Iğdır'da üretilip Asya ve Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor

Iğdır'da üretilip Asya ve Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor

Iğdır'daki tuz işletmesi, iç piyasaya ek olarak Asya ve Avrupa ülkelerine de tuz ihracatı yapıyor. Tuzluca ve Kağızman ilçelerindeki tuz dağlarından çıkarılan tonlarca tuz, işletmede işlenerek sanayi ve karla mücadelede kullanılıyor.

Iğdır'da bulunan tuz işletmesi, yurt içi piyasaya ek olarak Asya ve Avrupa ülkelerine de tuz ihracatı yapıyor. İşletme, Tuzluca ve Kağızman ilçelerindeki tuz dağlarından çıkarılan kaya tuzunu rafine ederek yıllık 70 bin ton tuz üretiyor.

Üretilen tuzun yüzde 30'u iç pazarda kullanılırken, yüzde 70'i Romanya, Polonya, Bulgaristan, Azerbaycan, Gürcistan, Rusya, Slovakya ve Avrupa'nın çeşitli ülkelerine ihraç ediliyor. Tuz işletmesi, 120 kişiye istihdam sağlayarak hem bölge hem de ülke ekonomisine katkıda bulunuyor.

ttt.jpg

"YÜZDE 100'E YAKIN SAF TUZ ÜRETİMİZ MEVCUT"

Madenlerden çıkartılan saf kaya tuzunu çeşitli aşamalardan geçirerek rafineri tuz haline getirildiğini dile getiren Fabrika Müdürü Cengiz Sarı, şu açıklamalarda bulundu:

"Sıcak suyla lapa haline getirdiğimiz tuzu içerisindeki taş ve kireç taşından ayrıştırıyoruz. Dekantörlerin içinde kalan temiz solüsyonu üç sıralı aktarıp tuz üretimi gerçekleştiriyoruz. Tuz kalitesi olarak Türkiye'deki üretimde çok iyiyiz. Yüzde 100'e yakın saf tuz üretimiz mevcut. İyi bir konumda olduğumuzu düşünüyorum. Türkiye'de bu kaya tuzdan rafine tuz elde eden 3 fabrika var. Biz de onlardan biriyiz."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN