İstanbul alarm vermeye devam ediyor: Son yağışlar da fayda etmedi

İstanbul alarm vermeye devam ediyor: Son yağışlar da fayda etmedi

Bu yıl, olması gerekenden az gerçekleşen yağışlar sebebi ile Türkiye'nin hemen hemen her kesimindeki barajlarda sıkıntılı durumlar gözlemlendi. Fakat bu durumdan en çok nasibini alan ise İstanbul. Geçtiğimiz hafta, İstanbul'da bol bol yağış olmasına rağmen barajlardaki suyun yükselmesi gerekirken azaldığı görüldü.

İSKİ, İstanbul'da baraj doluluk yüzdelerini süreli şekilde paylaşırken oranların alarm verdiği aşikar. Geçtiğimiz hafta İstanbul'da uzun süreli devam eden yağışlara rağmen İstanbul'daki bazı barajlarda su oranı geriledi. İşte son yağışlar sonrası İstanbul’daki hangi barajlarda doluluk oranları:

ALİBEY BARAJI

CNN Türk'ün haberine göre; İSKİ verilerine göre 14 Mart 2023 tarihinde İstanbul’daki Alibey Barajı’nın doluluk oranı yüzde 10,65’ti! Aradan geçen bir haftada İstanbul’da sağanak yağış etkiliydi. Son 7 gündeki yağış sonrası Alibey Barajı’ndaki doluluk oranı yüzde 11.12’ye yükseldi. Yılbaşından bu yana doluluk oranı ilk kez yüzde 11 seviyesini aştı. 14 Mart’ta barajdaki su miktarı 3.64 milyon metreküptü! Aradan geçen 7 günün ardından barajdaki su miktarı 3.8 milyon metreküpe yükseldi. Geçtiğimiz yıl Alibey Barajı’ndaki doluluk oranı tam yüzde 78.29!

BÜYÜKÇEKMECE BARAJI

Toplam kapasitesi yaklaşık 149 milyon metreküp olan Büyükçekmece Barajı’nda 14 Mart itibariyle 45,59 milyon metreküp su vardı! Geçtiğimiz hafta Büyükçekmece Barajı’nın doluluk oranı yüzde 30.61’di. İstanbul’daki son yağışlar Büyükçekmece Barajı’nda bir artışa neden olmazken tam tersine doluluk oranı geçen haftaya göre geriledi ve doluluk oranı bugün itibariyle 30.27 oldu. Öte yandan geçtiğimiz yıl Mart ayında Büyükçekmece Barajı’nın doluluk oranı yüzde 94.45’ti! Yani bugünkü oranının neredeyse 3 katıydı! Kuraklık Büyükçekmece Barajı’ndaki su oranını da son yılların en düşük seviyesine geriletti.

DARLIK BARAJI

İstanbul’un su ihtiyacını karşılayan Darlık Barajı’nda 2022 yılına göre yüzde 60’a yakın bir kayıp söz konusu. İSKİ’nin internet sitesinde yer alan verilere göre geçen yıl Mart ayında yüzde 100’ü dolu olan Darlık Barajı’nda 14 Mart tarihinde yüzde 41 doluluk oranına sahipti. Son yağmurlar Darlık Barajı’na yaradı ve doluluk oranı yüzde 45.69 seviyesine yükseldi!

ELMALI BARAJI

İstanbul Beykoz’da bulunan Elmalı Barajı da yaşanan kuraklıktan nasibini alan barajlardan. 14 Mart tarihinde yüzde 32.86’lık doluluk oranına sahip olan baraj 2022 yılının aynı ayında yüzde 96.56’lık doluluk oranına sahipti! Son yağışlar sonrası Elmalı Barajı’nda yükseliş beklerken az da olsa düşüş gözlendi. Mart ayı içerisinde neredeyse her gün su oranı düşen Elmalı Barajı’nda şu anda 3.13 milyon metreküp su bulunuyor.

ISTRANCA BARAJI

Mart ayı başından itibaren doluluk oranı gerileyen Istranca Barajı’nda doluluk oranı 14 Mart tarihinde yüzde 27.07’ye kadar düşmüş durumdaydı. Toplam su kapasitesi 6.23 milyon metreküp olan Istranca Barajı’nda 14 Mart tarihinde 1.5 milyon metreküp su bulunuyordu. Son yağışların ardından Istranca’daki doluluk oranı yüzde 34.96 seviyesine kadar yükseldi. Geçtiğimiz yıl Mart ayında yüzde 100’lük doluluk oranına sahip olan baraj 14 Mart 2023 itibariyle sadece yüzde 24’lük doluluk oranına sahipti. Son 7 gün içinde doluluk oranında yüzde 10’luk bir artış gözlemlendi. Kurak geçen kış ve sonrasında beklenen yağmurun ardından Istranca Barajı’nda doluluk oranında gözle görünür artış meydana geldi.

ÖMERLİ BARAJI

Mega kent İstanbul’un en büyük barajlarından biri olan Ömerli’de de kapasite düşmüş görünüyor. Ancak buradaki düşüş diğer barajlarla kıyaslandığında daha az. İSKİ verilerine göre 14 Mart 2023 itibariyle Ömerli Barajı’ndaki doluluk oranı Mart ayı içinde az da olsa arttı ve yüzde 52.27 seviyesine geldi. Toplam kapasitesi 235.37 milyon metreküp olan barajdaki su miktarı şu anda 123 milyon metreküptü. Son 7 gündeki yağışlar sonrası Ömerli Barajı’ndaki doluluk oranı yüzde 54.75 seviyesine çıktı. Son yağmurlarda yaklaşık 5 milyon metreküp su baraja eklendi. Geçtiğimiz yıl Mart ayında Ömerli Barajı’nın doluluk oranı yüzde 91.66’ydı.

PAPUÇDERE BARAJI

Geçtiğimiz yıl yüzde 94.19 oranında doluluğa sahip olan Papuçdere Barajı’nda 14 Mart 2023 itibariyle yüzde 7.64’lük doluluk vardı. 58 milyon metreküp su kapasitesine sahip barajda 14 Mart 2023’te 4.47 milyon metreküp su bulunmaktaydı. Son yağışlar sonrası Papuçdere Barajı’nda doluluk oranı yüzde 9.28’e yükseldi. Barajdaki su miktarı da 5.43 milyon metreküp oldu.

SAZLIDERE BARAJI

İstanbul Avrupa Yakası’nda yer alan Sazlıdere Barajı’nda da kuraklık yüzünden su miktarı gerilemiş durumda. 14 Mart 2023 tarihinde doluluk oranı yüzde 33 olan Sazlıdere Barajı’nın toplam su kapasitesi 88 milyon metreküptü. İstanbul’daki son yağışlar Sazlıdere Barajı’nda artışa neden olmadığı gibi, barajdaki su seviyesinde düşüş yaşandı. Doluluk oranı yüzde 32.89 oldu. 29.29 milyon metreküp olan su miktarı da 29.18 milyon metreküpe düştü. Bu rakamlar da gösteriyor ki İstanbul’daki son yağışlar Sazlıdere Barajı’na neredeyse uğramadı! Geçtiğimiz yıl Mart ayında Sazlıdere Barajı’nın doluluk oranı yüzde 57.75’ti.

TERKOS BARAJI

İstanbul’un kuzeybatısında yer alan Terkos Barajı kuraklıktan nasibini alan barajlarımızdan biri. 162 milyon metreküp su kapasitesine sahip baraj 14 Mart 2023 tarihinde yüzde 31 doluluk oranına sahipti. 2022 Mart ayında Terkos Barajı’nın doluluk oranı yüzde 81.17’ydi. 7 gün içerisindeki yağışlar sonrası barajdaki doluluk oranı neredeyse kıpırdamadı. Barajdaki doluluk oranı yüzde 31.23’ten yüzde 31.38’e çıktı! 50.67 milyon metreküp olan su miktarı da sadece 50.91 milyon metreküp oldu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN