İtalya'dan soykırımcı Netanyahu yönetimine sert tepki: Yerleşimci büyükelçiye ret

İtalya'dan soykırımcı Netanyahu yönetimine sert tepki: Yerleşimci büyükelçiye ret

Gazze'de adeta soykırım uygulayan İsrail yönetimine en anlamlı tepki İtalya'dan geldi. İtalya, İsrail'in Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim yerinin belediye başkanının büyükelçi atamasını reddetti.

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, İtalya hükümeti, İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'da bulunan yasadışı bir Yahudi yerleşim yerinin belediye başkanını Roma Büyükelçisi olarak atama planına itiraz etti. İsrail'in bu atama teklifi, uluslararası düzeyde tartışmalara yol açtı.

İsrail Dışişleri Bakanlığı, geçen Temmuz ayında 2024 yazında emekliye ayrılacak olan mevcut Büyükelçi Alon Bar'ın yerine, Ma'ale Adumim isimli Yahudi yerleşim yerinin belediye başkanı Benny Kashriel'in ismini önermişti. İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Kashriel'in güvenlik ve bölgesel istikrar konularındaki deneyimine ek olarak ekonomi ve enerji alanlarındaki tecrübesine vurgu yapmıştı.

Ancak, AFP'ye konuşan bir diplomatik kaynağa göre, İtalyan yetkililer, İsrail hükümetine atamanın uygun olmadığı yönünde mesajlar gönderdi. İsrail Dışişleri Bakanlığı ise konuyla ilgili yorum yapmayı reddetti.

72 yaşındaki Kashriel, Likud partisi üyesi olup, 1992'den bu yana Kudüs yakınlarındaki yaklaşık 40 bin nüfuslu Yahudi yerleşim yerinin belediye başkanlığını yapıyor. Ayrıca, 1999-2001 yılları arasında Filistin topraklarındaki Yahudi yerleşimlerinin çatı örgütü olan Yeşa Konseyi'nin başkanlığını yürüttü.

Giorgia Meloni liderliğindeki İtalya hükümeti, İsrail'in Hamas'a karşı yürüttüğü Gazze operasyonunu destekliyor. Ancak İtalya, Birleşmiş Milletler tarafından yasa dışı kabul edilen İsrail'in Filistin topraklarındaki Yahudi yerleşimlerini barış sürecine engel olarak görüyor. İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, İsrail-Filistin sorununda iki devletli çözümü savunan bir tutum sergilemişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN