İstanbul'un ilçeleri depreme ne kadar hazır? Binaların yüzde 70'i yaşlı

İstanbul'un ilçeleri depreme ne kadar hazır? Binaların yüzde 70'i yaşlı

Maraş depremleri sonrasında İstanbul'da beklenen büyük deprem vatandaşlarda panik havası yarattı. Bölgede bulunan iş yerleri sebebiyle gündüz nüfusu 800 bini bile bulan Bayrampaşa’da yapı stokunun yüzde 70’i 1999 öncesi. Yüzde 70 oranında yaşlı binaya sahip olan ilçenin belediye başkanı Aydıner, “Kentsel dönüşümde devlet ile milletin iş birliği elzemdir” dedi.

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 şiddetlerindeki depremlerden sonra gözler İstanbul'da beklenen büyük depreme çevrildi. Beklenen büyük İstanbul depremiyle ilgili olarak uzmanlarda açıklamalar gelmeye devam ediyor.

İstanbul’un ilçelerinden Bayrampaşa depreme ne kadar hazır? 1999 depreminde üç binanın yıkıldığı, 17 kişinin hayatını kaybettiği Bayrampaşa’nın Belediye Başkanı Atila Aydıner, ilçedeki yapı stoğunun son durumunu, kentsel dönüşüm çalışmalarını ve 6 Şubat sonrası ne gibi önlemler aldıklarını Milliyet’e anlattı.

Bayrampaşa, Balkanlardan göç eden vatandaşların ilk yerleşim alanlarının başında geliyor. 1990 yılında Eyüpsultan ilçesinden ayrılarak ilçe statüsü kazanan Bayrampaşa, 1950’li yıllarda sosyal ve ekonomik gelişmelere bağlı olarak İstanbul’un diğer ilçelerinde olduğu gibi göç ve sanayileşme ile sağlıksız gelişmeden nasibini alarak şekillenmiş. Yoğun yapılaşmış sosyal donatı, yeşil alan, ulaşım ve otopark ihtiyacının en üst seviyede hissedildiği Avrupa yakasında ulaşım akslarının merkezi konumunda bulunuyor. Yaklaşık 960 hektarlık alana sahip 11 mahalleden oluşan Bayrampaşa’da 2021 sayımına göre yaklaşık 275 bin kişi yaşıyor. İlçede İstanbul Sebze ve Meyve Hali, Otogar, AVM, sanayi ve ticaret alanlarının olması, ulaşım akslarının merkezinde kalması sebebiyle gündüz nüfusu yaklaşık 800 bini buluyor.

YAŞLI BİNA YÜZDE 70

İlçenizde yapı stoğu nedir, bu yapı stoğunun kaçı yenilendi ve kentsel dönüşüm projeleriniz nelerdir?

İlçemizde yer alan 20 bin 725 binanın sadece 6 bin 225 adedi Deprem Yönetmeliği’ne göre inşa edildi ve Yapı Denetim Hizmeti aldı. Geriye kalan yaklaşık 14 bin 500 adet binanın ise eski yönetmeliklere göre deprem riskine karşı mesela betonu, demiri bugünkü standartları sağlayamayacak şekildeki uygulamalarla inşa edildiği görülüyor. Bir başka deyişle yaşlı bina stoğumuzun yüzde 70 olduğunu ifade edebiliriz. Beklenen Marmara depremi göz önünde bulundurulduğunda binaların acilen yenilenmesi zarurettir. 1999 yılında Gölcük depremi ve 2011 yılında Van depreminde yaşanan can ve mal kayıplarımız artık güvenli yaşam alanlarını oluşturmayı birinci hedef olarak ortaya koymayı gerekli kılmıştır. Bu bağlamda ilçemizde İstanbul’a ve ülkemizde örnek olabilecek üç büyük dönüşüm projesi başlattık.

ÜRET, AKTAR, BOŞALT, SÜRDÜR

Birincisi İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile birlikte İsmetpaşa Mahallesi’nde 490 binada 2 bin 300 bağımsız konutun Üret-Aktar-Boşalt-Sürdür modeli ile dönüşümünü gerçekleştirdiğimiz Bayrampaşa Eski Cezaevi Alanı Kentsel Dönüşüm Projesi. Bugün itibari ile bu proje her türlü siyasi ve politik engellemelere dezenformasyonlara rağmen hayata geçirilmiş, vatandaşlarımız altında otoparkı, yeşil alanı olan güvenli binalarda oturuyor.

TOKİ İLE İŞ BİRLİĞİ

İkincisi ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımıza bağlı Toplu Konut İdaresi (TOKİ) iş birliğiyle yapmaya çalıştığımız Balkanlardan göçen vatandaşlarımızın ilk yerleşim alanı olan Vatan Mahallesi. Yaklaşık 23 hektarlık alana sahip Vatan Mahallesi, Bakanlar Kurulu kararı ile riskli alan ilan edildi. Mahallemizin konut bölgesinde ilk etapta 870 bina, 3 bin 700 adet konut ve 647 iş yeri olmak üzere toplam 4 bin 357 adet bağımsız bölümün dönüştürülmesi planlandı. İstanbul ve Türkiye’ye örnek olabilecek bir model ile devletimizin tüm imkanlarını kullanarak vatandaşın katılımcılığının sağlandığı bu projede hak sahipleri ile görüşme süreçlerimizde yüzde 50 oranında sözleşmeler imzalandı. Ancak TOKİ ile yapmış olduğumuz protokolde hak sahipleri ile üçte iki çoğunluk sağlanamamıştır.

Üçüncü büyük projemiz ise sanayinin dönüşümüne örnek olabilecek ihtiyaç duyulan sosyal donatı ve otopark ihtiyacına katkıda bulunacak yaklaşık 45 bin metrekarelik Pancar Motor fabrikamızın Millet Bahçesi’ne dönüştürüldüğü proje. TOKİ ile iş birliği çerçevesinde yaptığımız Millet Bahçesi dönüşüm projesini inşallah çok yakın zamanda halkımızın hizmetine sunacağız. Depreme hazırlık bağlamında toplanma alanları da büyük önem arz ediyor. Deprem anında vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılayabilecek hizmetlerin sevk idare edileceği alanlar önemli. Bildiğiniz gibi Sayın Valimiz Ali Yerlikaya öncülüğünde İstanbul Riski Azaltma Planı (İRAP) çalışmaları var. Muhtemel bir depremde bizim ilçemiz gibi yoğun yapılaşmış eski bina stoğunun yüksek olduğu ilçelerde toplanma alanlarına çok büyük ihtiyaç var.

6 ŞUBAT’TAN SONRA NE DEĞİŞTİ?

6 Şubat’ta yaşanan ülkemizi ve milletimizi derinden sarsan birçok canımıza ve ekonomik kayıplara mal olan Kahramanmaraş depremleri yaşadığımız binaları güvenli hale getirmeye zorunlu kılmıştır. Burada devlet millet iş birliği elzemdir. Bugün devletimiz hak sahiplerine 18 ay 3 bin 500 lira kira yardımı, kiracılara ise 7 bin TL taşınma yardımı yapıyor. Daire başına on yıl vadeli, 1 milyon 250 bin TL kredi desteği sağlanıyor. Belediyemiz imkanı olmayan vatandaşlarımıza 6306 Sayılı Kanun kapsamında riskli yapı tespiti desteği sağlıyor. Bu bağlamda ilçemizdeki yaklaşık 14 bin 500 adet binamızı planlı bir şekilde yenilemeliyiz. Depremler, oluşan can ve mal kayıpları bunu birincil hedef olarak acı bir şekilde ortaya koymuştur. Biz belediye olarak vatandaşımızın yanında tüm imkanlarımızla çalışmalarımızı yürütmekteyiz. Burada bir görev de vatandaşlarımıza düşmektedir. Vatandaşlarımız beklenen Marmara depreminde oluşacak can ve mal kayıplarını engellemek için gereken iradeyi göstererek binalarını yenilemeli. İnsanımızın hayatını hiçe sayan o malum çevrelerin tezviratlarına aldırış etmemeli. Belediyemiz tüm imkanları ile vatandaşımızın yanındadır. Burada doğru ve kararlı adımlar atılamazsa dünün yanlışları bugünü tehdit ettiği gibi yarını da etkisi altına alacaktır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN