...

Obezitenin küresel olarak önemli bir sağlık sorunu haline geldiğini belirten Medical Park Ankara Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Gül Bora Makal, obez bireylerde sıkça görülen karaciğerde yağlanma ve eşlik eden safra kesesi taşlarına dikkat çekti. Doç. Dr. Makal, obezitenin vücutta aşırı miktarda yağ birikmesi olarak tanımlandığını ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından Vücut Kitle İndeksi (VKİ) ile sınıflandırıldığını söyledi.

NEFES DARLIĞI GÖRÜLÜYOR

Nefes darlığına neden olan 5 sağlık sorunu

Obezitenin başta kan basıncında yükseklik, aritmi, diyabet, karaciğer fonksiyonlarında bozukluk olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceğini ifade eden Doç. Dr. Makal, obezite belirtilerinin çabuk yorulma, nefes darlığı, terleme, horlama, uyku apnesi, sırt ve eklem ağrıları, psikolojik sorunlar ve benlik saygısında azalma şeklinde ortaya çıkabileceğini belirtti.

Obezitenin nedenlerine de değinen Makal, genetik faktörler, hormonal bozukluklar, yeme bozuklukları, kontrolsüz diyetler ve hareketsiz yaşamın obeziteye katkı sağlayabileceğini söyledi. Obezitenin yol açtığı hastalıklar arasında hipertansiyon, kalp damar hastalıkları, şeker hastalığı, karaciğer ve safra kesesi hastalıkları, felç, solunum problemleri ve psikolojik sorunlar olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Makal, karaciğerde yağlanma ve safra kesesi taşlarının sıklıkla obez bireylerde görüldüğünü kaydetti.

OBEZİTE TEDAVİSİ NASIL OLUR?

Obezite ameliyatı sonrasında kaç kilo veriliyor? Tekrar kilo alma riski var mı?

Tedavi yöntemleri hakkında bilgi veren Doç. Dr. Makal, obezite tedavisinde öncelikle davranış tedavisi, diyet ve egzersizin önemli olduğunu belirtti. Ancak, bu yöntemlerin yetersiz kaldığı durumlarda medikal tedavi ve cerrahi müdahalelere başvurulabileceğini ifade etti. Cerrahi müdahaleler arasında mide küçültme (tüp mide) ve gastrik bypass yöntemlerinin bulunduğunu söyleyen Makal, obezitenin morbid durumlarında tedavi yaklaşımının beslenme alışkanlıklarının değişmesi, diyet ve egzersiz programı ile başladığını, ancak başarı sağlanamazsa cerrahi yöntemlere başvurulduğunu açıkladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN