Ankara Büyükşehirden yetiştiriciye 12,5 milyon TL’lik can suyu: 3 ayda 18 bin 159 işlem

Ankara Büyükşehirden yetiştiriciye 12,5 milyon TL’lik can suyu: 3 ayda 18 bin 159 işlem

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin küçük aile işletmelerini desteklemek amacıyla hayata geçirdiği Veteriner Hekimliği Hizmet Projesi kapsamında 2 bin 321 yetiştirici, 3 ayda 18 bin 159 veterinerlik hizmetinden yararlandı. Başkent Kartlara yatırılan 12 milyon 528 bin 450 TL’lik destek, aşılamadan suni tohumlamaya, hastalık tedavisinden cerrahi müdahalelere kadar birçok hizmette kullanıldı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), kırsal bölgelerde hayvancılıkla uğraşan küçük aile işletmelerine yönelik desteklerini sürdürüyor.

Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı ile Ankara Veteriner Hekimleri Odası iş birliğinde hayata geçirilen Veteriner Hekimliği Hizmet Projesi kapsamında, 1 ile 20 büyükbaş veya 1 ile 200 küçükbaş hayvanı bulunan 2 bin 531 küçük aile işletmesinin Başkent Kartlarına toplam 12 milyon 528 bin 450 TL destek ödemesi yatırıldı. Destek ödemesini kullanan 2 bin 321 yetiştirici ise veteriner hekimlere başvurarak 3 ayda toplam 18 bin 159 işlem gerçekleştirdi.

EN FAZLA DESTEK AŞILAMA İÇİN KULLANILDI

Üç aylık verilere göre yapılan işlemlerin 11 bin 165’ini aşılama oluşturdu. Aşılamayı 2 bin 334 paraziter hastalık, 1062 solunum hastalığı tedavisi ve 1054 vitamin, mineral ve yem takviyesi izledi. Projede ayrıca 805 sindirim sistemi hastalığı, 525 ayak hastalığı, 364 gebelik muayenesi ve 335 suni tohumlama işlemi gerçekleştirildi. Bunun yanı sıra meme hastalıkları, ahır ve ağıl dezenfeksiyonu, güç doğum ve yavru atma tedavileri ile cerrahi ve ortopedik uygulamalardan da yararlanıldı.

Proje kapsamında yeni doğan hayvanlara yönelik müdahaleler de dikkat çekti. Verilere göre 5 bin 363 kuzu ve 491 buzağı için işlem gerçekleştirildi.

UYSAL: “PROJENİN SON DERECE ÖNEMLİ OLDUĞUNA İNANIYORUZ”

ABB Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Hüseyin Şemsi Uysal, sürdürülebilir hayvancılık açısından kuzu ve buzağıların hayatta kalmasının büyük önem taşıdığını belirterek, projenin son derece önemli olduğunu söyledi. Uysal, “Biz, Veteriner Hekimliği Hizmet Projesi’nin son derece önemli olduğuna inanıyoruz. Aynı şekilde sonbaharda da ikinci faslını başlatacağız. Daha fazla vatandaşımızın müracaat ederek bu ücretsiz veterinerlik hizmetlerinden yararlanmalarını arzu ediyoruz” diye konuştu.

YILDIRIM: “HARCANAN PARADAN DAHA FAZLA CEPLERİNDE PARA KALIYOR”

Veteriner Hekim Ali Yıldırım da desteğin yetiştiricileri maddi açıdan rahatlattığını belirterek, “Özellikle vatandaşlarımız koruyucu hekimlik ve suni tohumlama alanında ceplerinden çok para çıkmadığı için bunları gönül rahatlığıyla yaptırmaya başladı. İlk sonuçları almaya başlayınca da gördüler ki bu işte harcanan paradan daha fazla kendi ceplerinde para kalıyor veya para giriyor. Bu tür desteklemelerin ülke tarım ve hayvancılığı açısından önemli olduğunu düşünüyoruz” dedi.

YETİŞTİRİCİLERDEN ABB’YE TEŞEKKÜR

Projeden yararlanan yetiştiriciler ise veterinerlik hizmetlerine daha kolay ulaşabildiklerini belirterek ABB’nin desteğinden duydukları memnuniyeti şu sözlerle dile getirdi:

-Necmettin Tümer: “Büyükşehir’den Allah razı olsun, memnunuz. Veteriner geliyor aşılar için, ilaç desteği aldık, buzağı yemlerini aldık, onun için çok memnunuz. Ben 53 yaşındayım ilk kez gördüm. Mansur Başkan geldi geleli bu işler onun vasıtasıyla oldu. Ne kadar destek varsa hepsinden yararlandık. Hep cebimizden gidiyordu ama şu an yarısını Büyükşehir’den aldığımız için zorlanmıyoruz.”

-Hasan Tetik: “Büyükşehir’in verdiği desteklerden memnunuz. Yapmış olduğu destekler faydalı oldu, aşılama var, yavrulara destek veriyor, veterineri anında getirtebiliyoruz para yönünden sıkıntı çekmeden. Biz köylüyüz, fazla da gelirimiz olmadığı için diğer türlü yararlanamazdık danayı ölüme terk ederdik.”

-Ayhan Tetik: “Hayvancılıkla uğraşıyoruz eşimle birlikte. Büyükşehir’in verdiği destekten memnunuz, rahatlıkla veterinerimizi çağırabiliyoruz, hayvanlarımızın bakımını yaptırabiliyoruz. Allah razı olsun verdikleri destekten. Önceden hayvanımız hastalandığında üzülüyorduk, veterineri çağırırken biraz zorlanıyorduk, şimdi gönül rahatlığıyla çağırabiliyoruz.”

-Ömer Tuncel: “Başkent Kart’ımıza yatan veteriner desteği parasıyla ineğimize suni tohumlama yaptırdık, oradan karşılandı. Belediye’mize teşekkür ederiz. Böyle bir hizmeti bize Mansur Başkan getirdi, başka belediyede görmedik böyle bir hizmet.”

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN