Uzmanlardan korkutan uyarı: Pasif sigara içicilik, kalp hastalıkları riskini arttırıyor

Uzmanlardan korkutan uyarı: Pasif sigara içicilik, kalp hastalıkları riskini arttırıyor

Sigara içmeyen ama içen kişiler tarafından sık sık bu dumana maruz bırakılan kişilere pasif içicilik denilmekte. Haberimizde doktorların açıkladığı, pasif içicilikten kaynaklanan kalp hastalıkları risklerini ve sigara dumanına maruz kalmaktan kaçınmak için alınabilecek önlemleri açıklıyoruz.

Pasif içicilik; basitçe, sigara içen kişinin yanında olmak ve soluduğu dumanı teneffüs etmek ve aynı zamanda sigaranın yanmış kısmının kokusunu almak anlamına gelir. Aktif sigara içiciliği çeşitli kalp hastalıklarıyla ilişkilendirilirken, pasif içicilik de kalp ve akciğerler üzerinde zararlı etkilere sahiptir. Dünya Kalp Günü'nde doktorlar, pasif içiciliğin nasıl zararlı olabileceğini ve bir kişide felç olasılığını artırabileceğini açıklıyor. Aslında, tıp pratisyenleri, ülkede pasif içiciliğin oldukça yaygın olması nedeniyle gençler arasında çeşitli felç türlerinin ortaya çıktığını ortaya koymaktadır.

reza-mehrad-wqv94mb3tcy-unspla-1200x2713.jpg

Doktorlar “Pasif içicilik, aktif içicilik kadar kötüdür. Nikotin soluduğunuzda, beyne ve kalbe giden atardamarların iç tabakasını etkiler. Endotelyuma ve damarın iç tabakasına verilen hasar nedeniyle, iltihaplanma meydana gelir ve ardından felce neden olabilecek tıkanıklıkların kaynağı olabilecek bir veba oluşur ” diyor. Sigara dumanına maruz kalan gençler arasında inmenin arttığını da ekliyor. Doktorlar, “Gençlerde kalp krizi son yedi yılda her yıl yüzde 2 oranında artıyor” diyor. Pasif içicilik söz konusu olduğunda, hepsi risk altındadır. Fortis Memorial Araştırma Enstitüsü, Gurugram Kardiyo Göğüs Damar Cerrahisi Direktörü ve Başkanı Dr Udgeath Dhir'e göre, pasif içiciliğe maruz kalan kişilerde kardiyovasküler ölüm, kalp krizi, beyin felci ve diğer ilgili hastalıklar yüzde 20-25 daha yüksek buna maruz kalmayanlardan daha fazla olduğunu vurguluyor.

basliksiz-13.jpg

Ayrıca doktorlar "Dumanın, kalp ve atardamarları kardiyovasküler sağlığı etkileyebilecek partikül madde ve nikotin vardır. Pasif içicilik, nörogelişimlerini etkileyebilecek kronik değişikliklere yol açabilir. İki hayatı besledikleri için hamile kadınlar için özellikle kötü. Toplumda sigaranın farklı çevrelerde bir statü sembolü olduğu görülmektedir. Ancak, bazı durumlarda ani kardiyak ölüme bile yol açabilecek kadar zararlı olduğu unutulmamalıdır” diyor.

Onkolog Dr Praveen Bansal'a göre, burada pasif içicilikten kaçınmak için alınabilecek birkaç önlem var.

  • İnsanlar sigara içerken birinin önünde oturmaktan kaçınmalıdır çünkü tüm dumanı teneffüs ederler, bu da akciğerlerde kanser riskini artıran tortular oluşturabilir.
  • Hamile kadınlar ve çocuklar sigara dumanına maruz bırakılmamalıdır.
  • Halka açık bir yerde olduğunuzda, yalnızca sigara içmek için belirlenmiş odaları arayın.
  • Kalabalık ortamlarda sigara içmekten kaçının.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN