Harçlık çıkarmak için başladı, 100 dönüm sahibi oldu! 5 bin fidanla üretime geçti

Harçlık çıkarmak için başladı, 100 dönüm sahibi oldu! 5 bin fidanla üretime geçti

Sivas’ta yaşayan Ayhan Çelik, çocukken harçlık çıkarmak için yaptığı elma satış işine emekli olduktan sonra tekrar başladı. Memleketinde 100 dönüm arazi alan Çelik, şimdi 5 bin fidanla üretime geçti.

Sivas Gürün’de yaşayan Ayhan Çelik, Gürün elması satarak çocukluğunda harçlık kazanıyordu şimdi ise bu iş ek gelir kaynağı oldu. Emekliye ayrıldıktan sonra memleketine dönen Çelik, 100 dönüm arazi alarak Gürün elması yetiştirmeye başladı.

4 ayrı elma türünü aşılayarak 5 bini aşkın fidanı toprağa eken Çelik, ilk hasadı bekliyor. Dünyanın en dayanıklı elmalarından olan Gürün elmasının yetiştiriciliğini bölgeye yaymak isteyen Çelik, coğrafi işaret için de çabalarını sürdürüyor.

“BUNLAR ÇOK ÇOK ÖZEL ELMALAR”

Gürün elmasına verdiği değeri anlatan Ayhan Çelik, "Küçüklüğümde bu yoldan geçen otobüslere elma satarak harçlığımı çıkarıyordum. Aileme katkıda bulunmaya çalışıyordum. İnsanlar son zamanlarda Gürün’de daha başka ürünlere yöneldi. Elma yine üretiliyor ama çok sınırlı miktarda üretiliyor. Giderek de nesli tükenecekti. Ama bunlar çok çok özel elmalar. Gürün’ün Şah Sarı Sultan, Eyvaniye ve Hünkâr cinsleri çok değerli ürünler. Yapılan bilimsel testler ve incelemeler de bunu gösteriyor. Gürün elmasının aroması çok farklı. Bunlar kadim elmalar. İnsanlar yıllarca bu elmalara çok emek vermişler. Bir elma türünü geliştirmek çok zor ama yok etmek çok kolay. Bakmaz ve sahip çıkmazsanız hızlıca yok olur" ifadelerine yer verdi.

sivasta-elma-1.jpg

Elma bahçelerinin oluşum süreciyle ilgili de bilgi veren Çelik, şunları söyledi:

"Ben bunu nasıl yapabilirim diye araştırma içerisine girdim. Elma suyu sevdiği için suyu olan yerler aradık. Yaklaşık olarak 100 dönümden fazla arazi satın aldık. Fidanları aşılamaya karar verdik. Burada 12 farklı kombinasyon yapmış olduk. 4 tür elmayı 3 ayrı anaca aşıladık. 5 bin 100 civarında fidanımız tuttu. Performansı ilerleyen yıllarda göreceğiz. Yapmak isteyenlere de onları tavsiye edeceğiz. Benim derdim bir elma tüccarı olmak değil. Babamın adına bir vakıf kurup o vakfa devretmeyi düşünüyorum. Elma ile ilgili coğrafi işaret için başvuru yaptık. Buzhanede kalma kapasitesi açısından Granny Smith örnek verilir. Bizim elmalarımız da Granny Smith kadar dayanıklılık gösterdi. Önümüzdeki yıl çok sınırlı sayıda ürün alacağız. 2027’de ciddi bir miktarda elma almaya başlarız"

YORUMLAR (1)
1 Yorum
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN