Antalya'da sel alarmı: Tehlike devam ediyor

Meteoroloji'nin yaptığı 'kırmızı kod' uyarısından sonra Antalya 456 kilogram yağış alarak rekor kırdı. İki gündür etkisini sürdüren sağanak, birçok eve ve seraya hasar verdi. Seraları zarar gören çiftçiler, zararlarının büyük olduğunu dile getirdi. Tahmine göre yağış, bugün de devam edecek.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün, Antalya ve ilçelerine yaptığı kuvvetli yağış uyarısı etkisini sürdürüyor. Antalya merkezde, batı ilçelerinde aşırı yağış (100-200 kilo/metrekare), yüksek kesimler başta olmak üzere Kemer, Kumluca ve Finike ilçelerinde yerel olarak 300 kilo/metrekare yağış beklendiğini belirtmişti. Bu yağış etkisini iki gündür devam ettiriyor.

Türkiye’nin örtü altı sebze üretim üssü Kumluca ilçesi de yağıştan oldukça etkilendi. Aşırı yağış nedeniyle taşan irili ufaklı birçok derenin kenarındaki yükselen sular, seralara zarar verdi.

456 KİLOGRAMLIK YAĞIŞ

Öte yandan Meteoroloji verilerine göre, son 38 saatte Kemer ilçesine bağlı Ovacık köyünde metrekareye 456,37, Korkuteli'ne 390,50, Döşemealtı'na 246, Kemer ilçe merkezine 221,40, Finike'ye 200, Kepez'e 196,55, Kumluca'ya 193,14, kent merkezine 178,10 kilogram yağış düştü.

antalya3.jpg

’KIRMIZI KODLU’ KUMLUCA’DA BÜYÜK HASAR

Aşırı yağış ve fırtına nedeniyle, 'Kırmızı kod' uyarısının yapıldığı Antalya’nın Kumluca ilçesinde derelerin taşması nedeniyle bazı sera ve evler su altında kaldı.

Kumluca'da etkili olan aşırı yağışın ardından seraların yanı sıra bazı narenciye bahçelerini de su bastı. 30 dönümlük portakal bahçesindeki su baskınları nedeniyle portakallar döküldü. Aynı mahallede bazı seraların ise iskeletleri ve naylonları devrildi.

Üleşik Deresi’nin taşması sonucu Abdurrahman Eroğlu’nun içinde hasat yaptığı domatesleri bulunan serası da su altında kaldı.

qwert.jpg

'AİLEMİ ALIP EVİ TERK ETTİM'

Ağustos ayında diktiği domateslerinden hasat yapmaya başladığını hatırlatan Eroğlu şu sözleri kaydetti:

''Çok aşırı bir yağmur vardı. Gece yarısı dere taşmaya başladı. Serayı evimizi terk etmek zorunda kaldık, sabah geldiğimizde bu haldeydi. Çok sıkıntılı geçti. Bu seraya bir ay girilmez. Çamurun kuruması lazım, ürünün kökleri çürürse domatesleri sökmek zorunda kalırız. Geceyi ağabeyimin evinde geçirdi. Ailemi alıp hemen buradan ayrıldım. Zararım şu an çok büyük. Sezon bizim için boş geçti gibi bir şey.''

qwer.jpg

KUMLUCA'DA EV VE SERALARI SU BASTI

Rekor yağışın düştüğü Antalya'da dün gece etkili olan aşırı yağışın bıraktığı izler, gün ağarınca ortaya çıktı. Kumluca ilçesinde domates, biber, salatalık, patlıcan ekili yaklaşık 2 bin dönüm tarım arazisi su altında kaldı, milyonlarca liralık hasar oluştu. Özellikle dere yataklarının yakınındaki bazı ev ve seralarda su baskınları yaşandı. Yağışın etkisini yitirmesiyle su seviyesi azalırken, üreticiler motopomp ile suyu tahliye ediyor.

qwertyui.jpg

'2 BİN DÖNÜM SERAMIZ SU ALTINDA'

Kumluca Ziraat Odası Başkanı Hidayet Kökce, yağışın dün gece çok etkili olduğuna değinerek şu sözleri kaydetti:

"Akşam toprağın suya doymasıyla taşan dereler nedeniyle yaklaşık 2 bin dönüm seramızı su bastı. Gece tüm birimler çalıştı. İlçemizin içerisindeki 3 derenin yükselmesi nedeniyle çiftçimiz ciddi zarar gördü. 24 saattir ayaktayız. Çiftçilerimizin bazılarının da evlerini su bastı. Girdilerimiz zaten çok arttı. Ciddi bir maddi kaybımız var. Su basan bazı seralarımızda hasat nisan, mayıs aylarında yapılacaktı. Hortum veya dolu olmadığı için şükrediyoruz."

qwerty.jpg'600 BİN LİRA ZARARIM VAR'

Serası su altında kalan İbrahim Şakalı zararını belirttiği açıklamasında şunları söyledi:

"8 dönüm seramda biber üretiyorum. Gece saatlerinde su seviyesi seramdaki biber fidelerinin tepesine kadar ulaştı. Yağış azalınca su seviyesi de düştü. Sadece benim seramda 600 bin lira zarar var."

Kumluca'da 8 dönüm serada biber yetiştiren çiftçi Tolgahan Çakıcı ise, "Seramın kenarındaki kanal taşınca biberlerimin bir kısmı suda etkilendi. Zararımın artmaması için müdahale ettim. Ucuz atlattığıma seviniyorum." dedi.

Domates yetiştiricisi Muhammet Bircan da, "Allah'tan gelen bir şey. Dünü ve geceyi ayakta geçirdik. Çok şükür beklediğimiz felaket olmadı. Ürünlerimde çok az hasar var. Çok ucuz atlattık."

METEOROLOJİ'DEN YENİ UYARI

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün resmi Twitter hesabından, Antalya ve Batı Akdeniz'i tekrar uyardı.

Twitter'da yer alan paylaşım şöyle:

''Yağışların; bu sabah saatlerinde Antalya merkez ve batı ilçelerinde yerel olarak kuvvetli olması beklendiğinden ani sel, su baskını, yıldırım, yağış anında kuvvetli rüzgâr ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir. Rüzgarın; bu sabah saatlerinde Batı Akdeniz kıyılarında kuvvetli ve fırtına (40-80 km/saat) şeklinde esmesi beklendiğinden çatı uçması, ağaç devrilmesi, ulaşımda aksamalar gibi yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.''

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN