Çamurun can aldığı anlar kamerada: Tonlarca toprağın altında kaldılar

Sel kabusunu yaşayan illerden Afyonkarahisar'da yağışlar heyelanı da beraberinde getirdi. Tepelerden akan tonlarca toprak karayoluna indi, ortalık çamur deryasına döndü. Heyelana araçlarında yakalanan 4 kişi mahsur kaldı, bir kişi yaşamını yitirdi. Olaya ilişkin konuşan Vali Yiğitbaşı felaketin boyutunu, "Normalde metrekareye düşmesi gereken yağışlardan 4-5 kat daha fazla yağış aldık. 1929’dan itibaren mayıs ayı ortalamalarına göre en yüksek yağış oranlarına ulaşıldı" sözleriyle anlattı.

Selin yaraladığı illerden olan Afyonkarahisar'da kabus sürüyor. Afyonkarahisar-Denizli karayolu Dazkırı ilçesi Sarıkavak köyünde meydana gelen felakette selle birlikte heyelan da geldi, ortalık çamur deryasına döndü.

Selin getirdiği çamurda iki araç mahsur kaldı. Sürücü Abdullah Batur (63) ve arkadaşı Mehmet Seçkin (52) kendi imkanlarıyla çıkmayı başardı. Diğer araçta sıkışan Nevzat Emer hayatını kaybederken, yanında bulanan eşi Zuliye Emer ise yaralandı. Yaralı yaşlı kadın, sağlık ekiplerinin olay yerinde yaptığı ilk müdahalenin ardından ambulansla hastaneye kaldırıldı. hayatını kaybeden Nevzat Esmer’in cenazesi morga kaldırılırken, hurdaya dönen araçlar toprak altından yoğun çalışmalar sonucu çıkarıldı. Her iki yönde de trafiğin kapatılmasıyla uzun araç kuyrukları oluştu. Yapılan yoğun çalışmaların ardından Afyonkarahisar istikametine yol çift taraflı, Denizli istikametine ise tek taraflı trafiğe açıldı.

OLAY ANINI ANLATTI

Toprak alıntında kalan araçtan arkadaşıyla birlikte son anda kurtulan Mehmet Seçkin o anları anlattı. Seçkin, “Seyir halindeydik ve yoğun bir şekilde yağış oldu. Geldiğimizde sağımızda beyaz bir araç vardı. O geçemedi ve bizde geçemedik. Ben sağ kapıdan çıkamadım. Önce Abdullah abim çıktı, ondan sonrada ben çıktım. Toprak bir anda bastı, diğerleri çıkmadı.

'1 DAKİKA ÖNCE ÇIKSALARDI KURTULACAKLARDI'

Yarım dakika veya 1 dakika önce çıkmaya çalışsalardı kurtulabilirlerdi. Sanırım durumun ciddiyetini geç anladılar, bizde durdurur durdurmaz araçtan çıkıp karşı şeride geçtik. Uzaktan diğer aracın battığını gördük ama maalesef müdahale edemedik, içinde insan olup olmadığını da bilemedik. Karı kocalarmış sanırım erkek vefat etmiş, hanımı yaralı olarak kurtulmuş” dedi.

'5 KAT FAZLA YAĞIŞ ALDIK'

Olayın ardından bölgeye giden Vali Kübra Güran Yiğitbaşı kurtarma çalışmalarını yerinde koordine ederek, yetkililerden bilgi aldı. İncelemelerin ardından açıklamalarda bulunan Vali Yiğitbaşı, “Haziran ayı içerisinde yani 13 günlük süre zarfında önceki yıllara göre değerlendirildiğinde bir aylık yağışların üstüne çıkmış durumdayız. Dolayısı ile bu aşırı yağışların Afyonkarahisar’ın 1929’dan itibaren, mayıs ayı ortalamalarına göre en yüksek yağış oranlarına ulaşılmış. Normalde metrekareye düşmesi gereken yağışlardan 4-5 kat daha fazla yağış aldığını biliyoruz. Toprağın suya doygunluğunun oluştuğunu, bununda artık suyu ememediği şeklinde açıklandığını ifade etmek istiyorum” dedi.