Hemşirenin "erişim engeli" talebi reddedildi: Şiddet görüntüleri basın özgürlüğü kapsamında

Hemşirenin "erişim engeli" talebi reddedildi: Şiddet görüntüleri basın özgürlüğü kapsamında

5 günlük bebeğe şiddet uygulayan hemşirenin haberlere erişim engeli talebi, "Toplumun bilgi edinme hakkı, bireyin unutulma hakkından üstündür" gerekçesiyle reddedildi.

Kahramanmaraş’ta 2021 yılında meydana gelen ve beş günlük bir bebeğin şiddet görmesi sonucu engelli kalmasına yol açtığı iddia edilen olayla ilgili yargı süreci devam ederken, davanın sanığı hemşire Hazel Dırık Bağrıyanık’ın haberlere erişim engeli getirilmesi talebi mahkeme tarafından reddedildi. Mahkeme, toplumun bilgi edinme hakkının, bireyin unutulma hakkından daha üstün olduğuna hükmetti.

OLAYIN GEÇMİŞİ VE YARGI SÜRECİ

Sema ve Abdullah Bozoklar çiftinin 2021 yılında Kahramanmaraş Sütçü İmam Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde dünyaya gelen bebekleri Deniz Esin Bozoklar’ın, henüz beş günlükken hemşire Hazel Dırık Bağrıyanık tarafından şiddete maruz kaldığı öne sürülmüştü. Bugün 5 yaşında olan çocuğun, söz konusu darp olayına bağlı olarak bedensel ve zihinsel engelli kaldığı iddia ediliyor.

Olay anına ilişkin güvenlik kamerası görüntülerinin ortaya çıkmasının ardından, Kahramanmaraş 10’uncu Asliye Ceza Mahkemesi’nde "kasten yaralama" suçundan 3 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan Bağrıyanık tutuklanmıştı.

SANIK HEMŞİREDEN "LEKELENMEME HAKKI" SAVUNMASI

Tutuklu sanık Hazel Dırık Bağrıyanık, avukatları aracılığıyla Kahramanmaraş 1’inci Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurarak; şiddet anı görüntülerine, bu görüntüler üzerine yapılan haberlere ve sosyal medya paylaşımlarına erişim engeli getirilmesini talep etti. Bağrıyanık talebinin gerekçesinde şu noktalara değindi:

  • Olayın üzerinden 5 yıl geçtiği için "haber değeri" kalmadığını,

  • Adının açıkça yazılması ve yüzünün gösterilmesi nedeniyle "lekelenmeme" ve "kişilik" haklarının ihlal edildiğini,

  • Sosyal medyada hakaret ve tehditlere maruz kaldığını,

  • Paylaşımların onur ve şerefini tahkir etme amacı taşıdığını öne sürdü.

MAHKEMENİN KARARI: BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ VE KAMU GÜVENLİĞİ

Talebi inceleyen hakim, sanığa yönelik hakaret ve tehdit içeren paylaşımların kişilik haklarına saldırı olduğuna hükmederek bu içeriklere erişim engeli getirdi. Ancak mahkeme, asıl tartışma konusu olan haberlere ve şiddet görüntülerine erişimin engellenmesi talebini kesin bir dille reddetti.

Kararda, Anayasa'nın 26 ve 28'inci maddelerine atıfta bulunularak basının kamuoyunu ilgilendiren olayları aktarma özgürlüğüne sahip olduğu vurgulandı. Hakim, ret gerekçesinde şu ifadelere yer verdi:

“Toplumun, kamu hizmeti veren sağlık kuruluşlarında meydana gelen ve kamu güvenliğini ilgilendiren bu tür ağır vakalar hakkında bilgi edinme hakkı, bireyin unutulma hakkından üstündür. Olayın vahameti, mağdurun savunmasız bir bebek olması ve kamu güvenliği unsurları nedeniyle yapılan denge testinde toplumun bilgi alma hakkının ağır bastığı saptanmıştır.”

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN