Çorum'da korkutan tablo: Sadece 30 günlük içme suyu kaldı

Çorum'da korkutan tablo: Sadece 30 günlük içme suyu kaldı

Türkiye’nin geçen yıl en az yağış alan ili olan Çorum’da 30 günlük içme suyu kaldı. Bu yıl da kar ve yağmur yağışlarının beklenilen seviyede olmaması nedeniyle barajlardaki su seviyesi hızla düşmeye devam ediyor.

Son yıllarda yağışların yetersiz olması ve sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi yeraltı ve yerüstü su kaynaklarını olumsuz yönde etkiliyor. Ülkenin birçok şehrinde olduğu gibi Çorum’da da içme suyunda kıtlık yaşanıyor.

Geçtiğimiz yıl en az yağış alan il olan Çorum’da, bu yıl da kar ve yağmur yağışlarının beklenilen seviyede olmaması nedeniyle barajlarda su seviyesi hızla düşmeye devam ediyor.

BARAJLARDAKİ SU SEVİYESİ KORKUTUCU

Şehrin içme suyu ihtiyacını karşılayan Çomar, Yenihayat ve Hatap barajlarındaki su seviyesindeki düşüş korkutucu seviyelerde. İçilebilir su rezervi kalmadığı için barajdan su alımı yapılamıyor.

İl genelinde yaşanan kuraklığın boyutunu gösteren ürkütücü manzara havadan görüntülendi.

14 YENİ KUYUDAN İÇME SUYU TEMİNİ

Çorum Belediyesi, suların en etkin en verimli kullanılabilmesi ve su sıkıntısı yaşanmaması için su yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor. Şehirde yaklaşık 30 yıl içme suyu ihtiyacını karşılaması öngörülen Koçhisar Barajı İsale Hattı projesinde sona yaklaşılıyor.

'BARAJLARIMIZIN DOLULUK ORANI YÜZDE 7'LERE DÜŞTÜ'

Barajların doluluk oranı ve yağış miktarlarının yaşanılan kuraklığı net bir şekilde ortaya koyduğuna dikkat çeken Çorum Valisi Mustafa Çiftçi şu sözleri kaydetti:

''Son 3 yıllık yağış miktarlarına baktığımızda Çorum’un ülke ortalamasından az yağış aldığını görüyoruz. Tüm rakamlar birlikte değerlendirildiğinde ilimizde yaşadığımız kuraklığın içme suyu rezervlerine de yansımasını görüyoruz. Çomar Barajı'mızın doluluk oranı yüzde 12’dir. Hatap Barajı’nın doluluk oranı yüzde 11 seviyesindedir. Yenihayat Barajı'mızın doluluk oranı yüzde 7’ye düşmüştür. Barajımızın İlimizde içme suyu ihtiyacının karşılandığı barajların son yıllardaki doluluk oranı oldukça düşmüştür. Belediyemiz içme suyu problemine çözüm bulmak için şehrimize 53 kilometre uzaklıktaki Koçhisar Barajından su getirmek zorunda kalmıştır. 160 milyon metreküp kapasiteye sahip olan barajımızda şu anda 60 milyon metreküp civarında suyumuz bulunmaktadır. Belediyemiz bu dönemde içme suyu sıkıntısı çekilmemesi için 14 kuyudan da şehrimize su vermeye devam etmektedir.''

mustafa-ciftci.jpg
Çorum Valisi Mustafa Çiftçi

'SUYUMUZU İSRAF ETMEDEN KULLANMAK DURUMUNDAYIZ'

''Gerek dünyada gerekse ülkemizde bir kuraklık hüküm sürmektedir. Rakamlara baktığımızda da kuraklığı boyutu net bir şekilde anlaşılmaktadır. Önümüzdeki yıllarda içme ve kullanma suyunda tarımsal sulamada sorun yaşamamak için hem içme suyumuzu hem de kullanma suyumuzu israf etmeden kullanmak durumundayız. Bunun bir vatandaşlık görevi olduğunu düşünüyorum. Çünkü su hayattır. Su berekettir. Susuz bir hayatın yaşanması mümkün değildir.''

Öte yandan barajlar kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kalırken, Hatap Barajı’nda su altında kalan ve geçmişte Çorum ile Alaca ilçesi arasında ulaşımı sağlayan karayolu da ortaya çıktı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN