İstanbul için yeni bir tehlike kapıda! Yer ayağımızın altından kayacak...Binlercesi aktif diyerek açıkladı

İstanbul için yeni bir tehlike kapıda! Yer ayağımızın altından kayacak...Binlercesi aktif diyerek açıkladı

Asrın felaketinin üzerinden tam bir sene geçti. 6 Şubat tarihinde yaşanan felaketin yıldönümünde oklar yeniden İstanbul'a çevrildi. İstanbul için yeni bir tehlike daha paylaşıldı. Yaklaşık olarak 16 milyon vatandaşın yaşadığı bölgede binlerce aktif fay hattı işaret edildi. İşte felaket açıklamaları...

Deprem konusu gündemde çakılı kalırken, söz yeniden beklenen İstanbul depreminde. İstanbul depreminde tek tehlike yıkım ve sarsıntı olmazken, can kayıplarıyla sonuçlanan heyelan riski de göze çarpıyor. Prof. Dr. Tolga Görüm 6 Şubat tarihinde gerçekleşen can kayıplarıyla İstanbul'daki o tehlikeye dikkat çekti.

CAN KAYIPLARINI ARTIRAN ETKEN

Deprem başlı başına felaket olurken tsunaminin ardına bir de heyelan tetiklemesi işaret edildi. Can kayıplarını artıran en büyük etkenlerden birisi olan heyelan kapsamında Prof. Dr. Tolga Görüm'den açıklama geldi. Bir köyü ve okulu ortadan kaldıran heyelan örneğini işaret ederek tedbirler için tavsiyelerde bulundu.

65c1debbd06b97e6cca6f22f.webp

DEPREM-TSUNAMİ DERKEN ŞİMDİDE O GELDİ

Prof. Dr. Tolga Görüm, Deprem Sonrasında Tetiklenen Heyelan Tehlikesi projesi üzerine çalışmalarını sürdürüyor. Deprem senaryolarına göre, yıkım ve tsunaminin ardından bir de heyelan felaketi ortaya çıktı. Proje kapsamında heyelanlar haritalanma ve uydu teknolojileriyle tespit ediliyor.

Gelecekte tekrar yaşanabilecek heyelanların belirlenerek AFAD'a ait Afet Risk Sistemiyle paylaşılıyor. Bu kapsamda alınan tedbirler konusunda çalışmaların başlaması bekleniyor. Heyelanlar doğalgaz boru hatları, elektrik hatları ve barajlar gibi kritik noktaları etkileyebilir. Günümüze kadar yürütülen çalışmada 3 bin 670 heyelan belgelendi. Deprem sonucunda ortaya çıkan heyelan ise 100'e yakın kişiyi hayattan kopardı.

65c1debbd06b97e6cca6f22c.webp

İSTANBUL'DA 17 BİN BÖLGEDE VAR

Prof. Dr. Tolga Görüm tarafından bahsedilen projenin NATO tarafından desteklendiğini belirtti. Projenin üzerinde durduğu nokta deprem sonrası heyelanlar oldu. 6 Şubat depreminin ardından yürütülen çalışmaları Görüm tek tek anlattı.

Kahramanmaraş merkezli asrın felaketinde dronlar ve uzaktan algılama teknolojileriyle 3 bin 670 adet heyelan tespit edildi. Bu veriler gerekli kurun ve kuruluşlarla paylaşıldı. İstanbul'da tespit edilen heyelan bölgesi ise 17 bin olarak açıklandı. Fakat bu heyelanların 7 bin tanesi kadarı aktif olarak belirtildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN