Amasra'daki maden faciasına 'yetersizlik' raporu

Amasra'daki maden faciasına 'yetersizlik' raporu

Amasra'da 41 işçinin can verdiği maden kazasının araştırılması adına kurulan TBMM Araştırma Komisyonu'nun raporuna göre, facianın ana nedeni tali havalandırmadaki yetersizlik olduğu belirtildi. Öte yandan raporda, denetimsizliğin de riski artırdığına dikkat çekildi.

Bartın Amasra'da 41 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasının araştırılması adına kurulan TBMM Araştırma Komisyonu'nun raporu tamamlandı. Rapora göre, facianın ana nedeni tali havalandırmadaki yetersizlik olduğu ve denetimsizliğin de riski artırdığı belirtildi.

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesi’nde 14 Ekim 2022’deki patlamada 41 işçi hayatını kaybetmişti. Patlamadan sonra, Sayıştay’ın 2019’da madenle ilgili uyardığı ortaya çıkmıştı.Hükümet, yeterli tedbirlerin alınmadığı iddialarını reddederken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan patlamanın ‘kader’ olduğunu söylemişti.

Ancak araştırma komisyonunun raporuna göre facianın nedeni kader değil, havalandırmadaki yetersizlik ve denetimsizlik.

‘YETERSİZLİK EN ÖNEMLİ NEDEN’

Komisyonun hazırladığı ve ANKA’dan Mehmet Akgün’ün de ulaştığı raporda dikkat çeken tespitler şöyle:

*Kazanın en önemli nedeni patlayıcı atmosferi oluşturan metan gazı varlığının ve patlamayı tetikleyici unsurların önlemlerle yönetilememesi.

*Patlamanın meydana geldiği 14 Ekim 2022’de metan ölçüm değerleri incelendiğinde uygulanan havalandırma projesinin, metanın patlama alt limitlerinin altında kalması için yeterli olmadığı görülüyor.

*Kazanın meydana gelmesinde ana havalandırmadaki eksiklikten daha önemli derecede olmak üzere tali havalandırmadaki yetersizlik en önemli nedenlerden.

*Üretim ve hazırlık sırasında yapılan patlatmalı kazı faaliyetlerinin mevzuatta belirtilen şartlara uymaması ve bunları kontrol eden ve denetleyen etkin bir denetim ve kontrol mekanizması olmaması ortam güvenliğini riske attı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN