Deprem bölgesinde 'uyuz' tehdidi: Öğrenciler arasında hızla yayılıyor

Deprem bölgesinde 'uyuz' tehdidi: Öğrenciler arasında hızla yayılıyor

Yeni salgın riski olarak adından sık sık söz ettiren 'uyuz vakası' deprem bölgesinde kendisini göstermeye devam ediyor. Hatay'ın Ovakent Mahallesi'ndeki bir ortaokulda 70'i aşkın öğrencide uyuz vakası tespit edildi. Çocukların ailelerinin yanı sıra öğretmenlerde de olduğunu söyleyen okul öğretmenlerinden biri mahallenin çok kirli olduğunu, yıkılan binaların demirlerinin ayıklanıp, molozların bırakıldığını, molozların ise çöple dolu olduğunu ve sık sık su kesintisi yaşadıklarını aktardı.

6 Şubat felaketinin hemen ardından bölgedeki insani durumun zorlaşması nedeniyle salgın hastalıklar baş gösterdi. Felaketin birinci ayının sonunda ilk adı geçen vaka ise 'uyuz' oldu. O dönem tuvalet sorununun çözülmemesi, su krizi, kirlilik gibi etkenler vakanın yayılımını hızlandırmıştı. Aylar sonra uyuz vakası bu kez yurt genelinde adından söz ettirdi.

Uyuz hastalığının görülme oranına ilişkin geçtiğimiz günlerde değerlendirme yapan Bakan Fahrettin Koca, "Salgın söz konusu değil, endişeye sebep olacak bir artış yok" demişti. Koca'nın açıklamalarından kısa süre sonra uyuz hastalığının deprem bölgesinde ciddi bir tehdit olduğunu dile getiren CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, meclise soru önergesi vererek gerekçesinde şunları kaydetmişti:

Tüm Öğretmenler Birliği Sendikası (TÖBSEN)’in 23 Ekim tarihinde yaptığı açıklamaya göre; Antakya ilçesine bağlı Ovakent ortaokulunda onlarca öğrencide uyuz vakası tespit edilmiştir. 18-22 Ekim tarihleri arasında düzenlenen Ulusal Dermatoloji Kongresi sonucunda, Türk Dermatoloji Derneği’nin ulaştığı sonuca göre; uyuz vakaları 2017 yılına göre 2018 yılında yaklaşık 7 kat artmış, 2017 ile 2019 arasında ise 30 kat artış görülmüştür. Deprem, düzensiz göç ve kısıtlı sürede muayene imkanları yüzünden geçen yıla göre bu yıl da 30 kat artış olduğu iddia edilmektedir.

UYUZ OLDUĞU KESİNLEŞTİ

Olayın basına yansımasından sonra Sağlık Bakanlığı’ndan 6 personel okulda teftiş yaptı. Teftişten sonra ilk etapta 35 öğrencide uyuz olduğu tespit edildi.

Duvar'da yer alan habere göre, bu tespitin ardından araya hafta sonu girdiğini, pazartesi günü okulda başka öğrencilerde de uyuz gözlemlediklerini söyleyen okul öğretmenlerinden biri süreci şöyle aktardı:

Bakanlık’tan gelen 6 personel çocukları muayene ederek, uyuz olduğunu kesinleştirdi. Öğrencilere okula gelmemesi kararı alındı. Birkaç gün sonra 40 öğrencide daha benzer yaralar gördük. Yani şu an 70’i aşkın öğrenci uyuz. Bunlar tespit ettiklerimiz. İl Milli Eğitim, ‘Sağlık Bakanlığı’na rapor sunacağız, öğrencileri okula almayın’ dedi. Çocuğa ‘Evde ayrı dur, eşyaların ayrı dursun’ dedim. Çocuk evdekilerde de yaraların olduğunu söyledi. Uyuzun yumurta süresi var, 40 gün sonra ortaya çıkıyor. Biz de öğrenciler de bu konuda bilgisiz. Şu an başka öğrencilerde ve öğretmelerde de olabilir, endişeliyiz.”

'ÇOCUKLAR DUŞ ALAMIYOR'

Ovakent mahallesinin çok kirli olduğunu, yıkılan binaların demirlerinin ayıklanıp, molozların bırakıldığını, molozların ise çöple dolu olduğunu söyleyen öğretmen, ciddi bir su kesintisi sorunu olduğunu, çocukların duş alamadığını aktardı. Bazen okulda beş gün su verilmediğini, çocukların tuvalete girerken sorun yaşadığını belirten öğretmen, okulda çalışan tüm öğretmenlerin ayaklarının geri geri gittiğini, bir an önce soruna çözüm bulunmasını istedi.

TÖBSEN: DEFALARCA DİLE GETİRDİK, ÇÖZÜM OLMADI

TÖB-SEN Yürütme Kurulu’ndan Deniz Ezer, Hatay’da okullarda sabun gibi hijyen maddelerinin bulunmadığını, sınıfların, tuvaletlerin temiz olmadığını bu sorunları defalarca dile getirmelerine rağmen adım atılmadığını söyledi.

Hala suyun olmadığı çadır, konteyner kent, okulların olduğunu vurgulayan Ezer, “Sular sık sık kesiliyor. Şebeke suyunun kaynağı da belirsiz. Depremzedeler konteyner kentlerde kalabalık ve yakın temas içinde yaşıyor. Barınma alanlarında güvenli içme suyu, tuvalet ve hijyen imkanları halen tam olarak sağlanamadı” diye konuştu.

Hatay Valiliği, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri’ne seslenen Deniz Ezer, birçok okulda uyuz ve uyuza benzer bulaşıcı hastalık görüldüğünü başta Ovakent olmak üzere hemen hemen tüm okullarda görülen uyuz vakalarına derhal müdahale edilmesini talep etti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN